Letoun F-35: Americké ozbrojené síly vydaly zákaz letů

12. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Americké ozbrojené síly v reakci na havárii, k níž došlo v září v Jižní Karolíně, dočasně "uzemnily" celou flotilu letounů F-35. Budou provedeny inspekce vadného palivového potrubí.


Oficiální zpráva vydaná před havárií zpochybňuje bojeschopnost F-35 poté, co byly objeveny desítky závad. F-35 je největší a nejdražší zbraňový program svého druhu na světě.

Očekává se, že program bude trvat několik dekád a globální prodeje dosáhnou 3 000 kusů. Americká vládní agentura GAO odhaduje, že všechny výdaje spojené s projektem dosáhnou až bilionu dolarů.

Během 24 - 48 hodin by na všech letounech po celém světě měly proběhnout inspekce palivového potrubí a podle okolností také opravy.

Letoun, který využívá technologie stealth, aby snížil svůj radarový odraz, je vyráběn ve třech variantách. Havárie v Jižní Karolíně se týkala verze F-35B, který dokáže přistávat vertikálně a stojí asi 100 milionů dolarů. Pilot se bezpečně katapultoval, avšak stroj byl zničen.

Systém vyráběný firmou Lockheed Martin zahrnuje součásti vyráběné v několika dalších zemích a byl prodán řadě dalších uživatelů, včetně Británie, Japonska, Itálie, Turecka a Jižní Koreje.

Zákaz letů u tohoto typu je znepokojivý s ohledem na mimořádnou cenu tohoto často poruchového programu. Ovšem problém byl již identifikován a bude brzy opraven.

F-35 poprvé bojově použitý Izraelem při dvou letošních náletech má sloužit současně americkému letectvu, námořní pěchotě i námořnictvu.

Obsahuje avioniku, senzory a komunikační zařízení, která umožňují, aby veškerá data byla rychle sdílena s operačním velitelem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8262

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018