Rakousko zahájilo vyšetřování skandálu kolem vnitřní rozvědky

5. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
V Rakousku v úterý začalo vyšetřování vládní razie proti vnitřní rozvědce, která vyvolala obavy, že vysocí státní představitelé mohou předávat tajné informace západních služeb Moskvě.


Parlamentní vyšetřování zvyšuje tlak na ultrapravicového ministra vnitra na pozadí zpráv, že západní tajné služby jsou stále opatrnější, pokud jde o sdílení citlivých informací s Vídní.

Ultrapravicová strana Svobodných (FPÖ), která je součástí vládní koalice, uzavřela "pakt o spolupráci" se stranou ruského prezidenta Putina Jednotné Rusko.

Z řad Svobodných pochází jak ministr vnitra Herbert Kickl, tak ministryně zahraničí Karin Kneisslová.

Vyšetřování by mělo zahájit svědectví dvou představitelů vnitřní rozvědky BVT, která si stěžuje na únorové razie v jejích kancelářích a domovech vysokých představitelů. V parlamentu by měl také vystoupit zástupce policejní jednotky, která razie provedla.

Operace je oficiálně spojena s vyšetřováním podezření ohledně zneužití úřadu. Je ovšem neobvyklé, že prohlídky provedla policejní jednotka určená k vyšetřování pouliční kriminality, kterou řídí představitel Svobodných.

Zabavené svazky jsou údajně spojeny s vyšetřováním zaměřeným proti ultrapravicovým extrémistickým skupinám.

Vídeňský soud minulý týden označil razie za ilegální, protože vyšetřovatelé nevyužili jiných možností jak získat důkazy, o něž usilovali.

Ministr Kickl, který je hlavním stratégem vzestupu strany Svobodných k moci, trvá na tom, že razie byly v pořádku, a obvinil opozici, že usiluje o levné politické body. Ministr nebude komisí vyslechnut dříve než v listopadu.

Rakouská Rada národní bezpečnosti v pondělí jednala o aféře kolem služby BVT za zavřenými dveřmi.

Kancléř Sebastian Kurz ze středopravicové Lidové strany trvá na tom, že Rakousko, které momentálně vykonává předsednictví EU, drží s unií.

Nicméně ministryně Kneisslová v červenci pozvala Putina na svatbu a snímky jejich společného tance vyvolaly mezinárodní pozdvižení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7063

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2018