Republikáni vyzvali Bílý dům, aby odmítl "absurdní" požadavek Kremlu na výslech Američanů

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Republikánští zákonodárci odsuzují Bílý dům za to, že zvažuje Putinovu žádost o výslech Američanů, které ruská vláda obvinila z pochybných zločinů, upozorňuje Hayley Millerová.


Během pondělního summitu v Helsinkách Putin navrhl povolit výslech 12 Rusů obviněných zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem výměnou za to, že Rusko bude smět vyslechnout 11 Američanů. Trump označil návrh za "neuvěřitelnou nabídku".

Republikánský senátor za stát Florida Marco Rubio ve čtvrtek na Twitteru uvedl, že výslech Američanů v Rusku by neměl být připuštěn "za žádných okolností".

Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sanders ve středu oznámila, že Trump zmíněnou výměnu zvažuje navzdory rychlým odmítavým reakcím diplomatů a zákonodárců opoziční Demokratické strany.

Mezi 11 Američany na Putinově seznamu jsou bývalý velvyslanec v Rusku Michael McFaul a proslulý kritik Kremlu finančník Bill Browder.

Republikánský senátor za stát Jižní Karolína Lindsey Graham sdělil CNN, že by bylo "absurdní" umožnit Rusku výslech Američanů na základě nepodložených obvinění.

"Nemyslím, že existuje jediný kongresman z jakékoliv strany, který věří, že je alespoň trochu rozumné požadovat, aby náš bývalý velvyslanec, pan Browder, nebo jakákoliv jiná osoba byla vystavena výslechu ze strany Putinovy vlády," prohlásil Graham. "V Rusku neexistuje vláda práva - je tam jen Putinova vláda."

"Nápad nechat americké občany vyslýchat kvůli zločinům, které jsou, jak se domnívám, žerty, je absurdní," dodal. "Administrativa, která o tomhle vůbec uvažuje, mi jen ukazuje, jak je naivní ohledně toho, co se ve skutečnosti v Rusku děje."

Browder prosazoval zákon Magnického z roku 2012, který zakazuje ruským představitelům podezřelým z porušování lidských práv vstup do USA.

"Cokoliv, co zahájí tento proces, je pro mě rozsudkem smrti," sdělil Browder CNN. "Putin je opravdu, opravdu šílený a opravdu chce na mě dosáhnout."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5619

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2018