Zombie Kim

4. 9. 2017 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty
 

Dosud zveřejněné informace o zatím poslední severokorejské jaderné zkoušce provedené 3. 9. 2017 nedovolují posoudit, zda šlo o výbuch vodíkové bomby. Stejný energetický výtěžek exploze lze získat odpálením štěpného materiálu. Pro Kimův režim, který čelí nedostatku surovin, by ale bylo výhodné použít dvoustupňového uspořádání nálože, jaké je obvyklé u vodíkových zbraní, neboť by tak lépe využil cenné plutonium. Takto fungovala americká hlavice Mk-15 „Zombie“, která byla úspěšně vyzkoušena již roku 1954. Pokrok Kimova jaderného programu je znepokojivý, ale neměli bychom kvůli tomu přehlížet globální nebezpečí, které mohou představovat severokorejské biologické zbraně.


Jaderné zbraně uvolňují energii štěpením jader atomů plutonia či uranu (štěpné nálože) a slučováním lehkých jader vodíku (přesněji jeho těžkých isotopů deteria a tritia) a lithia (vodíkové či termonukleární bomby). V moderních zbraních lze tyto procesy výhodně kombinovat, což zvyšuje účinnost jaderných reakcí a dovoluje minimalizovat rozměry nálože a šetřit nesmírně drahými surovinami.

Při zatím poslední svereokorejské jaderné zkoušce se uvolnila energie odpovídající výbuchu více než 100 000 t TNT. Ačkoli je mohutnost této exploze srovnatelná s moderními termonukleárními hlavicemi, nedokládá to dosažení technologické úrovně jaderných velmocí. Stejné množství energie lze získat odpálením „primitivní“ štěpné jednostupňové nálože. Daň za takto provedenou ukázku síly by však byla pro severokorejské vývojáře vysoká, neboť by neefektivně spotřebovali velké množství štěpného materiálu, kterého mají nedostatek.

Mnohem výhodnější by pro ně bylo sestrojit bombu dvoustupňovou a štěpný materiál rozdělit do dvou náloží. Výbuch prvního stupně by extrémně stlačil druhou nálož, což by podstatně zvýšilo účinnost štěpení. Efektivita jaderných reakcí by ještě vzrostla, pokud by do středu každého stupně bylo vloženo nepatrné množství termonukleárního paliva, akcelerátor, který by v počátečních fázích výbuchu poskytl neutrony urychlující rozběhnutí štěpné reakce. Takto byla v USA sestrojena hlavice Mk-15 „Zombie“. Byla vyzkoušena v roce 1954 a exploze měla mohutnost 1 650 000 t TNT. Ačkoli se při výbuchu upaltnily akcelerátory z termojaderného paliva, vodíková bomba v pravém slova smyslu to nebyla.

Atrapa, u které se nechal Kim Čong-un vyfotografovat několik hodin před severokorejským testem napovídá, že se jeho režim snaží sestrojit vícestupňovou zbraň, nebo se o tom alespoň pokouší přesvědčit zbytek světa. Je to ale vodíková bomba?

Nenápadná hrozba ve stínu

Kimův jaderný program, jehož výrobní kapacity budou vždy velmi omezené kvůli nedostatku surovin, na sebe strhl pozornost politiků i médií, zatímco severokorejský vývoj biologických zbraní znepokojuje málokoho. To je velká chyba, neboť zárodky smrtící pandemie lze vypěstovat i ve skromných podmínkách a severokorejské rakety je již nyní mohou rozptýlit po světě.

0
Vytisknout
11056

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2017