Theresa Mayová: Terorismus vyvolává další terorismus

4. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Mayová: Hlavním problémem jsou tzv. "copycat" atentáty: Teroristé se navzájem napodobují

Deník Guardian upozorňuje, že po atentátu v Manchesteru se premiérka Mayová na rozdíl od dneška nezmínila o "islamistickém extremismu", že její reakce je nyní tvrdší. Považuje za pozoruhodné, že premiérka hovořila o "islamistickém extremismu", přestože šéfka londýnské Metropolitní policie Cressida Dick dosud nezveřejnila žádné informace o totožnosti atentátníků. Zdroj ZDE

V neděli v poledne obvinila Theresu Mayovou v britském rozhlase labouristická ministryně zahraničí Emily Thornberry, že Mayová svými výroky porušila dohodu mezi labouristy a konzervativci o tom, že v důsledku atentátu bude během neděle pozastavena předvolební kampaň. Mayová navzdory této dohodě učinila stranickopolitická prohlášení v době, kdy je vhodné pouze vyjadřovat soustrast mrtvým a raněným a nesnažit se ze situace těžit pro svou stranu politický kapitál. Bylo naprosto nevhodné činit takto brzo jakékoliv návrhy na politická opatření, dodala Thornberryová.

 Kritikové okamžitě začali upozorňovat na pokrytectví jak Mayové, tak Donalda Trumpa, kteří chtějí "jednat proti extremismu", avšak prodávají zbraně za miliardy dolarů Saúdské Arábii, která islamistický extremismus šíří a globálně podporuje:




Theresa Mayová upozornila ve svém prohlášení v neděli dopoledne, že toto je už třetí teroristický útok v Británii za posledního čtvrt roku. Od útoku ve Westminsteru zabránila policie pěti dalším pravděpodobným útokům. 


Jde o nový druh útoků. Jejich pachatelé se vzájemně napodobují. 

Situaci je nutno změnit čtyřmi důležitými způsoby:

- Útočníci mají společné to, že jsou motivováni islamistickým extremismem. Je to ideologie, která tvrdí, že naše hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Tato ideologie je perverzí islámu.  Porazit tuto ideologii je velkým úkolem naší doby. Tuto ideologii neporazíme vojensky. Porazíme ji jedině, podaří-li se nám přesvědčit lidi, že naše hodnoty jsou lepší.

- Je zapotřebí odepřít teroristům bezpečný prostor. Mají ho na internetu. Je nutno zdvojnásobit mezinárodní úsilí v boji proti extremismu na internetu. 

- V naší zemi je příliš mnoho tolerance vůči extremismu. Je nutno proti němu víc zasahovat. To bude vyžadovat určité trapné a složité rozhovory.

- Za čtvrté je nutno zajistit, aby policie měla dostatečné finanční zdroje. Tresty za některé trestné činy budou zvýšeny. 

* * * 

Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že Británie nebude zvyšovat stupeň ohrožení. Dodává, že hrozba terorismu se změnila. Zatímco dřív Islánský stát vyzýval lidi, aby se připojovali k "chalífátu", nyní je vyzývá, aby zůstali doma a rozvraceli pořádek ve svých zemích.  




0
Vytisknout
8740

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2017