Jmenování fašisty Stephena Bannona do Bílého domu vyvolalo v USA ostré protesty

15. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Donald Trump čelil v pondělí zuřivým požadavkům, aby odvolal jmenování Stephana Bannona, obviňovaného, že šíří neonacismus a bělošskou nadřazenost, hlavním stratégem Bílého domu.

Bannon je výkonným ředitelem ultrapravicového serveru Breitbart News (z něhož v ČR opisují fašistické Parlamentní listy). Jeho jmenování do Bílého domu prohloubilo obavy liberálních aktivistů, že Trumpova vláda bude posilovat antisemity, rasisty a mizogyny.

Nancy Pelosi, menšinová šéfka Sněmovny reprezentantů, konstatovala. "Nelze nijak omlouvat skutečnost, že hlavním stratégem Trumpovy vlády byl jmenován bělošský nacionalista."

Michael Keegan, předseda pokrokové nátlakové skupiny Lidé pro americký způsob života, zdůraznil: "Tím, že si Trump zvolil Steva Bannona za svého hlavního stratéga, dal najevo, že má v úmyslu přivést rasismus a antisemitismus své kampaně přímo do Bílého domu. Server, který Bannon řídil, že domovem bělošské nacionalistické pravice, která vyzdvihuje rasistické, xenofobní, antisemitské tirády a konspirační teorie."

Keegan apeloval na Republikánskou stranu, aby toto jmenování odsoudila. "Republikáni v Kongresu se musejí postavit proti Trumpovi za to, že jmenoval Bannona vysokým poradcem na úrovni Trumpova šéfa štábu. Toto nemá nic společného se stranickopolitickými postoji. Nikdo s Bannonovou pověstí nesmí býát nikde nablízku Bílého domu."

Bannon byl ředitelem Trumpovy kampaně a právě on navrhl, aby při jedné prezidentské debatě Trump uspořádal tiskovou konferenci, na níž byly přítomny tři ženy, které obvinily Billa Clintona ze sexuálního obtěžování.

Bannon také vymyslel pro Trumpa, aby vykreslil Hillary Clintonovou jako součást globálního spiknutí politické, finanční a mediální elity. Mnozí pociťovali, že má tento vykonstruovanáý obraz antisemitské rysy.

Nejkontroverznější je, že je Bannon výkonným ředitelem serveru Breitbart News, kolem něhož se soustřeďuje ultrapravicové hnutí, spojované s úsilím zachovat "bělošskou totožnost", bránit "západní hodnoty" a bojovat proti multikulturamismu. Breitbart News publikovalo titulky jako "Dali byste přednost, aby vaše dítě trpělo feminismem, nebo rakovinou?" "Antikoncepce způsobuje, že jsou ženy neatraktivní a šílené" či "Pohovory pro uchazečky o technická zaměstnání nejsou zaujaté, uchazečky jsou prostě při nich blbé."

Jeden titulek charakterizoval konzervativního komentátora Billa Kristola slovy "Republikánský kazisvět, renegát a Žid". Jiný charakterizoval demokratickou poslankyni Gabby Giffordsovou, kterou střelili před pěti lety do hlavy, jako "lidský štít hnutí za zákaz nošení zbraní".

Proti Bannonově jmenování protestovali i další čelní politikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6649

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016