Největší hrozbu zosobňuje brexit Evropě

24. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Britským občanům byla položena idiotská otázka a reagovali na ni idiotskou odpovědí. To je demokracie. Jak se loď konzervativní vlády roztříštila na skaliscích, která si tato vláda sama vybudovala, David Cameron se rozhodl opustit kapitánský můstek. Učinil obrovskou chybu ve svém úsudku, ale na ní se podílel skoro celý britský establishment, píše Simon Jenkins.

Musí nyní udělat obrat o 180 stupňů. Musejí se nyní intenzivně snažit o vytvoření nového vztahu k Evropě. Ostatní vedoucí představitelé EU, kteří se obávají stejných dezintegračních tendencí, si musejí uvědomit, že mají absolutní zájem na minimalizaci škodu. Pokud by někdo chtěl teď Británii "potrestat", jen to znásobí tu idiocii a ohrozí to stabilitu Evropy.

Britské referendum má jen konzultativní sílu. Zatím Británie zůstává členem EU, avšak parlament musí splnit slib britské vlády, že dodrží rozhodnutí voličů. Oficiálně to má trvat dva roky, avšak v Evropě to může trvat jakkoliv dlouho. Francouzská vláda v roce 2005 ignorovala lidové odmítnutí Lisabonské dohody.

Nikdo by neměl mít zájem na prohlubování škod. Největší hrozba tohoto referenda je Evropě. Proto by si EU měla vážně rozmyslet, jak bude reagovat. Čtvrtina až třetina evropských občanů je nyní hluboce nepřátelská vůči evropskému projektu. Měla by vzniknout nová konfederace národních států, jíž by se účastnila i Británie. Ta vize může být vzdálená, ale stejně tak kdysi byla vzdálená vize EU.

Británie si uštědřila obrovský šok. Skotsko bude zřejmě nuceno nastoupit rychlejší cestu k nezávislosti. Ještě větší obětí je Londýn, který drtivou většinou hlasoval pro setrvání v EU. Ukázalo se, že je to městský stát bez vazeb na anglický venkov.

Cameron a Osborne zjevně nečekali, že jejich hazardní hra povede k prohře.

Je však nyní povinností stoupenců brexitu v Konzervativní straně, aby prokázali svá tvrzení, že totiž brexit Británii nepoškodí, ale bude pro ni prospěšný. Teď se jistě silně radují, ale jsou to oni, kteří budou nyní podrobeni soudu a zkoušce. Jestliže Boris Johnson a Michael Gove skutečně zasednou v nějaké nové vládě, zaslouží si, aby se octli pod tlakem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6735

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016