Třináctiletá dívka v Německu se přiznala, že si sexuální útok "od severoafrických mužů" vymyslela

31. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Třináctiletá rusko-německá dívka se přiznala, že si vymyslela historku, že ji unesli a znásilnili uprchlíci. Její případ vyvolal v Německu zuřivé reakce a krátce vyvolal konflikt mezi Kremlem a německou policií.

Rodiče třináctileté dívky, známé jen jako Lisa, informovali policii dne 11. ledna, že se dívka pohřešuje, když nedorazila do školy v berlínské čtvrti Marzahn. Objevila se o třicet hodin později se zraněními na tváři a řekla rodičům, že na ni zaútočili muži blízkovýchodního nebo severoafrického vzhledu. Zpráva o incidentu se rozšířila na sociálních sítích a vyvolala zuřivou reakci v rusko-německé komunitě, žijící v Berlíně.

Avšak když dívku vyslechli o tři dny později kvalifikovaní specialistů, "okamžitě přiznala, že historka o jejím znásilnění není pravdivá", uvedl mluvčí státního prokurátora Martin Steltner. Vysvětlil, že se Lisa obávala jít domů poté, co její škola kontaktovala její rodiče ohledně jednoho incidentu ve škole.

Její výmysl však vyvolal v Berlíně zuřivé reakce. Rusko-německá komunita zorganizovala protesty, které podpořilo hnutí Bärgida, které má vazby na Pegidu. V Marzahnu demonstrovala ultrapravicová Národnědemokratická strana. Hysterie ještě zesílila po reportáži v ruské státní televizi, v níž příbuzní dívky tvrdili, že policie její svědectví nevyšetřuje.

Do "skandálu" se vložil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Zpráva, že dívka zmizela, se velmi dlouho utajovala," řekl Lavrov na tiskové konferenci a obvinil z toho "politickou korektnost".

Analýza mobilního telefonu dívky dokázala, že dívka strávila noc u kamaráda, který není vyšetřován jako podezřelý.

Lisina matka sdělila týdeníku Der Spiegel, že se Lise "vede velmi špatně" a že ji léčí na psychiatrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5880

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2016