Merkelová: Novoroční útoky v Kolíně nad Rýnem budou mít dalekosáhlé důsledky

8. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že obtěžování žen na hlavním železničním nádraží v Kolíně nad Rýnem, k němuž došlo na Nový rok, bude mít dalekosáhlé důsledky. Podle ní takové trestné činy jsou v Německu nepřijatelné.


"Co se stalo na Nový rok je naprosto nepřijatelné," prohlásila Merkelová po schůzce s rumunským premiérem Dacianem Ciolosem v Berlíně. "To jsou odporné, kriminální činy... které Německo nebude tolerovat," dodala.

Politička vyjádřila sympatie s oběťmi, jejichž osud označila pro sebe za "osobně nesnesitelný", a řekla, že bude uděláno vše pro to, aby bylo přesně zjištěno, co se stalo. 31. prosince desítky skupin mužů severoafrického a arabského vzhledu sexuálně útočily na ženy u hlavního nádraží v Kolíně a olupovaly je.

Merkelová zdůraznila, že existují "některé vážné otázky", které překračují rozměr bezprostřední krize. Týkají se vazeb, vzorců chování a také toho, zda některé skupiny mají přístup k ženám, v němž chybí respekt. "Musíme jim rozhodně čelit, protože nevěřím, že jde pouze o jednotlivé případy."

Merkelová dále řekla, že je povinností státu nalézt řádné odpovědi, včetně změn v zákonech a zvýšené policejní přítomnosti. Zmínila rovněž navýšení rozpočtu ministerstva vnitra a dodatečných 4 000 příslušníků spolkové policie.

Slíbila, že bude věnována pečlivá pozornost deportaci přistěhovalců, kteří poruší zákon.

"Musíme také důsledně prodiskutovat základy kulturní koexistence v Německu," dodala Merkelové, podle níž "lidé právem očekávají akci poté, co slyšeli tato slova".

Podle svědků téměř tisícovka mužů severoafrického a arabského vzhledu se rozdělila do menších skupin a okradla a sexuálně obtěžovala ženy v okolí hlavního nádraží v Kolíně nad Rýnem. Podobné incidenty v mnohem menším měřítku jsou hlášeny z Hamburku a Stuttgartu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10103

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2016