Zuckerberg zpochybnil, že lze sociálně ospravedlnit astronomické bohatství

Vlastnit příliš je chucpe

3. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku a člověk, jemuž globální úspěch této sociální sítě přinesl obrovský finanční zisk, se v dopise své novorozené dceři zavázal, že věnuje 99 % akcí této firmy na charitativní účely. Můžeme spekulovat o tom, kolik z toho skutečně doputuje k potřebným. Nicméně samotný fakt, že se někdo zřekne tak obrovského bohatství ve prospěch společnosti je výzvou všem lidem, kteří disponují bohatstvím mnohonásobně převyšujícím i ty nejsmělejší a nejbizarnější potřeby, které člověk může mít.

Vedle Warrena Buffeta a Billa Gatese se Zuckerberg stal dalším miliardářem, který se rozhodl věnovat ve prospěch společnosti většinu svého jmění. Na to, že je mu teprve třicet jedna let je to úctyhodný počin.

Pro člověka, který vidí, jak strašné příběhy utrpení a zoufalství jsou zapříčiněny pouhým materiálním nedostatkem k důstojnému životu, musí být trapné vlastnit tolik, že se ani nejširší okruh jeho příbuzných nemusí strachovat o své zaopatření na celý život a ještě mnoho mnoho zbude. 

V takovém případě už nejde o to uhájit budoucnost genofondu, jehož jsme nositeli a v jehož prospěch instinktivně jednáme. Jde o to ovládat, případně stavět pomník, náhrobek do budoucnosti. A to ve stejném okamžiku, kdy příčinou mnoha projevů lidského neštěstí je "jen" elementární chudoba.

Po Buffetovi a Gatesovi je Zuckerberg dalším důležitým důkazem, že disproporční bohatství nemusí sloužit jen km ukájení dobře zasutého komplexu méněcennosti. V přímé konfrontaci bude těžké pro každého člověka, který takovým bohatstvím oplývá, aby svůj status obhájil. 

Je otázka, kdy i česká společnost dospěje do stádia, v němž ekonomické elity věnují společnosti, na níž prokazatelně zbohatly, rozhodující část svého zisku. Zatím je ve fázi vzniku oligarchických struktur, které mají tendenci prostřednictvím nahromaděného majetku ovládat politiku i společenský diskurs, aby nějakým drobným všimným, investovaným v rámci tzv. "společenské odpovědnosti", zavřeli hubu kritikům. 

Málokdo tu ještě pochopil, že vlastnit příliš mnoho je prostě chucpe.

0
Vytisknout
9622

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2015