Historikové požadují, aby britská královská rodina zpřístupnila své nacistické dokumenty

18. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Historikové naléhají na Buckinghamský palác, aby konečně odhalil pravdu o vztahu mezi britskou královskou rodinou a nacistickým režimem v Německu v třicátých letech.

Rozhodnutí deníku The Sun zveřejnit záběry šesti nebo sedmileté královny Alžběty, jak nacisticky zdraví vztyčenou pravicí, které byly uchovány v královském archivu a dosud nebyly přístupné veřejnosti, vyvolaly znepokojení že se Buckinghamský palác po dlouhá léta snaží potlačovat zveřejnění materiálu, který potvrzuje vazby mezi vedoucími příslušníky britské královské rodiny a nacistickou Třetí říší.

Je známo, že v královském archivu je velké množství korespondence mezi členy královské rodiny a nacistickými politiky a aristokraty. Královský archiv však nemá povinnost tyto dokumenty zpřístupňovat veřejnosti. Po zveřejnění hajlovacího videa apelují historikové a britští poslanci na královskou rodinu, aby archiv otevřela a aby v něm obsažená korespondence mohla být umístěna v řádném kontextu.

"Královská rodina nemůže potlačovat svou vlastní historii navždy," zdůraznila Karina Urbach z Ústavu pro historický výzkum na University of London. "To je cenzura. Cenzura není demokratická hodnota. Musejí čelit své minulosti. Pocházím z Německa, kde my všichni musíme čelit své minulosti."

Urbachová, autorka knihy Go-Betweens for Hitler (Prostředníci pro Hitlera) o vztahu mezi britskou královskou rodinou a nacisty, strávila dlouhé roky ve snaze získat přístup k dokumentům vážícím se k nacistickému Německu, uložených v královském archivu. Charakterizovala archiv, v kulaté věži Windsorského zámku, jako "krásné místo na práci, ale ne, když potřebujete pracovat na materiálech z 20. století - nepustí vás k ničemu politickému po roce 1918." Uvedla, že v archivu jsou celé dlouhé police krabic s materiálem ze třicátých let, k němuž nemá nikdo přístup. Argumentuje také, že velké množství meziválečného archivního materiálu královská rodina nechala zničit.

"Víme, že po roce 1945 provedli velkou očistnou operaci," řekla Urbachová. "Královská rodina měla velké obavy, že by ta korespondence mohla být publikována, a tak byla zničena."

Paul Flynn, labouristický poslanec se vyjádřil: "Je to velmi zajímavá část naší historie, kdy jsme měli budoucího krále, který flirtoval s nacisty a s černokošiláky a potřebujeme o tom znát pravdu. Potřebujeme větší otevřenost. Královská rodina má stále velký vliv. Charles je nejvlivnějším lobbistou v celé zemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9410

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2015