SSSR zřizoval "tajné sklady zbraní po celé Evropě"

7. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Zásoby zbraní z dob studené války vybavené výbušnými nástrahami jsou patrně dosud ukryty po celé Británii. Sklady zřídili sovětští agenti v rámci přípravy na válku. Vyplývá to z dnes publikovaných materiálů tzv. Mitrochinova archívu.

Dokumenty hovoří o zásobách ručních zbraní a komunikačním vybavení skrytých na mnoha místech v Evropě. Kromě toho odhalují nejdůležitější sovětskou špiónku Melitu Nordwoodovou, která za 20 liber měsíčně předávala britské tajné materiály klíčového významu. Dokumenty o britském jaderném programu kopírovala v rámci práce se sejfem svého nadřízeného. Nordwoodová naverbovaná v roce 1937 na ideologickém základě díky tipu britské komunistické strany obdržela také Řád rudého praporu.

Materiály získané od bývalého archiváře KGB Vasilije Mitrochina pocházejí z dvanáctiletého období, než v roce 1992 dezertoval na Západ. Jedná se o 33 krabic poznámek, které jsou uloženy a veřejně dostupné v cambridgské Churchill College.

Materiály detailně popisují sklady zbraní ukryté kolem velkých evropských měst, určených k použití agenty, pokud by napětí eskalovalo v konflikt. Profesor historie Christopher Andrew konstatuje, že Británie byla pro SSSR druhým nejdůležitějším předmětem zájmu hned za USA.

Mitrochinovy poznámky například popisují skrýš se zbraněmi mezi stromy nedaleko Bernu v neutrálním Švýcarsku a návod, jak deaktivovat výbušnou nástrahu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10782

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2014