Syrští povstalci zaútočili na křesťanskou vesnici severozápadně od Damašku

6. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Syrští povstalci ve čtvrtek vedli útok na převážně křesťanskou horskou vesnici Malúla severně od Damašku. Jde o jedno z mála míst na světě, kde se dosud hovoří biblickou aramejštinou. Útok zvyšuje obavy syrských náboženských menšin z rostoucí role extrémistů mezi povstalci usilujícími o svržení prezidenta Bašára Asada.

Malúla se zhruba 3 300 obyvateli je terčem útoku od středy, kdy povstalci z organizace Fronta an-Nusra zahájili boj zničením armádního kontrolního stanoviště s využitím sebevražedného bombového atentátníka a tím si otevřeli přístup do vesnice.

Skupina napojená na al-Kajdu je americkým ministerstvem zahraničí vedena na seznamu teroristických organizací - a současně je jednou z nejefektivnějších bojových jednotek syrských povstalců. Sebevražedný útok zahájil boj o horskou vesnici známou dvěma nejstaršími křesťanskými kláštery v Sýrii - jsou to Mar Sakis a Mar Takla, zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Video zveřejněné na internetu ukazuje povstalce v ulicích, někteří z nich pálí z těžkých kulometů namontovaných na pickupech ("technicals") do okolních hor.

Podle obyvatel povstalci ve středu dobili horský hotel Safir a pálí odsud na jejich komunitu ležící pod ním.

Libanonská televize Al-Majadín odvysílala živé záběry hotelu Safir, za nímž stoupá kouř, což naznačuje, že se stal terčem dělostřelecké palby vládních jednotek.

Malúla se nachází asi 60 km severovýchodně od Damašku a donedávna byla pod kontrolou vládních jednotek, ačkoliv se nachází uprostřed území drženého povstalci. Bývala velkou turistickou atrakcí a někteří její obyvatelé dosud hovoří aramejsky, tedy biblickým jazykem, o němž se má za to, že jím mluvil Ježíš.

Útok zdůrazňuje obavy syrských křesťanů z možných alternativ k Asadovu režimu. Ten tvoří především příslušníci šíitské sekty alávitů, ale profiloval se jako převážně sekulární a zaručoval náboženskou svobodu. Povstalci se vesměs počítají k militantním verzím sunnitského islámu a náboženské menšiny se obávají, že nebudou tolerovat jiná náboženství.

Jedna z jeptišek místního kláštera sdělila agentuře AP, že podle některých zpráv militanti vyhrožovali vesničanům smrtí, pokud nebudou konvertovat na islám. Tuto zprávu nebylo možno nezávisle ověřit.

Obavy z nábožensky motivovaných represí umožnily Asadovi udržet si podporu velké části menšinových syrských křesťanů, alávitů, drúzů a etnických Kurdů.

(Spolu s al-Kajdou na Malúlu útočí také "umírněná" skupina syrských povstalců hlásící se k sekulární Svobodné syrské armádě, která si říká Revolucionáři Baba Amru a nárokuje si na svém webu "osvobození" vesnice. Členem zmíněné skupiny je mezi jinými Chalíd al-Hamád zvaný Abú Sakkar. V Homsu se "proslavil" pojídáním jater a srdce zabitého vládního vojáka. Každý příznivce západní intervence do Sýrie ať si zodpoví otázku, jak asi velké zlepšení současné tristní situace bude po případné porážce Asada reprezentovat vláda takovýchto "hrdinů". - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8288

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013