Daniela Drtinová

ANALÝZA

Jak je možné, že nikdo nikdy Drtinové nevytýkal její neprofesionalitu?

9. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut
reakce na prohlášení Martina Veselovského k odvolání Daniely Drtinové

Musím říci, že musím chtě nechtě s Martinem Veselovským souhlasit. Ne s tím, že Drtinová by měla být vůbec ve vysílání, to neee. Nemá na obrazovce co dělat už dlouho. Ale odvolání měly předcházet regulérní výtky na kvalitu její práce...

Základní výtky

  • Drtinová si vytrvale plete roli moderátorky a komentátorky.
  • Neúcta k názorům hostů, snaha o sebeprosazení a potvrzení vlastních domněnek a stereotypních, věcně nekvalifikovaných postojů

  • Role moderátora je usměrňovat a vyvažovat diskuzi, být prostředníkem . Krotit případné vášně či jiné nevhodné emoce, dbát o logické navazování otázek. Wikipedie dodává, že podstatnými vlastnostmi moderátora je: "důvtip, osobní šarm, dobrá pohotovost, umění improvizace i osobní noblesa a charizma. Jedná se o takové osobní vlastnosti, kterými moderátor dokáže společensky přijatelným způsobem okamžitě vyřešit jakoukoliv neočekávanou událost, která během příslušné akce může nastat. "

    Sama Česká televize pro profesi moderátorů uvádí tyto nezbytné předpoklady: sympatická tvář, zvučný hlas, ale i inteligence, důvtip a charisma. Předpoklady k tomu stát ve studiu, mluvit na mikrofon, pohybovat se před kamerou. Nepřehlédnutelná osobnost, která si získá divákovo srdce. Měl by umět mluvit, pokud možno bez vad, ale rozhodující je to, aby na obrazovce působil dobře, aby dokázal diváka přesvědčit...

    Kodex České televize se věnuje roli moderátora diskuzních pořadů takto:
    6.1 ...Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných v diskusi nezastoupených argumentů.
    6.5 Moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Moderátoři vždy iniciují otevřenou výměnu názorů mezi pozvanými diskutujícími, současně však dbají na dodržování pravidel čestně vedené diskuse.

    Daniela Drtinová ustanovení Kodexu příliš nerespektuje. Z tónu jejího krákoravého hlasu, agresivního způsobu vedení diskuze je zcela jasně vidět téměř vždy, kdo má její sympatie a kdo je jí naopak protivný. V tom případě je kousavá, uštěkaná, neposlouchá odpovědi tázaného, "mele si svou" . Kvalifikovaná oponentura předjímá znalost diskutovaného tématu, inteligenci a nepředpojatost. Drtinová oponuje hostům mnohdy tím, že jim předkládá paušální kategorická tvrzení z nespecifikovaných zdrojů, aniž tématům, o kterých se hovoří, rozumí a může posoudit relevanci těchto tvrzení či odpovědí takto tázaných. Otázka vyžaduje otazník na konci věty. Tvrzení není otázka.

    Příklady dobrých moderátorů (subjektivní - dle autora příspěvku): Nova - Leoš Mareš, Markéta Fialová; ČT a ČRo - Lucie Výborná, Jan Pokorný, Marek Eben, Martin Veselovský, Vladimír Keblúšek, Vladimír Kroc, Přemysl Čech, Pavlína Kvapilová, Daniel Takáč, Daniel Stach; Martina Kociánová.

Přerušování řečníků skákáním do řeči, kousavost a agresivitu lze vypozorovat téměř při každém vystoupení Drtinové. Tady je malá ukázka:

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
A jste pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, i když předčasné volby podle všeho, podle průzkumů, pošlou tedy vaši stranu do propadliště parlamentních dějin, jak se říká?

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/
Paní redaktorko, Věci veřejné šly do politiky s tím, že chceme něco změnit. Nám se podařilo v zásadě právě tím, že se odšpuntovala policie, vlastně všechno to, co se v současnosti děje. Svým způsobem Věci veřejné to základní, co slíbily voličům, tímto vším splnily, a lhostejno ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka
Takže vy už můžete jít do toho propadliště.

zdroj: ČT 24, 6.8.2013, Události, komentáře: Získá Rusnokova vláda důvěru poslanců?

Je to, co "se říká", relevantní pro výpověď? Je toto vyjádření moderátorky (nikoliv "komentátorky") naprosto neutrální, a nebo je výsměšné, pejorativní, dehonestující hosta? Proč nenechala Drtinová Bártu dopovědět větu? Aby byla sama za vtipnou? Chová se takto profesionální moderátorka, u které není "poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj"?

Drtinová měla právě pro tyto profesionální nectnosti opustit obrazovku už dávno. Předtím ji ovšem mělo vedení redakce opakovaně vytýkat chyby jejího chování vůči hostům. Protože seriózní diskuze v seriózním médiu, kterým ČT24 je a být chce, se takto hystericky nevede.

Je opravdu podivnou Šámalovou intrikou, že chce těsně před volbami nejhloupější a nejagresivnější moderátorce ve svém týmu věnovat "útočný" pořad a zajistit jí tak možnost ovlivňovat veřejnost. Intrika s "odboráři", kterou k tomu použil, je příliš průhledná.... Tak uvidíme, zda bude Dvořák stejně hloupý, jako odboráři, a nebo zda bude mít alespoň elementární pud sebezáchovy. Myslím, že ryba smrdí od hlavy a publicistika ČT od ředitele Šámala.

24.2.2010 Daniel Veselý: Pár poznámek k vystoupení Normana Finkelsteina v České televizi a mediálnímu přístupu vůči jeho osobě ZDE

9. 8. 2013, iHNed, Marcela Jurková: Přesun z Událostí, komentářů jsem vnímala jako ztrátu důvěry, říká Drtinová ZDE

0
Vytisknout
26948

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013