Ani prezidentské ráno by se nemělo chválit před večerem

23. 5. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Moudrost tohoto pořekadla byla mnohokrát ověřena v praxi. Proto se prezidentu M.Zemanovi divím, že některé své nestandardní politické kroky opírá o sílu mandátu vzniklého z přímé volby. Rozhodně ho nezpochybňuji, ale mne ve výsledku opravdu nezajímá co politik či politická strana řekne či slíbí, ale co dokáže prosadit. Zároveň nejsem politický ignorant který neví, že politické sliby nelze bez příznivého rozložení politických sil v demokratické společnosti prosadit. Prostě jsem přesvědčený, že když nebudou příznivé pro Zemana, tak je nedokáže prosadit, jeho mandát bude mít ve výsledku pro voliče stejnou hodnotu jako prezidentský mandát vzniklý "zastaralým" způsobem. Pokusím se to dokázat.

Prezident se od zvolení například vyjádřil, že nesouhlasí s navyšováním minimální mzdy podle výpočtů odborů a s navyšováním sociálních výdajů. Naopak vyjádřil přání, aby se veřejné prostředky v zájmu ekonomiky nalily "do betonu" a aby se na šibaly více používal institut zabavení podezřelého majetku.Co se mu z toho podařilo či podaří prosadit do řádných voleb?

Odboráře (Bohužel) zviklal a nepochybně bude mít u vládní koalice úspěch i s nezvyšováním sociálních výdajů, stejně tak ho možná podpoří ve veřejných investicích "do betonu", neboť protikorupční zákony neexistují, stejně tak jako civilizované zákony o prokazování nabytí majetku, čímž chci říct, že mu to s největší pravděpodobností legislativně nevyjde ani se snadnějším zabavováním podezřelého majetku.

Dodávám, že pro tyhle výsledky jistě nebyl zvolen. Obrat může nastat po volbách, ale ten by mohl nastat i tehdy, pokud by byl zvolen podle předešlých norem. Zkrátka a dobře.Důležitý je počet zajíců po honu, ne chválení rán před večerem. Nepochybně nebudu sám kdo si to myslí.

0
Vytisknout
9089

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013