Šéf skotských nacionalistů chce proměnit nezávislé Skotsko ve vzor levicového státu

24. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Předseda Skotské nacionalistické strany Alex Salmond zdůrazňuje, že nezávislé Skotsko bude podporovat sociální stát i státní zdravotnictví, a stane se tak vzorem pro Anglii, kde, jak doufá, proto časem padne konzervativní vláda.

Šéf skotských nacionalistů Alex Salmond hodí Londýnu provokativně rukavici. V prestižním projevu pro Scott Trust, vydavatele deníku Guardian, bude totiž argumentovat, že nově nezávislé Skotsko se stane pro voliče v Anglii vzorem sociálně spravedlivější a tolerantnější společnosti, než jakou je dnes Anglie.

Nezávislé Skotsko bude rozvíjet sociální stát a podporovat státní zdravotnictví. To pomůže oživení centristické levice v Anglii a povede to nakonec k pádu konzervativní vlády v Londýně.

Salmond v projevu poukáže na to, že Skotsko zavedlo v Británii jako první zákaz kouření ve veřejných místnostech, na skotských univerzitách se - na rozdíl od Anglie - neplatí školné, skotská nacionalistická vláda úplně zrušila poplatky za lékařské předpisy a plánuje zavést minimální cenu alkoholu, aby omezila alkoholismus. To všechno je podle Salmonda odlišný způsob vlády, než jaký panuje v Anglii.

"Nezávislé Skotsko se může stát vzorem pokrokového myšlení i pro Anglii a jiné země. To, jak ve Skotsku řešíme politické otázky způsobem, který odráží univerzální hodnoty spravedlnosti, se může stát příkladem i pro jiné jurisdikce, na těchto ostrovech i jinde," řekne Salmond ve své přednášce.

Ve středu tento týden Salmondova edinburská vláda zveřejní podrobný konzultační dokument o tom, jak hodlá provést referendum o odchodu Skotska ze Spojeného království.

Salmondův provokativní útok na londýnskou vládu i na Labouristickou stranu během jeho připravované přednášky zřejmě posílí napětí mezi Edinburkem a Londýnem i rozhořčení Angličanů, že výdaje skotské vlády jsou zbytečně dotovány britskými daňovými poplatníky.

Salmond odmítne tento útok poukazem na to, že jeho političtí oponenti odmítají v Anglii zavést taková opatření, jaké Skotsko zavedlo na svém území. Zdůrazní:

"Učinili jsme vědomé rozhodnutí poskytovat našim občanům určité základní univerzální služby, práva a benefity, které jiní političtí představitelé v Británii už neprosazují. Jsou jimi například univerzitní vzdělání zadarmo, lékařské předpisy zadarmo a osobní péče pro přestárlé lidi zadarmo."

Salmond v úterý připomene, že se mu dostalo extatických ovací v anglickém Liverpoolu, když tam loni v diskusním pořadu BBC opakovaně útočil na londýnskou vládu za to, že "reformami" ničí státní zdravotnictví. "Snad největší podpory se mi tam dostalo, když jsem apeloval na veřejnost, aby nedovolila třem velkým politickým stranám ve Westminsteru zničit britské státní zdravotnictví. To je jedna z mnoha otázek, v nichž je politická třída ve Westminsteru izolována od anglických občanů," řekne Salmond.

"Když pohlížím na chaos, který v současnosti vládne v důsledku zdravotnické reformy v Anglii, děkuji nebi, že Westminster už nemá pravomoci rozhodovat o zdravotnictví ve Skotsku. Ale blížící se problém reformy sociálního systému ukazuje, že Skotsko musí dostat vlastní pravomoci, aby mohlo zformulovat politiku, která bude odpovídat našim potřebám a hodnotám."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8648

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2012