Další Putinova katastrofa na Ukrajině: Ruské armádě dochází munice

29. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská armáda v sobotu rozpoutala raketové útoky napříč Ukrajinou a zasáhla hlavní město Kyjiv nejtěžší palbou raket za poslední týdny. A s nevybíravým zaměřením na civilní oblasti zasáhly údery jak bytový dům, tak mateřskou školu, napsal Steve Balestrieri.

Tyto útoky zabily nejméně jednoho člověka a zranily dalších šest. Ukrajinští hasiči přispěchali k likvidaci požáru devítipatrového činžovního domu. "Vytáhli sedmiletou dívku. Je živá. Nyní se snaží zachránit její matku," řekl starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

"Pod troskami jsou lidé," dodal Kličko v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Uvedl také, že několik lidí bylo hospitalizováno. Ke úderům došlo, když se vůdci G7 setkali v Německu, aby zvážili, zda uvalit nové sankce proti Moskvě.

Zatímco Ukrajinci tvrdí, že Rusko se snaží zatáhnout Bělorusko do války, jen pár hodin po náletech ruský prezident Putin Bělorusku slíbil, že jim pošle rakety vybavené jadernými hlavicemi.

Hlavní zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany uvedlo, že "raketové údery z území Běloruska jsou rozsáhlou provokací Ruské federace s cílem dále zapojit Bělorusko do války proti Ukrajině".

Ruské bombardéry zasáhly přímo z území Běloruska. Bylo zapojeno šest letounů Tu-22M3, které odpálily řízené střely 12 Ch-22. Ředitelství dodalo, že střely byly odpáleny ze vzdušného prostoru nad okresem Petrikov v jižním Bělorusku.

"Po odpálení střel se vrátily na letiště Šajkovka v Rusku. Úder byla proveden v regionech Kyjiv, Černihiv a Sumy. Jde o první případ leteckého útoku na Ukrajinu přímo z území Běloruska," uvedlo ředitelství.

Válka na Ukrajině: Rusku docházejí rakety a munice

Ruská armáda možná bude muset brzy zpomalit nebo dokonce zastavit svou ofenzivu na Donbasu na východě Ukrajiny kvůli velkým ztrátám a obecnému nedostatku munice, míní vojenští experti západní rozvědky.

Navzdory tomu, že ruské síly soustřeďují dělostřeleckou palbu, stejně jako letecké a raketové údery proti ukrajinským silám, mnoho analytiků se domnívá, že ruským silám dochází munice, zejména dělostřelecká.

Jeden vysoký západní představitel řekl listu Washington Post, že pomalý ruský postup, který v pátek nakonec dobyl Severodoněck, když se ukrajinské jednotky stáhly, závisí na masivních dělostřeleckých úderech, které nelze dlouho vydržet, protože spotřebovávají municí.

Ukrajina svůj ústup z města charakterizovala jako "taktické stažení" k boji z vyvýšeného terénu v Lysyčansku na protějším břehu řeky Siverskij Doněc. Rusové tvrdí, že už mají jednotky bojující uvnitř města.

Jeden ruský blogger uvedl, že nedostatek personálu si vybírá daň na moskevské "speciální vojenské operaci a že potřebuje posílit o více než 500 000 vojáků, které nemohou postavit bez národní mobilizace, což Putin dosud neudělal".

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová uvedla, že ruská armáda je pod tlakem, aby do neděle dostala celý Luhansk pod ruskou kontrolu, což možná vysvětluje nedostatek dělostřelecké munice.

Rusové, příliš přesvědčení o své schopnosti dokončit válku za několik dní nezvýšili výrobu munice. Ukrajincům také téměř došla munice ze sovětské éry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5854

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022