USA se připravují schválit dodávky pokročilého raketového systému Ukrajině. Mohl by zastavit ničení měst

27. 5. 2022

čas čtení 6 minut
Bidenova administrativa se připravuje na zaslání vyspělých raketových systémů s dlouhým dostřelem, které jsou nyní nejdůležitějším požadavkem ukrajinských představitelů, informují Natasha Bertrandová, Jim Sciutto a Alex Marquardt.

Administrativa se přiklání k odeslání systémů jako součást většího balíku vojenské a bezpečnostní pomoci na Ukrajinu, což by mohlo být oznámeno již příští týden.

Vysocí ukrajinští představitelé, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, v posledních týdnech prosili, aby USA a jejich spojenci poskytli raketový systém Multiple Launch Rocket System neboli MLRS. Zbraňové systémy vyrobené v USA mohou odpálit příval raket na vzdálenost stovky kilometrů – mnohem dále než kterýkoli ze systémů, které již Ukrajina má – což by podle Ukrajinců mohlo být zásadní změnou v jejich válce proti Rusku.

Dalším systémem, který Ukrajina požadovala, je High Mobility Artillery Rocket System, známý jako HIMARS, lehčí kolový systém schopný střílet mnoho ze stejných typů munice jako MLRS.

Rusko v posledních týdnech zasáhlo Ukrajinu na východě. Bidenova administrativa však několik týdnů váhala, zda systémy poslat, kvůli obavám vzneseným v Radě národní bezpečnosti, že by Ukrajina mohla použít systémy k provádění útoků na ruském území.

Toto téma bylo na prvním místě na dvou schůzích z minulého týdne v Bílém domě, kde se sešli zástupci členů kabinetu, aby projednali politiku národní bezpečnosti. Jádrem věci byla stejná obava, se kterou se administrativa potýkala od začátku války – zda ​​posílání stále těžších zbraní na Ukrajinu nebude Rusko považovat za provokaci, která by mohla vyvolat nějaký druh odvety proti USA.

Jedním z hlavních problémů byl dosah raketových systémů. MLRS a jeho lehčí verze, HIMARS, mohou dostřelit až na vzdálenost 300 km, v závislosti na typu munice. Střílí se z mobilního vozidla na pozemní cíle, což by Ukrajincům umožnilo snadněji zasáhnout cíle v Rusku.

Předpokládá se, že Ukrajina již provedla v Rusku četné přeshraniční údery, což ukrajinští představitelé ani nepotvrzují, ani nevyvracejí. Ruští představitelé veřejně prohlásili, že jakékoli ohrožení jejich vlasti by znamenalo velkou eskalaci, a prohlásili, že západní země ze sebe dělají legitimní cíl války tím, že pokračují ve vyzbrojování Ukrajinců.

Dalším velkým problémem uvnitř Bidenovy administrativy bylo, zda si USA mohou dovolit rozdat tolik špičkových zbraní pocházejících z armádních zásob, uvedly zdroje.

Ministr obrany Lloyd Austin v pondělí na otázku, zda USA poskytnou tyto systémy, odmítl. "Nechci předbíhat, kde jsme v procesu požadavků na zdroje," řekl novinářům.

Debata o MLRS je podobná té, která se odehrála předtím, než se USA minulý měsíc rozhodly začít posílat těžší houfnice na Ukrajinu. Balíky zbraní se zaměřovaly na protitankové Javeliny a protiletadlové střely krátkého doletu Stinger a také ruční zbraně a střelivo. V té době znamenaly houfnice M777 výrazný nárůst dosahu a výkonu oproti předchozím systémům, ale i ty dosahovaly doletu přibližně 25 kilometrů. MLRS může pálit ještě mnohem dále než kterékoli dělostřelectvo, které USA dosud dodaly.

Jedním z řešení by mohlo být poskytnout Ukrajině raketové systémy kratšího doletu, uvedli představitelé, což se také zvažuje. Cvičení Ukrajinců na některém z raketometů by netrvalo příliš dlouho, řekli představitelé CNN - pravděpodobně asi dva týdny, řekli.

Každé čerpání ze stávajících zásob zahrnuje přezkoumání jeho potenciálního vlivu na vojenskou připravenost USA. S předchozími čerpáním bylo riziko "relativně nízké", řekl v pondělí předseda Sboru náčelníků štábů generál Mark Milley. Armáda "velmi, velmi pečlivě" sleduje, aby se ujistila, že zásoby neklesnou pod úrovně, které představují větší riziko, dodal.

Znepokojení výrazně roste se schopnějšími, dražšími systémy, kterých USA nemají tak velké zásoby, uvedly zdroje.

Představitelé Pentagonu se minulý týden setkali s generálním ředitelem firmy Lockheed Martin, aby prodiskutovali dodávky a navýšení výroby MLRS, řekl CNN jeden zdroj obeznámený se schůzkou. Setkání vedl náměstek ministra obrany pro akvizice a udržení Bill LaPlante.

Británie se také dosud rozhoduje, zda poslat tyto systémy, a ráda by tak učinila ve spojení s USA.

Na ukrajinské straně v posledních týdnech vzrostla frustrace z nerozhodnosti USA, protože Kyjev věří, že jakmile USA pošlou určité systémy, ostatní země je budou rychle následovat.

Ještě tento týden Pentagon Ukrajině řekl, že "na tom pracujeme", řekl jeden podrážděný ukrajinský představitel, který dodal, že Ukrajina žádá o aktualizaci rozhodnutí "každou hodinu".

"Velmi potřebujeme zbraně, které umožní zaútočit na nepřítele na velkou vzdálenost," řekl ve čtvrtek nejvyšší ukrajinský vojenský velitel generál Valerij Zalužnyj. "A to nelze odkládat, protože cena za zpoždění se měří životy lidí, kteří ochránili svět před [ruským fašismem]."

Když byl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve čtvrtek dotázán, jaké jsou nejnaléhavější potřeby jeho země, odpověděl: "Pokud vám opravdu záleží na Ukrajině, zbraně, zbraně a ještě jednou zbraně."

"Moje nejméně oblíbená věta je 'Pracujeme na tom'; nesnáším to. Chci slyšet buď 'Máme to', nebo 'To se nestane'," dodal.

Demokratický poslanec Jason Crow z Colorada, který byl začátkem tohoto měsíce součástí delegace Kongresu v Kyjivě, řekl CNN, že věří, že systémy by mohly Ukrajině pomoci získat významnou hybnou sílu proti Rusku.

"Myslím, že by to mohlo změnit situaci, abych k vám byl upřímný," řekl Crow. Vysvětlil, že ruské konvenční dělostřelectvo, které má dostřel asi 50 km, by se "nepřiblížilo" k ukrajinským městským centrům, kdyby tam byly umístěny systémy MLRS. "Takže by jim to zničilo taktiku obléhání," řekl o Rusech.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
7671

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022