Ve snaze přehlušit obvinění ohledně Johnsonových mejdanů během lockdownu oznámil jeho ministr financí obrovský balík finanční pomoci pro občany

26. 5. 2022

čas čtení 5 minut
"Musíme za to poděkovat Sue Gray a její ve středu zveřejněné kritické zprávě o Johnsonových mejdanech v Downing Street během lockdownu," řekl v britské televizi ve čtvrtek večer Martin Lewis, známý britský poradce ohledně toho, jak při nakupování ušetřit a nyní, jak se vyhnout rychle se zvyšujícím cenám potravin a energií. Ještě v pondělí tento týden mu sdělil britský ministr financí, že žádná finanční pomoc pro britské občany se neplánuje, ve čtvrtek však oznámil finanční pomoc ve výši 15 miliard liber, tedy 450 miliard českých korun. Velmi nekonzervativní politika...

Britský ministr financí Rishi Sunak také oznámil zavedení neočekávané jednorázové daně ve výši 5 miliard liber pro energetické firmy

 
Kromě toho  Sunak zveřejnil i balík podpory ve výši 15 miliard liber pro domácnosti, které se potýkají s krizí životních nákladů, částečně financovaný neočekávanou daní ve výši 5 miliard liber pro energetické společnosti.

Sunak představil veřejnosti to, co charakterizoval jako "významný soubor intervencí", který má pomoci vyrovnat dopady raketově rostoucí inflace.

Mezi ně bude patřit jednorázová platba 650 liber  (19 500 Kč) pro rodiny, které pobírají dávky v hmotné nouzi, a  400 liber (12 000 Kč) pro všechny plátce účtů za energie. Důchodci nadto dostanou ještě 300 liber (9000 Kč) na domácnost. Zdravotně postižení dostanou ještě dalších 150 liber (4500 Kč).

Balík bude částečně financován z prostředků, které Sunak označil za "dočasnou cílenou daň ze zisku z energetických zdrojů" - neočekávanou daň.


"Ropný a plynárenský sektor dosahuje mimořádných zisků, a to nikoli v důsledku nedávných změn v oblasti podstupování rizik nebo inovací či efektivity, ale v důsledku prudkého růstu světových cen komodit, který je částečně způsoben válkou v Rusku," řekl.

Oznámil proto takzvanou "dočasnou cílenou daň z energetických zisků" ve výši 25 %, avšak s 90% daňovou úlevou pro firmy, které investují do těžby ropy a plynu ve Spojeném království.

Sunak rovněž uvedl, že "naléhavě vyhodnocuje" rozsah nadměrných zisků výrobců elektřiny.

V reakci na Sunakovo prohlášení v Dolní sněmovně stínová labouristická kancléřka Rachel Reevesová prohlásila, že jeho zavedení  daně z neočekávaných zisků ukazuje, že labouristé "vyhrávají v Británii bitvu idejí".

"Dnes mám pocit, že si kancléř konečně uvědomil problémy, kterým země čelí. Poprvé jsme téměř před pěti měsíci vyzvali k zavedení neočekávané daně pro producenty ropy a zemního plynu, abychom pomohli rodinám a důchodcům, kteří se potýkají s problémy. Dnes tuto politiku oznámil."

Sunak řekl v parlamentě: "Vysoká inflace, kterou nyní zažíváme, způsobuje lidem v této zemi akutní utrpení." Meziroční inflace dosáhla v Británii v dubnu 9 %, což je nejvyšší míra za posledních 40 let.

Sunak řekl, že veřejnost pochopí, že ministři nemohou kompenzovat veškerý nárůst cen. Dodal však, že: "Tato vláda se nikdy nepřestane snažit lidem pomáhat," dodal: "Zvládneme to."

"Přímo zhruba 8 milionům domácností s nejnižšími příjmy pošleme jednorázovou platbu na životní náklady ve výši 650 liber (19 500 Kč) - podporu v hodnotě více než 5 milionů liber - abychom zranitelným lidem dali jistotu, že v tomto náročném období stojíme při nich," řekl ministr financí.

Oznámil také, že více než 8 milionů domácností důchodců, kteří v Británii pravidelně dostávají každoročně zimní příplatek na topení, dostane dalších 300 liber (9000 Kč), zatímco 6 milionů zdravotně postižených dostane jednorázovou platbu ve výši 150 liber (4500 Kč). Řekl, že jedna třetina domácností dostane cílenou podporu, která má celkovou hodnotu 9 miliard liber.

Kromě cílené podporydostanou všechny britské  domácnosti dostaly v říjnu navíc slevu 200 liber  (6000 Kč) na účtech za energie, navíc k již přislíbeným 200 liber. 

Sunak řekl, že výdajová opatření na řešení krize musí být „včasná, dočasná a cílená“, aby se zabránilo zvyšování inflace. Plány stanovil pouhé dva měsíce po jarním prohlášení, které bylo kritizováno napříč politickým spektrem za to, že nedělá dost pro nejchudší domácnosti.

Energetický regulátor Ofgem začátkem tohoto týdne v Británii  varoval, že roční cenový strop omezující účty za elektřinu pro domácnosti pravděpodobně v říjnu vzroste o dalších 800 liber  (24 000 Kč) po dubnovém zvýšení o 700 liber (21 000 Kč) 

Několik ministrů, včetně ministra pro energetiku Kwasiho Kwartenga, se již dříve vyjádřilo proti neočekávané dani,  kterou prosazovali labouristé a liberální demokraté.

Ministerstvo financí a úřad premiéra se však k této myšlence stále více přikláněly, když se ukázalo, že budou muset přijmout další opatření, aby kompenzovaly obrovsky rostoucí účty domácností za energie.

Zdroj ZDE

1
Vytisknout
5132

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022