Ukrajina: Jak Vladimir Vladimirovič "zvyšuje bezpečnost Ruské federace"

27. 5. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut
Pozorovatelé vizuálně potvrzených ztrát ruské bojové techniky zaznamenali do dnešního dne nejméně 721 zničených či ukořistěných tanků. (Skutečné ztráty budou nepochybně vyšší.) V okupovaném Melitopolu byl ve středu zaznamenán příjezd tanků typu T-62 z ruské mobilizační rezervy. 

Tank T-62 je zjednodušeně řečeno vrstevníkem automobilových modelů Škoda 1000 MB a Škoda 100. Jeho výroba skončila v polovině 70. let a poslední modernizace části vozového parku Sovětské armády proběhla těsně před nástupem Gorbačova.


V době svého zavedení byl T-62 západními pozorovateli srovnáván s druhoválečným typem Sherman Firefly, protože plnil podobnou úlohu. Původně měl totiž doprovázet svého předchůdce, tank T-55, s nímž sdílel většinu konstrukčních skupin a součástí, a silnějším kanónem jej podporovat ve střetech s lépe vyzbrojenými západními tanky. Kvůli notoricky mizerné sovětské optice a nevýkonnému systému řízení palby T-62 v této úloze selhal. Později na různých regionálních bojištích utrpěl značné ztráty, největší v arabsko-izraelských válkách, v Afghánistánu a Čečensku. Egyptská modernizace nakonec mj. vedla k odstranění hlavní pýchy T-62, kanónu s hladkým vývrtem hlavně ráže 115 mm, a jeho nahrazení standardní západní zbraní, britským kanónem L7 ráže 105 mm. Možná měl o něco málo nižší výkon, zato byl však přesnější a umožňoval podstatně vyšší rychlost palby při větší vezené zásobě munice.

Rychle zastarávající T-62 skončil před pádem SSSR v záložních skladech, ačkoliv byl odsud ještě několikrát vytažen - naposledy během války v Gruzii v roce 2008. Poslední modernizované verze s novějším systémem řízení palby, laserovým dálkoměrem a zesílením pancéřováním se takřka vyrovnaly prvním verzím typů T-64 a T-72, i když zůstal handicap v podobě nyní již slabšího 115 mm kanónu.

Současné nasazení T-62 na Ukrajině ukazuje řadu věcí. V první řadě fakt, že stav vozidel novějších typových řad T-64, T-72, T-80 a T-90 ve skladech mobilizační rezervy zjevně už neumožňuje pokrýt ztráty na ukrajinském bojišti. Rusko mělo sice před válkou v těchto skladech hodně přes 10 000 tanků, ubohá úroveň skladování, krádeže náhradních součástek za účelem ilegálního rozprodeje a další faktory však zřejmě přispěly k tomu, že pouze zlomek skladovaných tanků teď může odjet na frontu. A na druhé straně ztráty několikanásobně překračují roční produkční kapacitu existujících ruských továren, takže nahradit zničené tanky novými nepřipadá v úvahu.

Za druhé, nasazení T-62 povede k dalšímu prohloubení ruských problémů s ozbrojeným personálem. Zatímco novější typy sovětských/ruských tanků vystačí s tříčlennou osádkou, T-62 potřebuje ještě čtvrtého vojáka, nabíječe. Přitom 115 mm munice není z nejlehčích a v tanku také nezbývá mnoho místa, takže ideálním nabíječem pro tento typ by byl někdo jako Tolkienův trpaslík - voják s nízkou tělesnou výškou, zeširoka stavěný, fyzicky mimořádně silný.

Každopádně jednotky vyzbrojené reaktivovanými T-62 budou mít o čtvrtinu vyšší personální potřebu než jejich protějšky vybavené novějšími typy tanků.

I když kanibalizace a renovace skladovaných strojů ještě nepochybně přivede na bojiště nějaké novější typy ruských tanků, vyžádá si to čas a půjde o nepříliš vydatný pramínek náhradní výzbroje. Reaktivace T-62 svědčí o tom, že si "supervelmoc" Rusko po tříměsíční válce na Ukrajině pomalu sahá na dno svých možností. Zastaralé tanky budou přitom na bojišti nasyceném moderními protitankovými prostředky ještě snadnější kořistí ukrajinských vojáků než jejich novější kolegové. A přinesou dodatečný tlak na ruskou logistiku přinucenou dodávat další typy nestandardní munice a náhradních dílů.

Příjezd T-62 na frontu souhrnně řečeno znamená signál, že Rusko na Ukrajině rozhodně může být poraženo.

Pokud tedy konečně utichnou pochybnosti a podlé výmluvy - a Kyjev obdrží ze Západu dostatečné množství výkonné bojové techniky, aby okupanty dokázal definitivně zastavit a vyhnat.

4
Vytisknout
8404

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022