Válka o nebe nad Ukrajinou. Polsko darovalo obrovské zásoby zbraní

23. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Místo stíhaček MiG-29 Polsko poskytlo Ukrajině obrovské zásoby náhradních dílů a zbraní pro tyto stroje. Díky těmto dodávkám může ukrajinské letectvo průběžně obnovovat bojeschopnost svých letounů. Ukrajina si zatím podle expertů vede ve vzduchu překvapivě dobře. Čeká však na nová letadla. Žádá nejen postsovětské MiGy-29, ale i americké F-16 nebo švédské Gripeny, informuje Edyta Żemłová.

Čím jsou způsobeny mizerné výkony ruského letectva? Odborníci poukazují na mnoho důvodů.

Vojenští a průmysloví experti se domnívali, že ruské letectvo v prvních dnech či dokonce hodinách invaze zničí ukrajinskou protivzdušnou obranu a relativně slabé letectvo.

Stačilo porovnat vybavení, které mají Rusko a Ukrajina k dispozici, abychom dospěli k závěru, že první z nich má drtivou převahu. Podle různých odhadů Rusko do bojů na ukrajinském nebi nasadilo kolem 1 400 létajících strojů různých typů, včetně zhruba 360 taktických letadel.

Na druhou stranu Ukrajina mohla proti těmto silám nasadit něco málo přes 100 bojových letadel a kolem 40 bitevních vrtulníků. V mnoha případech představují standard vybavení konce minulého století.

Takže její schopnosti byly v tomto střetu velmi skromné. Zdálo se tedy, že boj o vzdušnou nadvládu skončí rychlým a brilantním vítězstvím Ruské federace.

Mezitím se stalo něco překvapivého a nečekaného. Rusům se nepodařilo porazit ukrajinské letectvo. Tím pádem se jim také nepodařilo získat převahu ve vzduchu. Již v prvních dnech války se ukázalo, že i přes utrpěné ztráty bylo ukrajinské letectvo stále aktivní.

Rusové provedli první útok chaoticky. Na některé základny zaútočili pouze dvěma střelami a poté palbu vzdali. Tak tomu bylo například v Lucku s leteckou základnou 204. brigády taktického letectva ukrajinského letectva, kde byly umístěny stíhačky MiG-29. Závěr je takový, že Rusové, a to nejen z hlediska provedení, ale i plánování zničení ukrajinského letectva na zemi, to udělali velmi špatně – říká Mariusz Cielma, šéfredaktor měsíčníku Nowa Technika Wojskowa.

Není také žádným tajemstvím, že k záchraně ukrajinského letectva pomohli spojenci NATO, zejména Američané, kteří Ukrajině poskytovali průběžné zpravodajství o čase, místě a účelu Rusy plánovaných útoků. To umožnilo ukrajinské armádě včas přeskupit své zbraně a letecký personál do bezpečných oblastí.

Rusové na Ukrajině používají taktiku z konce 60. let, zatímco NATO používá integrovanou strukturu. Rusové létají jednotlivě, maximálně ve dvojicích, bez krytu.

Zdroj v polštině: ZDE

2
Vytisknout
5912

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022