Kongres USA plánuje navýšit pomoc pro Ukrajinu o téměř 40 miliard dolarů

11. 5. 2022

čas čtení 3 minuty
Demokraté v Kongresu souhlasili s tím, že urychlí další pomoc Ukrajině ve výši 39,8 miliardy dolarů, uvedly dva zdroje obeznámené s návrhem, což zmírnilo obavy, že by zpožděné hlasování mohlo přerušit přísun amerických zbraní kyjevské vládě, napsala Patricia Zengerleová.

Sněmovna reprezentantů by mohla schválit plán, který překračuje dubnový požadavek prezidenta Joea Bidena na 33 miliard dolarů - a lídři Senátu uvedli, že jsou také připraveni jednat rychle.

Návrh na dodatečné financování související s COVID-19, který chtěli někteří demokraté spojit s nouzovým financováním Ukrajiny, bude nyní posuzován samostatně.

Biden 28. dubna požádal Kongres o 33 miliard dolarů na podporu Ukrajiny, včetně více než 20 miliard dolarů vojenské pomoci. Tento návrh byl dramatickou eskalací amerického financování války s Ruskem.

Nový návrh obsahuje dalších 3,4 miliardy dolarů na vojenskou pomoc a 3,4 miliardy dolarů na humanitární pomoc, uvedly zdroje.

Bidenovi kolegové Demokraté i Republikáni uvedli, že podporují více pomoci pro Ukrajinu a rychle schválí nouzové financování, ale zdržely ho spory mezi stranami ohledně toho, zda by mělo být zahrnuto dodatečné financování pomoci COVID-19 nebo přísnější imigrační kontroly.

Zpoždění vyvolalo obavy v celém hlavním městě.

Biden vydal prohlášení, v němž vyzval zákonodárce, aby poskytli finanční prostředky a poslali je na jeho stůl, aby je v příštích několika dnech podepsal. "Nemůžeme dovolit, aby se naše dodávky pomoci zastavily, zatímco čekáme na další akci Kongresu," řekl.

Ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin v dopisech předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, nejvyššímu Republikánovi Sněmovny reprezentantů Kevinu McCarthymu a předsedům klíčových výborů ve Sněmovně i Senátu uvedli, že armáda má dostatek finančních prostředků na to, aby poslala zbraně do Kyjeva na příští dva týdny.

"Potřebujeme vaši pomoc," napsali Blinken a Austin v dopisech, které přezkoumala agentura Reuters. Řekli, že zbývá pouze 100 milionů dolarů, které lze čerpat v rámci úřadu, který umožňuje prezidentovi povolit převod zbraní bez souhlasu Kongresu v reakci na nouzovou situaci.

"Očekáváme, že tuto pravomoc vyčerpáme nejpozději 19. května 2022," napsali.

Vůdce Republikánů v Senátu Mitch McConnell řekl novinářům, že je potěšen, že pomoc Ukrajině byla oddělena od pomoci COVID-19. V projevech v Senátu opakovaně prosazoval "čistý" ukrajinský zákon.

Někteří Demokraté uvedli, že byli zklamáni, že pomoc COVID-19 bude posuzována samostatně.

Samostatně Biden v pondělí podepsal legislativu, která oživuje "Lend-Lease Act", program z období 2. světové války, který pomohl porazit hitlerovské Německo tím, že umožnil Washingtonu rychleji půjčovat nebo pronajímat vojenské vybavení americkým spojencům.

V tomto případě pomůže těm, kteří byli zasaženi ruskou invazí, jako je Polsko a další východoevropské země - a také Ukrajina.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5015

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2022