Ředitel CIA: Putin "nevěří, že si může dovolit prohrát" válku na Ukrajině

9. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Ředitel CIA Bill Burns varoval, že ruský prezident Vladimir Putin hodně sází na druhou fázi své války na Ukrajině a věří, že "přitlačení" ve vojenském konfliktu je stále jeho nejlepší cestou vpřed, napsal Zachary Cohen.

Právě tento způsob myšlení, řekl Burns, činí druhou fázi ofenzívy přinejmenším stejně riskantní – a možná dokonce riskantnější – než první fázi konfliktu.

"Je v rozpoložení, ve kterém nevěří, že si může dovolit prohrát," řekl Burns o Putinovi během akce Financial Times ve Washingtonu. "Myslím, že je právě teď přesvědčen, že zdvojnásobení úsilí mu umožní dosáhnout pokroku."

"Jeho přesvědčení o Ukrajině a o realitě ruské schopnosti nadále drtit ukrajinský odpor - nevím, zda to bylo ještě otřeseno," dodal. "Takže sázky jsou docela vysoké."

Tento názor vychází z toho, co Burns řekl, že pozoroval u Putina v posledních několika letech.

"To, co jsem viděl, zvláště v posledním desetiletí, je, že se svým způsobem dusí ve velmi výbušné kombinaci křivdy, ambicí a nejistoty, vše tak nějak zabalené," řekl.

Burns také řekl, že riziko, že válka přeroste v jaderný konflikt, by se během druhé fáze nemělo podceňovat, i když americká zpravodajská komunita nevidí "v tomto bodě praktické důkazy ruského plánování rozmístění… taktických jaderných zbraní".

"Vzhledem k tomu druhu řinčení šavlemi, které jsme slyšeli od ruského vedení, nemůžeme brát tyto možnosti na lehkou váhu," řekl Burns. "Ve chvíli, kdy... jde pro Putinovo Rusko velmi mnoho a rizika v druhé fázi konfliktu jsou vážná a neměla by být podceňována."

Důsledky mimo Rusko: Burns také řekl, že ruský konflikt na Ukrajině ovlivnil čínské kalkulace, pokud jde o to, "jak a kdy" jde o pokus ovládnout Tchaj-wan.

"Čínské vedení se zjevně snaží pečlivě zvážit, jaké ponaučení by si mělo od Ukrajiny vzít o svých vlastních ambicích na Tchaj-wanu," řekl Burns.

"Nemyslím si, že by to časem nahlodalo Siho odhodlání získat kontrolu nad Tchaj-wanem, ale myslím si, že je to něco, co ovlivňuje jejich kalkulaci toho, jak a kdy to udělají," dodal.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5691

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2022