I když ceny ropy a plynu stoupají, ruské příjmy z exportu uhlovodíků klesly o polovinu

27. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
Podle Ruské centrální banky výnosy z prodeje ropy a plynu do zahraničí ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2021 po vypuknutí války proti Ukrajině klesly o 47,8 %, a to i když ceny dramaticky vzrostly. Projevuje se tak západní bojkot a neschopnost Ruska navýšit prodej, i když Indii a Číně nabízí slevy. 

Celkově výnosy z těžebního průmyslu poklesly o 39,8 %.

Moskva konfrontovaná s úplným americkým a částečným evropským bojkotem se snaží nahradit ztráty dvěma způsoby. Nabízí slevy a tlačí na Indii a Čínu, aby odebíraly více ropy a plynu. Žádná z těchto strategií se neukázala jako účinná.

Na jedné straně slevy vzrostly z původních 10 dolarů na barel až na 35 dolarů, aniž by došlo k poklesu prodejů. A na druhé přes návštěvy ministra zahraničí v Dillí a Pekingu nákupy žádné ze zmiňovaných zemí výrazně nevzrostly.

Indie nakoupila za celé období jen o tři miliony tun více. A i čínský nárůst byl malý, protože řada čínských firem si nepřeje riskovat západní sankce.

Ruská hospodářská situace se tedy téměř jistě bude zhoršovat. Také EU nyní debatuje o bojkotu, který by znamenal, že ruské exportní výnosy, na nichž závisí schopnost vést válku, se propadnou pokud ne okamžitě, tedy přinejmenším ve střednědobém výhledu.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6643

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022