Šéf německého námořnictva skončil poté, co se vyjádřil, že Putin si prý zaslouží respekt ohledně agrese vůči Ukrajině

23. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Kay-Achim Schönbach prohlásil, že je "nesmysl", že Rusko chce napadnout svého souseda, a že Kyjev nikdy nezíská zpět Krym.

 
Šéf německého námořnictva rezignoval poté, co prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží respekt, a to uprostřed rostoucích obav z invaze na Ukrajinu a napětí mezi Berlínem a Kyjevem ohledně dodávek zbraní.

V pátečním projevu na zasedání thinktanku v Dillí viceadmirál Kay-Achim Schönbach uvedl, že myšlenka, že Rusko chce napadnout Ukrajinu, je "nesmysl" a že jediné, co Putin "skutečně chce, je respekt".


"A panebože, dát někomu respekt je levné, dokonce bez nákladů ... Je snadné mu dát respekt, který skutečně požaduje - a pravděpodobně si ho i zaslouží," řekl Schönbach na schůzce, která byla natáčena, a označil Rusko za starou a důležitou zemi.

Schönbach připustil, že je třeba řešit ruské akce na Ukrajině, ale vyjádřil názor, že Kyjev nikdy nezíská od Moskvy zpět anektovaný Krym.

"Krymský poloostrov je pryč, nikdy se nevrátí, to je fakt," řekl v rozporu se společným postojem Západu, že anexi poloostrova Moskvou od Ukrajiny v roce 2014 nelze akceptovat a je třeba ji zvrátit.

V sobotu Schönbach uvedl, že podal demisi, "aby se zabránilo dalším škodám způsobeným německému námořnictvu a především Německé spolkové republice".

Činitel německého ministerstva obrany uvedl, že Schönbach opustí svou funkci "s okamžitou platností". V prohlášení ministerstva bylo jasně uvedeno, že viceadmirálovy komentáře neodrážejí postoj Německa.

Již dříve v sobotu si ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba předvolal německého velvyslance v Kyjevě, a protestoval proti "kategorické nepřijatelnosti" Schönbachových komentářů.

Kuleba rovněž odsoudil Německo za odmítnutí dodávek zbraní Kyjevu a vyzval Berlín, aby přestal "podkopávat jednotu" a "povzbuzovat Vladimira Putina".

V sobotu německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že Berlín pošle na Ukrajinu polní nemocnici, a zároveň opět odmítla výzvy Kyjeva k dodávkám zbraní.

Berlín již na Ukrajinu dodal dýchací přístroje a těžce zranění ukrajinští vojáci jsou v současné době ošetřováni v německých vojenských nemocnicích, řekla deníku Welt am Sonntag.

"Dodávky zbraní by v tuto chvíli nepomohly - na tom panuje ve vládě shoda," uvedla Lambrechtová.

Kuleba na Twitteru uvedl, že prohlášení Německa "o nemožnosti dodávek obranných zbraní na Ukrajinu" neodpovídají "současné bezpečnostní situaci".

"Němečtí partneři musí přestat podkopávat jednotu takovýmito slovy a činy a povzbuzovat Vladimira Putina k novému útoku na Ukrajinu," uvedl Kuleba.

Ukrajina je Německu "vděčná" za podporu, kterou jí již poskytlo, ale jeho "současná prohlášení jsou zklamáním", dodal.


Podrobnosti v angličtině ZDE 
 

0
Vytisknout
8162

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022