Mezitím v Absurdistánu 195:

Útoky proti tisku, korupční zneužívání státních peněz a teror proti dětským uprchlíkům na běloruské hranici

6. 10. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Možná si pamatujete, že se strana PiS  dostala k moci mimo jiné díky tajné nahrávce soukromých rozhovorů mezi politiky. ZDE Tyto nahrávky, jak dnes víme, byly prostřihány a zveřejněny byly jen ty jejich části, které byly nepříjemné  pro politiky z předchozí vládnoucí strany. Existovalo podezření, že je do toho zapojeno Rusko, a tak se kontrarozvědka rozhodla vyšetřovat.

 Videozáběry Sylwestera Latkowského, redaktora týdeníku Wprost, který zveřejnil transkripty těchto nahrávek, jak se pere s dvěma policisty,  kteří se mu pokoušeli odebrat notebook, pak použila strana PiS k podpoře svého tvrzení, že se strana Donalda Tuska snaží potlačit svobodu médií.


Ale i když by samozřejmě novináři měli mít právo chránit své zdroje, v tomto případě však existovalo skutečné podezření, že je - Ruskem - ohrožena bezpečnost státu.

Zjevně, strana PiS zřejmě nyní už zapomněla na všechno, co dlouhá léta zdůrazňovala o důležitosti svobody médií, v souvislosti s Latkowského notebookem, protože minulý týden vstoupilo pět policistů do domu reportéra deníku Gazeta Wyborcza a násilně zabavili všechna jeho elektronická zařízení, včetně jeho pracovního notebooku obsahujícího materiály chráněné novinářským právem utajovat zdroje, přestože na novináře nebyl vydán zatykač ani soudní rozhodnutí, které by nařídilo novináři vydat své důvěrné materiály policii. A jaký byl důvod této razie? Údajně někdo poslal hrozby místním politikům ze strany PiS a použil IP adresu routeru, který sdílí tento novinář.

Pokračuje také konflikt mezi stranou PiS a ředitelem Národního kontrolního úřadu. Parlament odmítl výroční zprávu této instituce - že by to bylo proto, že zpráva dokazuje, že bylo nezákonně utraceno nejméně 345 000 000 zł (2,07 miliard Kč)? Největší skandál se týká fondu Solidarity - fondu pod kontrolou ministra spravedlnosti, který má pomáhat obětem zločinnosti, ale místo toho jej používá Zbigniew Ziobro jako svou soukromou pokladničku.  280 000 000 zł z tohoto fondu bylo utraceno nesprávně. Jak jsme psali už dříve, část těchto peněz byla zneužita na finanční podporu Ziobrovy miniaturní strany Solidarna Polska, část byla teoreticky vynaložena v souladu s profilem fondu - například pro vytvoření pomocných center pro oběti zločinnosti - ale velmi často a rychle se tento fond používá ke sponzorování církevních institucí a organizací (seznam takových příkladů sestavil tento uživatel Twitteru). Některé případy ve mně vyvolávají nejistotu, zda mám plakat nebo se smát. Někdo například utratil 2 500 000 zł za „sledování projevů nenávisti vůči katolíkům“. Závěrečná zpráva má asi 120 stran a téměř výhradně obsahuje memy nalezené ve třech náhodných antiklerikálních skupinách z polského Facebooku. Ano, ministerstvo utratilo 2,5 milionu zlotých z peněz daňových poplatníků za to, že si v zásadě vytisklo album memů zesměšňující církev a papeže! Vlastně, teď mě napadá, tu práci bych býval dělal velmi rád.  Představte si, že dostáváte MILIONY za to, že se probíráte memy na Facebooku... Chtěl jsem zjistit, kdo má štěstí, že dělá tuto "práci", ale nikdo nepřizná, že je autorem tohoto díla.

Pravicový publicista Rafał Ziemkiewicz se také minulý týden stal populárním tématem memem poté, co mu byl zakázán vstup do Velké Británie. Ziemkiewicz je známý svým antisemitismem - ve své nejnovější knize má celou kapitolu, ve které vysvětluje, že polský antisemitismus je lepší než jiné antisemitismy, a proto bychom na něj měli být hrdí. (Moje kritika této práce (v polštině) je ZDE). Ziemkiewicz je také známý svou kritikou Evropské unie, protože ta nedovoluje svým členským zemím rozhodovat o tom, kdo má právo vstoupit do země. Určitě by se mu moc líbilo, až  se dozví, že brexitérská Británie nyní plně ovládá své hranice, a pokud nechce pustit do země žádného z kazatelů nenávisti, má právo to udělat. Ale nějak se nezdá, že by se radoval. Polská vláda také zuří a dělá v prospěch tohoto rasisty radikální diplomatické kroky. Ale možná je dobře, že se v britsko-polských vztazích v tuto chvíli neděje nic důležitějšího?

Ale přinejmenším se se Ziemkiewiczem zacházelo lidsky. Představte si to rozhořčení, kdyby byl považován za „zbraň v Morawieckiho hybridní válce“ a byl by prostě svržen  z bílých útesů Doveru do kanálu La Manche. Protože by to byl ekvivalent toho, co Polsko dělá uprchlíkům na své běloruské hranici.

V minulých dnech Polsko odmítlo přístup skupině lékařů, kteří chtěli poskytnout lékařskou pomoc uprchlíkům uvízlým v lese, zatklo zahraniční novináře, kteří mimoděk přešli do zakázané zóny (jedna z nich, ostřílená válečná reportérka, svědčila, že s ní nikdy nebylo zacházeno s takovou brutalitou) a zadrželo jinou novinářku mimo tuto zónu za „trestný čin sledování vozidla pohraničních jednotek" (ta novinářka byla  propuštěna po 40 minutách jen s obyčejnou dopravní pokutou).

Signály jsou jasné: novináře nesmí ani napadnout, aby informoval o akcích polské pohraniční stráže. Avšak nové informace potvrzující nelidské zacházení s uprchlíky v Polsku se ale objevují téměř každý den. A všichni víme, že pohraniční stráž nezákonným způsobem vyhání uprchlíky zpět přes hranici do Běloruska (uprchlíky odváží do lesů a tam je z policejních vozidel vyhodí, poté, co se přesvědčila, že nejprve překročili hranice zpět do Běloruska). Mluvčí polských pohraničníků  v rozhovoru pro nizozemskou televizní stanici potvrdila, že:

Nikdo není ušetřen. Skupina migrantů s dětmi, některýmž byly jen dva roky,  byla zadržena na jedné ze stanic pohraniční stráže v Michałowě, a navzdory skutečnosti, že mnoho dětí již bylo vyčerpáno a nemohly chodit, byly znovu vysazeny na hranici.  Jeden opoziční poslanec požadoval vysvětlení a dostal potvrzení, že děti (ve věku 8, 6, 4 a 2 let) byly násilím vysazeny v lese. Rada města Michałów také požadovala vysvětlení od pohraniční stráže a její zástupce rovněž potvrdil, že migranti včetně dětí jsou nuceni se vracet zpět do Běloruska. Tvrdil, že dětem je zima jen proto, že je rodiče svlékají, protože si myslí, že to v strážích vyvolá soucit. Propaganda pohraničníků je každým dnem směšnější. Nedávno zveřejnili obrázek hodinek a zastřihovače vlasů a tvrdili, že  je to „další běloruská provokace - maketa bomby“. Někdo je zesměšnil tím, že tweetoval obrázek houby a opatřil jej titulkem „další běloruská provokace: maketa jaderné exploze!“.


Ombudsman pro práva dětí byl dotázán, proč nic nedělá
, a řekl,  že má svázané ruce, protože Polsko musí vyhánět migranty zpět, protože nechtějí zůstat v Polsku, ale chtějí cestovat dále na západ (no, to se ani nedivím, po zacházení, jakého se jim v Polsku dostává). Obmudsman prý neví nic o tom, že by děti byly vyháněny ven z Polska. Možná kdyby ombudsman nebyl tolik posedlý nenarozenými dětmi,  viděl by víc - nejen na hranici, ale také ostudnou praxi, kdy jsou traumatizované děti odebírány z pěstounských rodin a umísťovány do sirotčince, aby se v pěstounských rodinách vytvořil prostor pro jiné děti ...

Mezitím Amnesty International zveřejnila zprávu, která potvrzuje dřívější informace od mnoha dalších nevládních organizací a opozičních politiků: uprchlíci, kteří táboří v Usnarz Górny, se původně nacházeli na polské straně hranice a tito lidé byli nelegálně vyhnáni polskými pohraničníky zpět do Běloruska. A mimochodem, v této chvíli, kdy toto píšu, není znám osud lidí vězněných v tomto táboře už déle než měsíc - a vzhledem k tomu, že novináři tam nemají přístup, je nepravděpodobné, že bychom získali jiné informace než zkreslenou polskou nebo běloruskou propagandu.  

Ale víte, komu by mohl být povolen vstup do vyloučené zóny podél hranice? Lovcům! Myslivcům! Protože pět lidí, kteří v těch lesích už zemřeli, nestačí. Pokud se stovky unavených, hladových lidí schovávají před lidmi v uniformách v lesích, to, co musíme opravdu udělat, je poslat tam armádu amatérských nadšenců, kteří rádi zabíjejí střelnými zbraněmi a kteří jsou známí tím, že střílejí na vše, co se hýbe - ještě nedávno zabili krávu, koně  a dospívajícího chlapce. To by bylo přece v pořádku!

Jednání polské vlády na hranicích se setkává se silnými protesty velké části společnosti - například ve Vratislavi aktivisté přerušili slavnostní zahájení akademického roku, kterého se zúčastnil premiér Morawiecki a protesty se konají  po celé zemi. Ale mírná většina Poláků   vládní akce podporuje, včetně nezákonných deportací, takže se vláda cítí dostatečně sebevědomá a prodloužila stav nouze v pohraniční oblasti o dalších 60 dní.

To znamená, že nouzový stav potrvá do adventu - do toho času v roce, kdy se katolíci připravují na příchod Ježíška, syna Božího a dětského uprchlíka, který musel uprchnout z Palestiny do Egypta. Nemohu se přestat divit: zemřou někteří z těch vyčerpaných a hladových lidí v mrazivém lese na běloruských hranicích v noci na Štědrý den, kdy budou miliony Poláků u svého stolu prostírat tradiční místo navíc  „pro zbloudilého poutníka“?
 

1
Vytisknout
7321

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2021