REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

16. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Fabiano Golgo píše o případu šestnáctiletého Afghánce, který, jako většina obyvatel afghánských měst, žil dosud západním stylem, zamiloval se do Ani Geislerové, a jehož život a život jeho rodiny je po odchodu amerických jednotek ohrožen Talibanem.

Globální oteplování přestává být legrace, jak je zjevné z katastrofálních záplav na západě Německa a v dalších zemích, stejně jako z nesnesitelných veder v USA.

Z Francie přicházejí nepříznivé zprávy: šíří se tam jihoafrická varianta beta, která je schopná vyhnout se imunitě vytvořené vakcínou AstraZeneca. Británie registruje více než 50 000 denních nákaz, ovšem v pondělí 19.7. Johnson chce rozvolňovat, spoléhá na účinnost vakcín, ignoruje nebezpečí vzniku nových variant a dlouhého covidu. V této souvislosti je velmi důležité vědět, která prostředí a které situace jsou pro šíření nákazy nebezpečné. Studii o tom vypracovala na základě statistik  organizace Public Health England.

Zatímco v České republice na pozadí rozjezdu delta mutace očkování brzdí, tři miliony Francouzů se přihlásily k očkování.

Jiří Hlavenka argumentuje, že předseda ODS Petr Fiala lže, pokud tvrdí, že ČR "potřebuje řemeslníky" místo středoškoláků a vysokoškoláků. - Připomeňme, že právě mizerná vzdělanost čínské pracovní síly, kde pouze asi 30 % z ní má maturitu, se může stát kamenem úrazu při snahách o další ekonomický vzestup Pekingu.

Karel Dolejší upozorňuje, že údajný špičkový ruský "leak" zveřejněný Guardianem je s největší pravděpodobností účelovou kremelskou dezinformací, která se redakci později vymstí.

Objevují se úvahy při příležitosti stého výročí založení Komunistické strany Československa. Co tato strana pro Československo ve dvacátém století znamenala a jaký měli k ní vztah občané a ostatní politikové? Navzdory jejímu extremismu, zdá se, pozoruhodně tolerantní. Proč se tak chovala relativně vyspělá a demokratická země? Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nebouřili? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive.

Reakce jedné prezidentky a jednoho subalterního úředníka na program Evropské unie proti globálnímu oteplování jsou pozoruhodné.

Josef Šlerka vypracoval analýzu, z níž vyplývá, že se čeští konspirační teoretikové přesunují na Telegram.

Na americkém Západě zuří kvůli změnám klimatu přes 70 nezvladatelných přírodních požárů, zatímco Německo, Belgie a Nizozemsko se potýkají se stoletými záplavami. V Rusku kvůli klimatickým změnám a špatným metodám zemědělského hospodaření roste počet nebezpečných prachových bouří, které lidi ohrožují na zdraví nebo dokonce i na životě.

V Rusku ale také stále pokračuje praxe letních odstávek teplé vody kvůli údržbě starých sovětských systémů dodávky tepla.

Nizozemský reportér Peter R. de Vries zraněný 6. července střelcem na ulici před televizním studiem včera zemřel. Znovu tak vystoupila do popředí temná a nebezpečná strana nizozemské tolerance.

-1
Vytisknout
3359

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2021