Rozhovor Britských listů 462. O pokryteckém postoji francouzské vlády vůči pandemii

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



V posledních dnech zaznamenává Francie každý den v důsledku šíření omikronu skoro půl milionu nákaz. Francouzská historička Muriel Blaive v rozhovoru s Janem Čulíkem svědčí o naprostém chaosu ve francouzských školách, kde je obrovské množství žáků nakaženo, jenže ten chaos se netýká pouze covidu... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 25. ledna 2022.

 16578

Inženýři a projektanti, začněte si prosím balit!

24. 1. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 17 minut

Pokud jste náhodou měli technické nadání, nezalekli jste se matematiky, fyziky a hory odborných předmětů, byli jste dostatečně houževnatí a pracovití, že jste se nejen dali na studium aplikovaných technických věd, ale že jste ho i úspěšně dokončili, navíc jste se ještě třeba stali po létech autorizovanými inženýry, tak si prosím přečtěte velmi pozorně můj článek jako odstrašující příklad toho, jak tato, kdysi technicky velmi rozvinutá země, postupně a plíživě zanevřela na své inženýry a projektanty a jak s nimi dnes zachází. Z Vašeho pohledu je opravdu na zváženou, jestli není za dnešních podmínek pro Vás lepší odejít do nějaké jiné země, kde si budou Vaší práce daleko více vážit, budou chránit její výsledky, nedovolí, abyste byli okradeni na kost a naopak Vám umožní plně rozvinout Vaše tvůrčí schopnosti. Takových zemí jsou desítky až stovky.

 18207

Pokus o "konstruktivní" postoj v sociální práci starého skeptika….

24. 1. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 11 minut



(Věnuji všem slušným, empatickým politikům (a není jich zas tak úplně málo, které sleduji) - O, P, R, V, Z ...- je symbolické, že písmena jejich křestních jmen jsou v konci abecedy, stejně jako politická priorita a skutečný zájem o o empatickou sociální problematiku v ČR)


Moc mne těší reakce na mé články ze sociální oblasti. Ukazuje to na určitý zájem čtenářů o sociální témata a snad i o tzv. postřehy z terénu (většinou v určité subjektivní, ironické nadsázce). V minulém týdnu mne několik čtenářů vybízelo ke konstruktivní kritice a hlavně mi trochu vyčítají, že jsem v posledních textech zbytečně pesimistický a nemám konkrétní návrhy k řešení. Ozvali se i lidé, kteří jsou přímo aktivní v politice s podobnou připomínkou.

 17432

"Už jsem prodala své dcery, teď musím prodat i svou ledvinu": Zima v Afghánistánu

24. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Drtivá chudoba nutí hladovějící uprchlíky k zoufalým rozhodnutím
 
Teploty v západním Afghánistánu klesají pod nulu a Delaram Rahmati se snaží sehnat jídlo pro svých osm dětí. Od chvíle, kdy před čtyřmi lety opustili rodinný dům v provincii Badghis, žijí Rahmatiovi v hliněné chatrči s plastovou střechou v jednom z herátských slumů. Kvůli suchu se v jejich vesnici nedalo žít a půda se nedala obdělávat. Stejně jako přibližně 3,5 milionu Afghánců, kteří byli nuceni opustit své domovy, žijí nyní Rahmatisovi ve čtvrti pro  vysídlené osoby uvnitř Afghánistánu. Nemají zde žádnou práci. Padesátiletá Rahmáthová však musí platit poplatky v nemocnici za své dva syny, z nichž jeden je ochrnutý a druhý trpí duševní chorobou, a také za léky pro svého manžela.

 17920

Téměř polovina nakažených covidem v roce 2020 zřejmě utrpěla trvalé poškození čichu

24. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 

- Švédský Karolinska Institute ve Stockolmu provedl podrobné testy u stovky osob, které byly nakaženy covidem v první vlně nákaz na jaře roku 2020. Studie zjistila, že jen 4 procenta nakažených 18 měsíců po uzdravení z covidu trvale ztratila čich, avšak třetina nakažených má omezenou schopnost čichu a téměř polovina nakažených trpí parosmií, což znamená, že jejich čich je zkreslený. Vědci dospěli k závěru, že 65 procent osob, které se uzdravily z covidu, utrpělo po 18 měsících buď úplnou ztrátu čichu, snížení schopnosti čichu anebo zkreslenou funkci čichu. ZDE 

- Rusko už třetí den zaznamenalo rekordní počet denních nákaz, 63 205. V Rusku zemřelo za posledních 24 hodin na covid dalších 679 osob, celkem v Rusku na covid zemřelo 326 112 lidí.

- Vysoká činitelka Světové zdravotnické organizace Maria van Kerhove varovala, že na světě jsou 3 miliardy lidí, které dosud nedostaly ani první dávku vakcíny. Znamená to, že omikron zdaleka není poslední variantou koronaviru. Globální problém pandemie totiž zůstává neřešen.

- Organizátoři pekingských olympijských her uvedli, že mezi 2586 členy personálu olympijských her, který přijel do Číny, bylo 72 osob nakažených covidem. Mezi 171 sportovci a pracovníky národních týmů žádná nákaza nebyla.

- Úřady v Hongkongu informovali, že jeden křeček, předaný úřadům, byl nakažen covidem, a že více než 2200 křečků v Hongkongu bylo vybito.

Co je špatného na českém daňovém systému?

24. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Bohumil Kartous:

Vážení diváci, nová vláda má nové programové prohlášení a jak se dalo očekávat vzhledem k jejímu středopravicovému postavení v politickém spektru, mluví se o snižování výdajů státního rozpočtu. Se sociologem Danielem Prokopem se budeme bavit o tom, jak to  je s příjmovou a výdajovou stránkou, jak smysluplné jsou některé výdaje z veřejných rozpočtů v České republice. 

 

 18302

Americká mládež se obrací doleva

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut



S příchodem masových médií se kultura stala méně lokální a dosáhla dále. Již s novinami, později s časopisy, se městská kultura dostala na venkov a kulturní móda začala být kopírována mimo své přirozené původní prostředí. Toto rozčleňování modelů chování mimo rodinné jádro vedlo k větší homogenizaci kultury. Ve Spojených státech, v západní Evropě, v Latinské Americe a v Australasii pronikla popkultura prostřednictvím rádia, kina, hudby a televize do domovů a myslí většiny lidí. Taková uniformita širokého spektra vytvořila obrovské většinové typy chování a dala vzniknout konceptu generační teorie.

 18306

Rusové jsou imperialismem unaveni

24. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Vladimir Putin a jeho režim viní ze zániku SSSR Gorbačova a Západ. Odráží to neochotu čelit faktu, že nejdůležitějším hráčem během událostí roku 1991 nebyl nějaký vnitřní nebo vnější nepřítel, ale ruský lid, který začal být definitivně unaven imperialismem, napsal Alexandr Cipko.

Jméno Allende se vrací v Chile do politiky

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Na jedné fotografii jsou jen bílí muži v nudných oblecích s kravatami. Na druhé většina žen, mužů v šortkách a dětí, které se mísí dohromady. Tento srovnávací snímek se stal virálním v pátek, kdy nově zvolený chilský prezident Gabriel Borič představil svůj kabinet ministrů. Čtrnáct žen a deset mužů. Na druhé fotografii bylo první sestavení vlády po skončení diktatury Augusta Pinocheta.




Borič, bývalý studentský aktivista, který stál v čele protestů proti absenci bezplatných sociálních a zdravotních služeb, sestavil středolevicový tým, v němž se ministryní obrany stala Maya Fernández Allendeová, vnučka zavražděného bývalého komunistického prezidenta Salvadora Allendeho. Úřadu se bude Borič moci ujmout až 11. března, protože až v ten den dovrší věk 36 let, což je základní věková hranice pro výkon funkce prezidenta v Chile.

Borič se rozhodl najít smířlivý tón, aby rozptýlil obavy, že jeho komunističtí partneři a levicová minulost promění zemi v další Venezuelu, a novým ministrem hospodářství učinil konzervativního a respektovaného prezidenta centrální banky, čímž dal trhu jistotu.

 18305

Argentina nebude plakat pro židy, kteří se tam narodili

24. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
V roce 1994 došlo v Buenos Aires k sebevražednému teroristickému útoku na židovské komunitní centrum, při kterém zahynulo 85 Argentinců židovského původu. Podobné útoky nebyly v zemi Evity Perónové ničím novým. V roce 1992 zahynulo po podobném teroristickém činu na izraelském velvyslanectví 29 lidí. V zemi, kde byl v roce 1960 izraelským Mossadem dopaden Adolf Eichmann, žije vlivné a bohaté německé přistěhovalecké obyvatelstvo a antisemitské činy se v průběhu let dostávaly na titulní stránky novin.

 18191

Syrští uprchlíci mrznou ve stanech v podmínkách naprostého světového nezájmu

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Podmínky pro ty, kdo jsou v táborech na venkově kolem města Radžu v Afrinu severně od Aleppa jsou katastrofální, s naprostým uzavřením cest, stany pokrytými sněhem a nedostatkem základních nezbytností k přežití zimy, upozorňuje humanitární organizace Bílé přilby.



Zemřel Jiří Lof

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

V sobotu  dopoledne zemřel Jiří Lof...bypassu srdce se nedočkal...selhalo mu srdíčko..., napsala nám Martina Klapková.

Jiří Lof byl těžce nemocný invalida, kterému jsme se před časem snažili pomoci.

Šlo o modelový případ.



Případ Jiří Lof: Kdo pronajme byt beznohému invalidovi?

 18186

Ruské lodě, tanky a vojáci se přesouvají na Ukrajinu, mírové rozhovory váznou

23. 1. 2022

čas čtení 7 minut

 
Moskva rozšiřuje své přípravy na možný útok na Ukrajinu, jednání se zdají být na mrtvém bodě


Šest ruských vyloďovacích lodí schopných převážet hlavní bojové tanky, vojáky a další vojenskou techniku minulý týden proplulo Lamanšským průlivem na cestě do Středozemního moře v rámci nasazení, které by mohlo posílit obojživelné vylodění na jižním pobřeží Ukrajiny, pokud Vladimir Putin nařídí útok. Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že Rusko najímá žoldáky a zásobuje své zástupné síly v Doněcké a Luhanské oblasti pohonnými hmotami, tanky a samohybným dělostřelectvem v rámci příprav na případné zesílení bojů.

 18186

Šéf německého námořnictva skončil poté, co se vyjádřil, že Putin si prý zaslouží respekt ohledně agrese vůči Ukrajině

23. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Kay-Achim Schönbach prohlásil, že je "nesmysl", že Rusko chce napadnout svého souseda, a že Kyjev nikdy nezíská zpět Krym.

 
Šéf německého námořnictva rezignoval poté, co prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží respekt, a to uprostřed rostoucích obav z invaze na Ukrajinu a napětí mezi Berlínem a Kyjevem ohledně dodávek zbraní.

V pátečním projevu na zasedání thinktanku v Dillí viceadmirál Kay-Achim Schönbach uvedl, že myšlenka, že Rusko chce napadnout Ukrajinu, je "nesmysl" a že jediné, co Putin "skutečně chce, je respekt".

 18300

Bohužel, žádná tvrzení současné britské vlády maniaků a nekompetentů nelze brát vážně

23. 1. 2022

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Údajný "budoucí proruský prezident Ukrajiny" Jevhen Murajev řekl v neděli večer v rozhovoru pro Channel 4 News, že bude žalovat britskou ministryni zahranicí Liz Trussovou a britské ministerstvo zahraničí za pomluvu. Ukrajina ale bere vážně varování z britského ministerstva zahraničí, že Rusko údajně plánuje puč v Kyjevě a chce tam instalovat loutkovou vládu v čele s Jevhenem Murajevem, bývalým poslancem, který ovládá na Ukrajině proruskou televizní stanici. Před několika dny tvrdily Spojené státy, že ruské rozvědky verbují současné i minulé ukrajinské vládní činitele, které mají převzít vládu v Kyjevě a spolupracovat s ruskými okupačními jednotkami.

Zmatek kolem tvrzení britské vlády, že Putin plánuje převrat na Ukrajině

Tvrzení britského ministerstva zahraničí o spiknutí, jehož cílem je nastolit promoskevskou vládu v Kyjevě, neobsahuje skoro žádné podrobnosti.
 
Britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že odhalilo důkazy o spiknutí s cílem dosadit promoskevskou vládu na Ukrajině, a Boris Johnson slíbil "zvýšit tlak na Rusko", protože jeho vlastní vnitropolitické problémy se prohlubují.

Sobotní mimořádná zmínka o shromažďování zpravodajských informací nezacházela téměř do žádných podrobností o spiknutí, které, pokud by se  skutečně připravovalo, by mohlo znamenat vážné vystupňování hrozby pro Ukrajinu. Tamní politici jsou skeptičtí vůči tomu, že by se vládu podařilo vyměnit bez velké invaze do hlavního města Kyjeva.

 18298

Bill Browder: Uvalte sankce na padesát lidí kolem Putina

21. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Moderátor: Nyní je tu se mnou Bill Browder, finančník, který investoval do ruských podniků a později se stal terčem útoku ruské vlády. Jeho právní zástupce byl v Rusku zavražděn. Bille Browdere, myslíte si, že pokud dojde k válce, je Rusko na západní sankce dobře připraveno?

Bill Browder: No, myslím, že ty grafy, které jste ukázali, jsou přesně tím důvodem, proč Putin dělá to, co právě teď dělá. On má v tuto chvíli pocit, že je v silné pozici, aby mohl vznášet nejrůznější šílené požadavky. Má centrální banku plnou peněz. Ceny ropy jsou vysoké. Všichni se bojíme, že nám odřízne ruský plyn, a on má 100 000 nebo více vojáků na hranicích a teď si klade různé nehorázné požadavky, a tak má určitě pocit, že v téhle hře na kuře ustoupíme my první, ale nesouhlasím s analýzou, že by mu sankce neublížily.

 18297

Měli bychom zahájit akce na ruských sociálních sítích

21. 1. 2022

čas čtení 5 minut

Anthiony Gardner, bývalý americký velvyslanec u EU, argumentoval v pátek v Channel 4 News, že Západ by měl publikovat hromadně materiály na ruských sociálních sítích a provádět kybernetické útoky proti Rusku tak, jak to dělá Rusko na Západě:

Zdroj: ZDE

Moderátor: Pane Gardnere, jak se vám  ulevilo, že rozhovory mezi USA a Ruskem budou pokračovat?

Anthony Gardner, bývalý americký velvyslanec u EU: No, ulevilo se mi, ale stále jsme v první fázi situace, která se může protáhnout. To, co jsem chtěl říci jako první, je, že Putin již dosáhl mnoha svých cílů. Prvním cílem bylo, aby se o něm mluvilo. Všichni létají do Moskvy, všichni hladí jeho ego. Rusko  mělo dlouho pocit nespokojenosti, ale bylo ignorováno a možná i opovrhováno. Teď o něm všichni mluví, takže to je úspěch. Druhým cílem je, že Putinovy kroky vedly k vyšším cenám plynu a ropy, což je pro ruskou ekonomiku skvělé. Snaží se rozdělit západní alianci, zatím s omezeným úspěchem, ale opět je to na začátku a zároveň to  odvádí pozornost od ruské  vnitropolitické situace. Odvádí pozornost od kleptokratického autokratického režimu. Tím, že na hranicích shromáždí 100 000 vojáků.

 18186

Ukrajina: Spojené státy nabídly Putinovi summit s Bidenem, aby zastavily propad směrem k válce

21. 1. 2022

čas čtení 6 minut

Spojené státy nabídly uspořádání summitu mezi Joem Bidenem a Vladimirem Putinem jako poslední pokus zastavit cestu k nové válce v Evropě. Rusko pokračovalo v posilování svých sil podél ukrajinských hranic a oznámilo nová námořní cvičení v Černém moři.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že Washington a jeho spojenci jsou rovněž připraveni příští týden písemně odpovědět na ruské požadavky týkající se budoucnosti NATO a evropské bezpečnosti, které je podle Moskvy třeba řešit, aby se zabránilo přijetí "vojenských opatření". V projevu v Ženevě, kde jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, však Blinken zopakoval stanovisko USA a NATO, že v ústřední otázce práva Ukrajiny a dalších zemí na budoucí vstup do NATO stále nelze dosáhnout kompromisu.

 18186

Aktuální informace ohledně Ukrajiny, pátek večer

21. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Tak "globální Británie" vymyslela novou "trilaterálu" - spojenectví s Polskem a Ukrajinou. Jen aby to brzy nebyla bilaterála. Ty 2 000 pancéřovek věc nezachrání, i když v televizi vypadaly dobře, píše Karel Dolejší. 



USA posuzují variantu stažení rodin diplomatů z Ukrajiny, v Kongresu se žádá i víc. Další Afghánistán nikdo nechce. 
 

30161

Americko-ruská roztržka kvůli Ukrajině má stále řešení, pokud obě strany přistoupí na kompromis

21. 1. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nemohu souhlasit s militaristickým tvrzením, že s Putinovým režimem nelze vyjednávat, neboť na něj platí jen hrubá síla, takže více zbraní pro ohroženou Ukrajinu, intenzivnější sankce proti Ruské federaci, případně posílení sil NATO v blízkém zahraničí Ruska. Ti, kdo prosazují tuto strategii, by se měli důkladně zamyslet nad tím, kam – když sami ani nepřiznají sebemenší pochybení ve vztazích s Ruskem – až to může vést. Vždyť všeobecným zájmem by mělo být zabránění zbytečnému válečnému konfliktu.

Mezitím v Absurdistánu 207:

Katolická církev v Polsku dále paraziticky ožebračuje polský stát

21. 1. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Jeden z mých vůbec prvních článků v Britských listech z roku 2014 byl o tom, jak se katolické církvi dostává od vlády zvláštního zacházení a jak jí vláda pod falešnou záminkou dává zdarma pozemky a peníze, přičemž naprosto nebere ohled na zákony a na to, že tyto pozemky mohou být pro místní komunity důležité. Tento článek si můžete přečíst ZDE.  Mnoho lidí poukázalo na všechno, co je na tomto vzahu polské vlády a katolické církve špatně. Pokud si ale myslíte, že se s tím něco udělalo, pak jste asi nový čtenář tohoto seriálu.

Porušení předvolebních slibů. Ministerstvo průmysl chce dotovat uhlí a plyn

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Hnutí DUHA


Ministerstvo průmyslu pod novým ministrem Jozefem Síkelou přichází s prvním opatřením, které reálně ovlivní podobu naší energetiky. V rozporu s tím, co slibovaly strany před volbami [1] i s programovým prohlášením vlády [2] zvolil cestu nulové podpory pro fotovoltaiku, zcela minimální podporu větrné energie, dotovat bude naopak výrobu energie ze zemního plynu a uhlí. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády k zákonu o podporovaných zdrojích energie [3].

 16637

Koronavirus: Německo zaznamenalo další rekord nákaz

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 20. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  26 907 denních nákaz, je to nárůst od středy o 918 nákaz. Hospitalizováno je 1572 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 997 lidí, od včerejška nárůst o 25 mrtvých.  Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1228 (včera byl 1086), počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 1754 (včera byl 1564). Suspektní reinfekce je 52 147 případů. Nejpostiženější je Praha se 2089 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-Západ (2397 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2328 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE       



- Ministrů zdravotnictví z EU bylo v pátek doporučeno, aby začali očkovat obyvatelstvo čtvrtou vakcínou proti covidu, jakmile začne z dat vyplývat, že je to nutné. EU čelí vlně nákazy omikronem. Regulační lékový úřad EU  tento týden konstatoval, že by bylo rozumné očkovat čtvrtou dávkou osobu s vážně oslabeným imunitním systémem, ale že je zapotřebí dalších dat.

- Německo zaznamenalo další denní rekord nákaz: 140 160 případů. Ministr zdravotnictví varoval, že počet nákaz v Německu může dosáhnout až  400 000 denně v polovině února. Pokud se ukáže, že třetí, posilovací dávka je méně efektivní, mohlo by to být až 600 000 případů denně.

Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

10. 1. 2022

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

V minulých dnech převzala tuším z ČTK celá řada českých médií zprávu, že jakýsi mladík spáchal nějaké trestné činy, nebo nějaký trestný čin na Karlovarsku a v té zprávě ČTK potom ve všech médiích bylo, že to byl cizinec.

No, já jsem si dovolil napsat na Britských listech, vážení televizní diváci, že se to nedělá. Protože v té zprávě není důležité, jaký etnický původ má pachatel nějakého trestného činu, protože to samozřejmě vede k vytváření kolektivní viny, protože si potom čtenáři automaticky dovozují, že všichni cizinci jsou kriminálníci.

 16578

Daleko větší než vládní většina

21. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Abych řekl pravdu, už mi to trochu leze krkem. Pořád poslouchám nebo čtu o tom, jak se bude škrtat, jak se soudci cítí ukřivděni, jak nebude na topení ve sportovištích, jak budou vyhazováni lidé z práce atd. Prostě musí se najít v rozpočtu zbytečných 80 miliard, což je odborníky vesměs považováno za nereálné.

K tomu: Daniel Prokop vysvětluje v našem Rozhovoru Britských listů, že schodek v rozpočtu musí být, protože po drastickém snížení daní není rovnováha mezi příjmovou a výdajovou složkou státního rozpočtu. Prostě se dost nevybere na daních pro nutné, neseškrtatelné státní výdaje.

 18296

Koronavirus: Tohle jsme si mohli ušetřit

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Tohle jsme si mohli ušetřit!

Jsem zodpovědná. Nejen k sobě, ale hlavně ke svým dětem. Proto jsem se snažila nechat Vilmu naočkovat hned, jak to šlo, byť si spousta lidí klepala na čelo. Den před Štědrým dnem jsme jeli do OC, kde hlásali, že očkují i děti a bez registrace. Na místě řekli, že to bylo jen první den. Po Novém roce jsem ji chtěla objednat na očkování k obvodní lékaře, kde se zaradovali a řekli nám, že jakmile budou mít 10 dětí, dají vědět. Že by jinak zbytek vakcíny museli vyhodit, píše Adéla Elbel z Fakultní nemocnice v Motole.

V sobotu byla Vilmě diagnostikovaná středně silná viróza, cca na 3 dny. Měla horečky 39, úporné křeče v břiše, celkovou malátnost...

More Linefall

20. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Video prezentace, leden 2022


{Videoprezentace Linefall, prosinec 2021 ZDE)

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

 18294

Uprchlíci v Česku. Děsivá zkušenost s českými úřady

21. 1. 2022

čas čtení 7 minut

Kdysi jsem psal do rubriky Týdeníku Respekt s názvem Jeden den v...  - dosti absurdní popis pracovního dne v detenci v Bělé Jezové, nyní přidávám pro své FB přátele díl druhý s názvem Jeden den v detenci v Bálkově, píše Martin Rozumek.

„Záskok“ se koná v Zařízení pro zajištění cizinců za účelem správního vyhoštění (ZZC) neboli zamřížované detenci pro cizince bez pobytu, která leží uprostřed lesů mezi Plzní a Karlovými Vary. Na cestě trávím 2 hodiny v autě tam, dvě hodiny zpět. Klienti jsou vesměs lidé procházející Českou republikou putováním na Západ, obvykle za příbuznými.

Už vstup stojí za to, příjezd 9.15. Tečka nefunguje, vyjíždím autem na kopec, Tečka se probírá. Bezpečnostní služba na vrátnici se chová slušně, odvede mě však k policistovi v kroksech, který mě nechává (ne)slušně dlouho čekat za dveřmi. Když hlásím, že jsem z Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s., vypadá, že by si o mě ani neopřel kolo a na půl huby mi bere občanku a nutí mě dát peněženku do jakési uzamykatelné skříňky.

Moc milá romská ostraha mi říká, že peněženku tu ještě právníkovi nikdy neodebrávali.


 18293

Proč bude Západní Evropa nostalgicky vzpomínat na SSSR

21. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

  • Po "euroraketové krizi" vyvolané rozmístěním destabilizujících sovětských jaderných zbraní v Evropě (1976-1987), ale vlastně již několik let před jejím oficiálním ukončením, se bývalý Sovětský svaz v Evropě víceméně choval jako mocnost udržující status quo. Západu se po něm ještě bude stýskat.

Ezosféra a realita, lekce z filozofického pragmatismu

20. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Začnu citací iRozhlasu:

Jaroslav Dušek necítí odpovědnost za úmrtí Hany Horké. Komentovat to ale nechce. „Její duši nedělá dobře, že se kolem víří emocionální prapodivný kvas,“ řekl pro server iROZHLAS.cz. Zpěvačka opakovaně sdílela hercovy pořady o alternativním přístupu ke koronaviru. Podle jejího syna je tak lze považovat za jeden z důvodů, proč odmítala očkování. „Veřejně známí lidé by si měli uvědomovat důsledky názorů, které šíří,“ říká k tomu expert.“ ZDE

Nebudu psát přímo o Jaroslavu Duškovi, nechci posuzovat jeho přímou odpovědnost. Myslím, že ale nelze skončit tuto věc na výmluvě typu „její duše potřebuje klid“. Představte si, že jste někoho přesvědčili, aby si nezapínal bezpečnostní pás při velmi rizikové jízdě autem. Dojde pak tomu, že ten člověk při nehodě zemře právě proto, že neměl zapnutý onen pás. Když vám někdo připomene, že jste za jeho smrt zodpovědní, začnete ezotericky mluvit o duši zemřelého, která potřebuje po smrti klid.



Rozhovor Britských listů 460. Jsou lepší školy v ČR nebo v Německu?

18. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Veronika Jonášová je novinářka, která žije v Berlíně i v ČR Její děti chodí do školy v obou zemích. S Bohumilem Kartousem hovoří velmi zajímavě o tom, v čem jsou lepší školy v Německu a v čem v Česku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 18. ledna 2022.


30842

Slovenský seriál Priznanie dráždí dogmatiky skutečností

Co všechno bychom si měli umět přiznat?

20. 1. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Imigrantská zkáza vyobrazena s lidským rozměrem, cikánská pakáž z děcáku jakbysmet a k tomu homosexuální ideologie ohrožující dospívající mládež. Některé z těchto zločinů seriálu Priznanie, jenž začala před nedávnem vysílat veřejnoprávní Slovenská televize, mohly vést ke znechucení řady těch diváků, kteří očekávali, že volné pokračování série Hniezdo přinese další dramatickou zápletku středostavovské slovenské rodiny. A ejhle, místo toho jsou nuceni překračovat kulturní i sociální hranice, což některým evidentně nedělá dobře. Například pomocného biskupa bratislavské arcidiecéze Jozefa Haľka se natolik dotkly scény z domácnosti homosexuálního páru v prvním dílu seriálu, že obvinil Rádio a televíziu Slovenska (RTVS) z morální devastace mládeže a šíření "homosexuální propagandy" ve stylu "marxisticko-leninských příruček". Nu, místo toho, aby ctnostní odvrátili zrak, druhý díl seriálu sledovalo více než 500 000 diváků, což je při populaci Slovenska srovnatelné zhruba s 1 000 000 diváků v ČR.

Rozhovor BL 459. Mladí lidé v Číně smějí od nynějška hrát digitální hry jen tři hodiny týdně

14. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Čína drasticky omezila právo mladých lidí hrát digitální hry na internetu. O tom hovoří Bohumil Kartous se sinologem Filipem Jiroušem z projektu Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. ledna 2022.

 18290

Je vyhlášení bankrotu ultrapravičáka Tommyho Robinsona lež?

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Syrský školák, který vyhrál v Británii soudní spor o pomluvu od ultrapravicového anglického aktivisty, nedostal od něho dosud ani haléř z odškodného 100 000 liber
 

Krajně pravicový aktivista Tommy Robinson je věřiteli pronásledován kvůli dluhu ve výši přibližně 2 milionů liber poté, co během soudního procesu o pomluvě syrského školáka vyhlásil bankrot.

 16510

Vedení britské Konzervativní strany bylo obviněno z vydírání poslanců, kteří se postavili proti Borisi Johnsonovi

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Činitelé konzervativní strany pro poslaneckou disciplínu v Dolní sněmovně byli ve čtvrtek obviněni z používání špinavé taktiky k zastrašování vzbouřenců

Nejméně pět konzervativních poslanců vyjádřilo obavy, že vláda ohrožuje financování jejich volebního obvodu nebo podporuje zveřejňování pomlouvačných  článků v novinách proti nim.

Vysoce postavený poslanec Konzervativní strany William Wragg, který předsedá vládnímu kontrolnímu výboru, informoval, že došlo k pokusu o vydírání některých konzervativích poslanců, že pokud budou požadovat odvolání Borise Johnsona z premiérského úřadu, jejich volebním okrskům budou odebrány státní dotace.  Wragg vyzval poslance, aby nahlásili  ministry, konzervativní činitele pro poslaneckou disciplínu a poradce předsedovi parlamentu - a   policii.

Nás nezajímá ani Německo

7. 1. 2022

čas čtení 17 minut



Albín Sybera:

Vážení diváci Britských listů, vítám vás u dnešního rozhovoru. hosta máme Vojtěcha Boháče, šéfredaktora zakladatele serveru Voxpot, který se věnuje zahraniční publicistice a budeme s ním hovořit právě o zahraniční publicistice a o tom, jak je zastoupená nebo nedostatečně zastoupena v českých médiích. Tím bych si dovolil předat slovo svému hostu. Vojtěchu jak to vidíte vy? Myslíte si, že zahraniční publicistika má své místo v českých médiích dostatečně zastoupeno, nebo si myslíte, že převažují domácí témata? Zkrátka, že ten český mediální diskurs, jak bych si třeba dovolil říct já, je velmi introspektivní, zaměřený především právě na domácí scénu.

Tisková zpráva:

Převoz hospodářských zvířat v mrazu nebo horku? Pravidla jsou zastaralá a chybí kontroly, říká Kolaja

21. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Piráti v Evropském parlamentu podpoří zprávu, která volá po aktualizaci pravidel pro převoz zvířat. Stávající pravidla jsou totiž stará sedmnáct let a podle pirátských europoslanců nedostačující. Piráti tak požadují, aby zvířata byla převážena pouze v teplotách od +5 ºC do +30 ºC, a to maximálně osm hodin v kuse.

 18288

Monitor Jana Paula: O imaginaci s Janou Bryjovou

21. 1. 2022 / Jan Paul

čas čtení 15 minut



JP: Paní Bryjová, řadu let vedete soukromou praxi jako psychoterapeutka v Popradu. Absolvovala jste výcvik v jungovské analytické psychoterapii a pracujete jako výcvikový terapeut pro Českou společnost pro analytickou psychoterapii. Připravujeme spolu knihu „O narcismu a věcech lidských“, která je záznamem našeho rozhovoru na aktuální i nadčasová témata života člověka a společnosti. Vím, že jste vášnivou čtenářkou, obdivovatelkou umění a člověkem s pochopením pro lidská selhávání. Zmínila jste před nedávnem, že imaginaci považujete za jednu z nejpodstatnějších schopností člověka. Tato informace je sice všeobecně známa, ale ve společnosti orientované na výkon a úspěch ne příliš aktuální. Zajímá mě pohled psycholožky, můžete říci, v čem je imaginace důležitá pro život člověka?

Tisková zpráva:

Obce nemusí strpět úložiště ve veřejném zájmu

21. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se v uplynulých dnech několikrát v rozhovorech v médiích vyjádřila, že obce budou muset strpět stavbu hlubinného úložiště vyhořelého jaderného odpadu a dalších vysoce radioaktivních odpadů z důvodu veřejného zájmu na jeho stavbě a to s odvoláním na rozsudky Nejvyššího správního soudu. Platforma proti hlubinnému úložišti jí zaslala právní rozbor, kterým takovéto stanovisko rozporuje.

 18207

Kupka sena, kupka sena, dálnic věc je zpiTvořena

21. 1. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Ministr dopravy, mediální odborník, hodlá a touží postavit v průběhu vlády ODS a přícmrndů, zvaných laskavěji též plnohodnotní koaliční partneři, zhruba 200 km nových, skvělých, kvalitních a dozajista nejdražších dálnic široko-daleko-vysoko i nízko. Prioritou budou Pražský okruh, dálnice D1 a D35. Ve svém funkčním období ještě Kupka připraví vše potřebné pro stavbu prvních úseků vysokorychlostních tratí. Už zase? Funkční období ministra? Jako že dle toho, jak funguje, nebo že vůbec funguje? V rámci povinného šetření z cizího upraví (zruší) slevy pro chudé v dopravě. Holoto líná, pěšky chodit! Ale nebojte, bude to sociálně citlivé zdražení slev. Hlavně nám lidi jezděte dál, víc a radostněji, slíbili jsme tak v předvolebním líbezném lhaní z Líbeznic. Navíc slevy, které jsme zdražili, budou v budoucnu dostupné i invalidním důchodcům třetího stupně severní šířky a pátého stupně východní délky. Ani o píď méně, ani více. Kam by invalidní důchodce jezdil? Nemá prostředky, ale bude mít slevu. Pro info, ID třetího stupně má slevy na jízdném již teď a již dávno. Obávám se tudíž, že to bude akce zcela opačná a o stávající slevy ID přijdou.

Způsobí vláda Petra Fialy v ČR konečné vítězství populistů?

4. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám hezkého Silvestra, vážení televizní diváci. Vzhledem k tomu, že je konec roku,  tak si myslíme, že jako redaktoři Britských listů bychom se mohli trošku zamyslet nad tím, co se dělo v tom šíleném posledním roce. Doufám, že nejsem příliš kritický. A jaké jsou výhledy na domácí české politické scéně pro nadcházející rok, jestli ho prožijeme ve zdraví. Tak všichni víme, že byly volby začátkem října a nakonec 17. prosince, což není nejdřív, byla ustavena jakási vláda. Co si o tom myslíte? Už se vyskytují takové kritiky pana Fialy, že si vzal podivnou euroskeptickou poradkyni. Pane Kartousi, že s tím nesouhlasíte, asi, že. Vy si myslíte, že to možná bude docela dobrá vláda?

 18286

"Visí na vlásku": co píší čtvrteční britské noviny o Johnsonově boji o udržení moci

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Británie je zcela posedlá rozbroji v Konzervativní straně a snahou řady poslanců odstranit Borise Johnsona z premiérské funkce


Plamenný požadavek bývalého konzervativního ministra pro brexit Davida Davise, aby Boris Johnson odstoupil, plní ve čtvrtek mnohé titulní strany britských deníků, zatímco jiné se zaměřují na premiérův vzdor tváří v tvář vzpouře konzervativců. David Davis ve středu v parlamentě citoval slavný výrok z roku 1938, jímž byl z premiérské funkce po Mnichovu vyhnán Neville Chamberlain. "Proboha, už vypadni!"

 18237

ČR ruší zákon o povinném očkování pro lidi nad šedesát

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ve středu 19. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  25 989 denních nákaz. Hospitalizováno je 1615 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 972 lidí, od včerejška nárůst o 35 mrtvých.  Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1086 (včera byl 950) , počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 1564 (včera byl 1390). Suspektní reinfekce je 48 588 případů. Nejpostiženější je Praha se 1926 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-Západ (2201 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2082 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE       


- Rakouská vláda plánuje celonárodní očkovací loterii, aby se občané nechali očkovat. Každý desátý účastník loterie by vyhrál poukaz na 500 euro. Nárok by měli jen očkovaní. V Rakousku je plně očkováno jen asi 72 procent obyvatelstva, což je jedna z nejnižších úrovní v Evropě.  

- Německo ve středu zaznamenalo rekordnich 133 536 nákaz a 234 úmrtí.

- Jihoafrický miliardář Patrick Soon-Shiong otevřel ve středu v Kapském Městě novou továrnu na vakcíny. Má poskytovat vakcíny Africe, kde je v důsledku trestuhodného sobectví a hlouposti světa očkováno jen minimum lidí.


- Česká republika zrušila zákon o povinném očkování proti covidu pro lidi nad šedesát let, "aby se vyhnula konfliktům ve společnosti", přestože v úterý zaznamenala rekordní počet nákaz - 28 469. Fialova vláda také zkrátila karanténu, ale zavedla povinné testování zaměstnanců.

- Dánsko zaznamenalo rekordních 38 759 nákaz, je to nárůst o 37 procent od doby před čtrnácti dny.

- Alžírsko uzavírá na deset dní školy kvůli nárůstu nákaz.

- Německo registrovalo rekordních 112 323 nákaz.

 18284

Smrt zpěvačky Hany Horké se dostala do Guardianu

20. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Česká folková zpěvačka zemřela, poté, co se úmyslně nechala nakazit covidem, píše deník Guardian:




Článek, převzatý z tiskové kanceláře Agence France Press, shrnuje věcně celou historii: Manžel i syn byli očkovaní, Hana Horká podlehla dezinformacím antivaxerů. Nechala se záměrně nakazit, aby nemusela dodržovat omezení platná pro neočkované osoby. Dva dny před smrtí napsala na Facebooku.

"Přežila jsem. Bylo to intenzivní. Takže teď bude divadlo, sauna, koncert ... a naléhavý výlet k moři."

Guardian dodává, že syn Hany Horké Jan Rek obvinil české antivaxery, že zavinili smrt jeho maminky a že mají krev na rukou. "Velmi dobře vím, kdo ji ovlivnil. Jsem smutný, že věřila cizím lidem víc než své vlastní rodině."

Zdroj v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 461. Co je špatného na českém daňovém systému?

20. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Fialova vláda je středopravicová, a tak bude chtít škrtat peníze ze státního rozpočtu. Které škrty jsou ale důvodné a jaké návrhy této vlády jsou rozumné a jaké nerozumné? Co je potřeba změnit v českém daňovém systému? A co by mělo být součástí Národního plánu obnovy? Bohumil Kartous hovoří o těchto skutečnostech se sociologem Danielem Prokopem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. ledna 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:


30843

Sníme průmyslovou chiméru, zatímco globální ekonomika pučí v digitálu

20. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Částka za kterou Microsoft kupuje herního vývojáře Activision Blizzard, odpovídá skoro přesně tržní hodnotě automobilky BMW, je o kousek menší než je tržní hodnota Mercedesu (tj. Daimleru), je 3,5x větší než hodnota Nissanu, je tak velká jako hodnota drogistického gigantu Unilever nebo koncernu BASF (chemie, hnojiva atd), větší než hodnota Heinekenu, a tak dále.
Není to přestřelená hodnota. Na této úrovni firmy vědí co dělají a Microsoft kupuje, aby vydělal. Ukazuje se, jak obřím odvětvím jsou dnes kreativní průmysly (creative industries) - například v sousedním Německu jsou druhým největším tvůrcem HDP po automotive se zhruba pětiprocentním podílem.
Můžeme samozřejmě i nadále snít o tom, jak je super být "průmyslovou", tedy výrobní ekonomikou, postavenou na uhlí a oceli jako kdysi dávno. Vzpomínáním na zašlou slávu válcoven trub realitu nezměníme.

 18270

Čtyři scénáře pro evropský energetický systém budoucnosti

20. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Energetická politika, energetická transformace, energetický průmysl, sektorové propojení 

Podle studie společnosti Deloitte musí do roku 2050 do rozšíření obnovitelných zdrojů energie investovány čtyři biliony eur

V tomto odvětví panuje široká shoda, že trhy s elektřinou v Evropské unii budou stále silně růst. Protože poptávka po elektřině v tomto desetiletí výrazně vzroste s přibývajícím počtem elektromobilů a se zahájením výroby vodíku. Na pozadí Evropské zelené dohody je proto potřeba více elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pro pokrytí rostoucí poptávky je nutné masivní rozšíření výrobních kapacit a s tím spojené investice v řádu bilionů. Zdá se, že tomu tak také je. Na druhé straně není jisté, jak bude evropský energetický systém vypadat v budoucnu a zda EU dosáhne svého cíle pro rok 2050, který si sama stanovila. Poradenská společnost Deloitte k tomu vypracovala různé scénáře a výsledky zveřejnila v aktuální studii „Budoucnost energetiky spočívá v růstu“.

30372

Společnost v troskách

20. 1. 2022 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Kdyby chtěl někdo pochybovat, že jsme „selhavší stát“, neboli že žijeme v setrvalém a dlouhodobém státním kolapsu, dávám do souvislosti pár šokujících zpráv, které už nikoho nešokují a v záplavě banalit už sotvakoho zvednou ze židle.

Omikron zahajuje kobercový nálet, výhled do blízké budoucnosti v podobě vývoje v ostatních státech západního okruhu, které jsou krapet napřed, jsou zcela mimo obzor kohokoli, kdo má moc a vliv o něčem rozhodovat.

A vláda demokratické a jedné možné nejlepší svobody řeší věci tak, že je outsorcuje na občany. Ano, je to tak, tento pokyn hygienických stanic znamená, že přestávají trasovat a lidi mají vyplňovat sebetrasovací formuláře, o čem všichni vědí, že budou dělat jen skutečně otrlí a vytrvalí lidé. Ostatní na to hodí bob z přesvědčení nebo z únavy, letargie a uondané apatie.

30689

Vakcinační apartheid aneb Konec pandemie je v nedohlednu

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO ) Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý vyzval země, aby nepolevovaly v ostražitosti, i když se zdá, že vlny omikronu v některých částech světa dosáhly svého vrcholu, což některé země označily za důvod ke zrušení bezpečnostních opatření. Generální ředitel WHO během svého týdenního brífinku pro média vyjádřil naději, že "nejhorší z této poslední vlny je již za námi", ale zdůraznil, že "žádná země ještě není z nejhoršího venku", protože míra infekce zůstává na celém světě rekordní, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

 17432

Kterak smrtící americké sankce devastují Afghánistán

20. 1. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to stále táž písnička: Když páchají nepravosti a zločiny ti druzí, na něž máme pifku a na něž nemáme žádné efektivní páky, sdělovací prostředky překypují nelíčeným pobouřením a požadují nápravu nehledě na možné důsledky. Poté, co v létě loňského roku opustily západní okupační jednotky Afghánistán, množily se zprávy o hrozícím tálibánském teroru či přímo občanské válce, která dozajista zemi pod Hindúkušem zachvátí. Přestože se tyto apokalyptické předpovědi nesplnily, v zemi se schyluje k ohromné humanitární pohromě, jestliže americké sankce proti Tálibánu zůstanou i nadále v platnosti. 

 18212

Ukrajina: Krize graduje

19. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Z analytiky očekávaných indikátorů bezprostřední hrozby ruské invaze zbývá splnit fakticky už jen dva: Přísun ruských výsadkářů plus přísun personálu k ohromným kvantům bojové techniky uskladněným v ukrajinském pohraničí. 

 18186

USA a Rusko budou znovu jednat o Ukrajině

19. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 
Americký ministr zahraničí Tony Blinken se setká s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem


Ministři zahraničí USA a Ruska budou v pátek jednat v Ženevě, ve snaze odvrátit   ruský útok na Ukrajinu. Podle jednoho amerického představitele to prý  naznačuje, že "diplomacie možná není mrtvá".

Vzhledem k tomu, že Bílý dům varuje, že útok na Ukrajinu může přijít "kdykoli", odletí americký ministr zahraničí Tony Blinken ve středu do Kyjeva a ve čtvrtek do Berlína, aby se před setkáním s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem poradil s ukrajinskou vládou a evropskými spojenci. Přichází v době, kdy NATO rovněž nabídlo Rusku nové kolo rozhovorů.

 16637

Koronavirus: Francie zaznamenala skoro půl milionu denních nákaz

19. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

V úterý 18. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  28 469  denních nákaz. Hospitalizováno je 1635 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 937 lidí, od včerejška nárůst o 27 mrtvých.  Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 950 (včera byl 799) , počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 1390 (včera byl 1117). Suspektní reinfekce je 43 969  případů. Nejpostiženější je Praha se 1671 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-Západ (1887 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (1774 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE        

- Německo zaznamenalo rekordní nárůst infekcí: 112 323 denních nákaz a 239 denních úmrtí. Míra infekce dosáhla 584.4 nákaz na 100 000 obyvatel, v ČR je dvakrát vyšší.

- Peking oznámil další nakaženou zahraniční poštovní zásilku.

- Guardian upozorňuje, že Česko zaznamenalo rekordní nárůst denních nákaz, 28 469, zatímco před týdnem to bylo 12 371. Česko stále zvažuje zavedení povinného očkování pro lidi nad 60.

- Ve Skotsku počet nákaz omikronem klesá, avšak odborníci varují, aby si lidi nemysleli, že pandemie končí.

 18281

Záhada všech záhad

19. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 22 minut

Ano. Je tomu přesně tak. Jako o záhadě všech záhad můžeme hovořit o mysteriózní 618 let staré ilustrované knize, napsané neznámým písmem v neznámém jazyce, jejíž rukopis nalezl v roce 1912 tehdejší sběratel a antikvář Wilfrid Voynich v italském jezuitském klášteře. V té době obsahoval 272 stran v sedmnácti pergamenových arších, z nichž se jich do současné doby dochovalo jen 240. Na nich je celkem obsaženo 35 000 slov, která jsou zcela odlišná od evropských jazyků. Současně je tento ojedinělý unikát rozdělen podle ilustrací do několika odborných částí pojednávajících o botanice, astronomii, biologii, kosmologii, farmakologii a jednotlivých receptech, které jsou uspořádány ve tvaru květu či hvězdy. Jeho originál je ve vlastnictví Yaleovy univerzity pod označením MS 408, a podle radiokarbonové datace (C14), spadá jeho sepsání do let 1404 – 1438. Díky nejstaršímu česko – slovenskému soukromému vydavatelství CAD PRESS se před devíti lety pod názvem Voynichův rukopis aneb Nejzáhadnější kniha světa, dostalo do rukou čtenářů a milovníku všech záhad její první faksimilní vydání, které je doplněné obsáhlou úvodní studií renomované české badatelky a záhadoložky Jitky Lenkové.

Paní Lenková, jak dlouho jste na této obsáhle studii pracovala?

 16510

Británie: Zdá se, že se situace mění. Zbaví se nyní konečně toryové lháře a podvodníka Borise Johnsona?

19. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Poslanci z celé strany jsou přesvědčeni, že po zprávě státní úředníce Sue Grayové budou mít dostatek dopisů požadujících jmenování nového šéfa Konzervativní strany
 

Boris Johnson tvrdí, že ho "nikdo nevaroval", že mejdan, kam byli lidé pozváni slovy "přineste si vlastní chlast", byl v přísném lockdownu porušením zákona
 

Nálada konzervativních poslanců v úterý večer proti Borisi Johnsonovi přitvrdila a otevřeně se mluvilo o tom, jak premiéra sesadit a kdo by ho měl nahradit, poté, co Johnson  poskytl televizi Sky News katastrofální rozhovor, v němž lhal, že ohledně mejdanů v Downing Street v době lockdownu "nelhal".

 17383

Český stát pomáhá dlužníkům jen naoko, učit efektivitě bychom se mohli na Islandu

19. 1. 2022

čas čtení 8 minut

Je po Vánocích, za které každý Čech v průměru utratil 15 tisíc korun. Kdo by nechtěl obdarovat nejbližší, udělat radost dětem a užít si o svátcích dostatek dobrého jídla a pití? Emoce hrají v takovém případě velkou roli. Dopřát si hojnosti alespoň o Vánocích však pro řadu lidí i tentokrát znamenalo vypůjčit si peníze. Není divu, žijeme v zemi, kde pětina domácností nemá vůbec žádné finanční rezervy. Ve skupině lidí s průměrným či podprůměrným příjmem nemá rezervy dokonce každý druhý, píše Ondřej Šmakal. 

24213