16489

Koronavirus: Moudré: Pan ministr Blatný řeší pandemii tím, že popírá její smrtnost

24. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ministr zdravotnictví ČR Blatný informoval českou veřejnost, že koronavirus poskytl výjimečným Čechům zvláštní, vysoce příznivé podmínky a výlučně na územi ČR tolik nezabíjí. Bohužel, podle statistik Our World in Data patří ČR stále k zemím s nejvyšším počtem nákaz i úmrtnosti na jeden milion obyvatel.


Nepovedou poněkud bláznivé výroky pana "ministra" k všeobecné skepsi vůči koronavirovému nebezpečí v ČR, a tedy k ještě dalšímu zvýšení počtu mrtvých?

S výjimkou Portugalska a miniaturních zemí jako Andorra je ČR alarmujícím způsobem stále na špici nejnakaženějších zemí, kde umírá nejvíce lidi:

Rozhovor Britských listů 356. Karel Čapek byl věštec

22. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


(For English, scroll below)

Přesně před sto lety, 25. ledna 1921, byla v Praze premiéra modernistické, expresionistické hry Karla Čapka R.U.R., Rossum's Universal Robots. V souvislosti s tímto výročím vysílal v minulých dnech o dramatu, které dalo všem světovým jazykům výraz "robot", dokumentární pořad rozhlas BBC. Je robotika a umělá inteligence, sto let po premiéře Čapkovy hry R.U.R., lidstvu vážnou hrozbou? A předvídal to Karel Čapek? O ohromujících schopnostech Karla Čapka vidět do budoucnosti a o jeho zásadním, někdy pomíjeném přínosu české avantgardě hovoří Jan Čulík s Mirnou Šolić, odbornicí na českou literaturu z Glasgow University a autorky nové zajímavé knížky o Čapkových cestopisech. Klíčová slovo tohoto rozhovoru jsou pandemie, populismus, robotika, umělá inteligence, modernismus, diktatura, rasismus, expresionismus, revoluce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2021.

A hundred years ago, on 25th January 1921, the premiere of Czech writer Karel Čapek's modernist, expressionist play Rossum's Universal Robots, R.U.R. took place in Prague. In connection with this centenary, BBC Radio Three has just broadcast a 45 minute documentary about this drama which has given the world the expression "robot". Are robotics and artificial intelligence, a hundred years after the premiere of Čapek's R.U.R., a threat to mankind? And did Čapek anticipate this? In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses Karel Čapek's remarkable ability to see into the future and his contribution to European avantgarde with Mirna Šolić, a Glasgow University expert in Czech literature and the author of a new monograph on Čapek's travel writing. The key words of this interview are pandemic, populism, robotics, artificial intelligence, modernism, expressionism, dictatorship, racism, revolution. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 22nd January 2021.

Štětka na záchodovou mísu jako symbol Vladimíra Putina

24. 1. 2021

čas čtení 5 minut

 

O sobotních demonstracích v Rusku proti Vladimíru Putinovi a na podporu uvězněného Alexeje Navalného promluvil v rozhlase BBC v neděli ráno zajímavě jeho moskevský reportér Stephen Rosenberg:

Zámek pro Putina. Historie největšího úplatku na světě:


;

Stephen Rosenberg: Byl jsem včera na Puškinově náměstí v centru Moskvy. Byl to zajímavé. Asi hodinu předtím, než měla demonstrace začít, zatímco byl počet přítomných ještě relativně malý, pořádková policie začala vytahovat lidi z davu a zatýkat je. Snažila se tím nadcházející protesty ochromit. Jenže ono to vlastně nefungovalo, protože začalo přicházet stále více lidí a ti naplnili náměstí. A na druhé straně ulici také. Je těžko říci, kolik tam vlastně bylo lidí, já odhaduju nejméně 15 000 nebo 20 000. A brzo po čtrnácté hodině odpoledne moskevského času začali lidi skandovat hesla. A skandovali: "Svobodu Navalnému!" "Putin je vrah!" "Putin je zloděj!" a "Pryč s carem!" a tím mínili Vladimíra Putina.

A policie postavila kolem náměstí bariéry, ale v jednu chvíli je demonstranti prorazili a vydali se směrem ke Kremlu. A demonstranti byli také na všech hlavních moskevských ulicích. Viděli jsme potyčky mezi demonstranty a policií. A ty pokračovaly  v různých částech města až do večera.

30649

Lidovci: Fakta usvědčují Babiše, že za chaos s vakcínami může on

24. 1. 2021

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Praha, Brusel - Premiér Andrej Babiš nemluví pravdu, když svádí vinu za pomalé očkování na Evropskou unii. Podle lidovců, kteří v uplynulých dne udělali důkladnou analýzu postupu států v Evropské unii, měla vláda na přípravu očkovací strategie a na nákup například stříkaček a jehel šest měsíců. Do listopadu ale žádnou strategii neměla, v současné době stále panuje ve vakcinaci lidí chaos. Fakta shrnuje místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský, který se svým týmem dohledal a prošel všechny dokumenty Rady a Komise týkající se vakcín.

"Problém je Putin": Obrovské demonstrace v ruských městech hrozily převálcovat policii

23. 1. 2021

čas čtení 2 minuty






"Vážení občané, tato akce je nezákonná. Děláme všechno na zajištění vaší bezpečnosti," lhal megafonem ruský policista, zatímco bezpečnostní jednotky agresivně útočily na pokojné demonstranty všech generací.

V sobotu se konaly obrovské demonstrace od Petrohradu až po Vladivostok, dokonce i v městě Jakutsk při teplotě -50 stupňů Celsia. Desetitisíce Rusů signalizovalo Kremlu, že už toho mají dost.

Zatímco se policie s potížemi snažila ovládnout centra měst, někteří demonstranti po policistech házeli sněhovými koulemi. Jiní si s policisty v chránícím brnění vyměňovali rány. Mnoho demonstrantů skandovalo, ať Putin rezignuje, vyměňovalo si vtipy, filmovali reportáže pro Instagram a byli vždy krok před policií, která demonstranty honila po městě.

 16447

Pozor, nová britská varianta koronaviru, přítomná i v ČR, je zřejmě o 30-40% vražednější

22. 1. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


V pátek v podvečer vyšlo najevo, že nová, až o 70 procent nakažlivější britská varianta koronaviru způsobuje smrt o 30-40 procent častěji než varianta původní. Jak známo, tato varianta koluje nyní i v České republice, a protože je nakažlivější, má tendenci rychle převládnout nad původním kmenem koronaviru.

Informaci oznámil na páteční tiskové konferenci britský premiér Boris Johnson, který také uvedl, že britské nemocnice mají v porovnání s vážnou jarní první vlnou koronavirové pandemie o 80 procent více pacientů, jsou to nyní i lidé nad čtyřicet a nad padesát let. Následovaly podrobné informace od vládních vědeckých odborníků a televizní a rozhlasové interviewy s řadou imunologů, epidemiologů a statistiků.

 16451

Technologie automatického rozpoznávání obličejů dokáže určit vaši politickou orientaci

23. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

To dokázal vědecký, recenzovaný článek známého výzkumníka Michala Kosinského, původně na Cambridge University, nyní na Stanfordu. Článek vyšel ve vědeckém časopise Scientific Reports, jednoho z časopisů, které vydává renomovaný vydavatel časopisu Nature.

Článek informuje o výzkumném projektu, který zjistil, že automatické rozpoznávání obličejů počítči dokáže přesně z vašeho obličeje určit, zda jste konzeravtivec nebo liberál. Běžně používaný algoritmus pro rozpoznávání obličeji byl použit pro analýzu obličejů více než milionu osob, získaných na fotografiích na Facebooku či na internetových seznamkách. Politická orientace lidí podle obličejů byla správně určena v 72 procentech případů, což je podstatně lepší než náhoda (50 procent), lidský odhad (55 procent) anebo dokonce dotazníky o stovce otázek (66 procent).

 16447

Průběžné zpravodajství:

V Německu zjistili brazilskou variantu koronaviru

23. 1. 2021

čas čtení 4 minuty



V sobotu 23.1. bylo v ČR zaznamenáno 4222 nových denních nákaz. (O víkendech se řádně netestuje.) Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 937 617.  Zemřelo 15 369 lidí, to je od předchozího dne registrace o 99 mrtvých více.  V nemocnicích je 5741 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Když nesvítí slunce, je koronavirus vražednější. Mírný průběh koronaviru je přímo spojen s nízkou zeměpisnou šířkou. Vážný průběh koronaviru nastal  v Evropě s příchodem podzimu. Znamená to, že nedostatek vitamínu D způsobuje vážný průběh koronaviru, píše časopis Nature. Je s tím přímá lineární souvislost.

- I osoby očkované první dávkou protikoronavirové vakcíny od firmy Pfizer covidem onemocněly, i když jejich nemoc má mírnější průběh, konstatoval v neděli v britské televizi izraelský ministr zdravotnictví Yuli Edelstein. Navzdory tomu, že podle OSN má Izrael povinnost poskytnout vakcínu i palestinské správě okupovaných území, Edelstein tvrdil, že jsou Palestinci "odpovědní sami za své vlastní zdraví". Izrael Palestince neočkuje a neposkytuje jim vakcínu. 

- Francouzská vláda žádá občany, aby při jízdě veřejnými dopravními prostředky nemluvili, i když nosí roušky. Mluvením se totiž koronavirus šíří nebezpečněji než kýcháním. Zůstává viset ve vzduchu.

- Německo zaznamenalo v Hessensku první případ vysoce nakažlivého brazilského kmenu koronaviru u osoby, která se vrátila z Brazílie. Německu se zatím podařilo izolovat případy nového brazilského, jihoafrického a britského koronaviru, takže tam zatím nevznikají ohniska epidemie nových kmenů.

- Vážné alergické reakce na protikoronavirovou vakcínu firmy Moderna jsou nesmírně vzácné. Dochází k nim ve 2,5 případech na milion očkovaných lidí. Do 10. ledna bylo zaznamenáno deset vážných alergických reakcí, přestože vakcínou byly už naočkovány 4,04 miliony lidí. Americká centra pro zvládání infekcí CDC uvádějí, že podobné množství alergických reakcí bylo zaznamenáno i u vakcíny firem Pfiser/BioNTech.

- V ČR se šíří lživá tvrzení, že lidé na očkování zemřeli, případně že jsou vážně zdravotně postiženi. Nemocnice Motol podává v této věci trestní oznámení.

- Muslimští duchovní v Británii bojují proti koronavirovým dezinformacím a káží v mešitách a využívají svého vlivu v muslimských komunitách, že je vakcína bezpečná a přijatelná z islámského hlediska.

- Británie zaznamenala denní nárůst infekcí o 40 261 případů (počet mírně klesá), avšak hospitalizován je rekordní počet 38 562 osob a za posledních 24 hodin zemřel další rekordní pčoet 1401 osob. Byly však už očkovány první vakcínou 5,4 miliony lidí, celkem 8.1 procent britského obyvatelstva. 

 16470

Další poučení pro stoupence Czexitu: Britové nakupující na serverech v EU jsou nuceni platit 3000 Kč celních poplatků

23. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Firmy dodávající balíky do Británie požadují před dodáním zboží z EU, aby zákazník uhradil horentní poplatky. Britští zákazníci, kteří si po 1. lednu 2021 pokusili koupit zboží na serverech firem registrovaných v EU zjišťují, že musejí platit poplatky více než 100 liber, než je jim zboží doručeno. Musejí hradit britskou DPH, celní poplatky a administrativní poplatky.

Lisa Walpole z Norfolku si například koupila oděvy na norském serveru Onepiece.com, který se specializuje na teplákové šatstvo. Na serveru zaplatila za svou objednávku 236 liber (cca 7000 Kč), zásilková firma UPS jí po prvním lednu 2021 účtuje k tomu poplatekl 121 liber (3600 Kč).

Data ČSU o nadbytečných úmrtích

22. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Český statistický úřad aktualizoval předevčírem data o úmrtích, posílám vám procentuálni graf českých excessive deaths po 50. týden 2020. Na veřejnoprávních webech ho nevidím, přestože ta čísla jsou strašná, píše jeden čtenář, který si nepřeje zveřejnit své jméno.


 

 16478

Jak zabránit tomu, aby se Trump vrátil v roce 2024?

23. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Nejefektivnější by bylo, jestli Trumpa Senát shledá vinným v rámci impeachmentu, není však jisté zda se to stane, píše Jonathan Freedland. Bude zapotřebí zorat půdu, v níž vyrostl trumpismus, aby v ní nemohla vyrůst nová varianta téže jedovaté plodiny. To je hlavní úkol, jemuž nyní čelí prezident Biden.

 16478

Polemika s Karlem Dolejším

Politikové jako Joe Biden jsou jednou z příčin trumpismu

22. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší ve svém textu „Sleepy Joe“ v Bílém domě – navzdory extrémistům čtenářům sugeruje, že Joe Biden byl Donaldu Trumpovi rozhodně kvalitnějším soupeřem než Bernie Sanders. Ačkoli první kroky Bidenova kabinetu lze kvitovat jako nezbytné čištění Augiášova (Trumpova) chlíva, jiné už tolik nadšení nevzbuzují. A to nemluvím o skutečnosti, že Joe Biden je prototypem politika, jenž – spolu s dalšími – oranžovému populistovi proklestil cestu do Oválné pracovny.

Rozhovor Britských listů 355. Je naše nynější krize způsobena zvyklostmi z Rakouska-Uherska?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Politické postoje visegrádské skupiny nejsou zrovna konstruktivní. Polsku a Maďarsku hrozí zablokování dotací z EU, v ČR je vyšetřován Babiš. Kolem roku 1900 byla střední Evropa zdrojem nesmírně zajímavých myšlenek, kulturně i politicky. Příčinou bylo, že se mísily kultury. Pak ale bylo Rakousko-Uhersko zlividováno. Bylo to neštěstím pro střední Evropu. Brzo došlo k nacistické okupaci, pak ke komunismu. Střed Evropy je geopoliticky slabé místo. Hegemonům na východě a na západě dokáží středoevropské státy čelit jen na základě spolupráce. To neuměly a neumějí dodnes. Středoevropské státy však převzaly od Rakouska-Uherska snad natrvalo jeho záporné rysy: autoritářství, byrokratismus, slabost politiků a nezájem o jednotlivého občana. O kostlivcích ve skříni v české politice, jimiž více než sto let po rozpadu Rakouska-Uherska trpíme dodnes. Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. ledna 2021.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16467

Rusko zatklo Navalného poradce

22. 1. 2021

čas čtení 2 minuty



Aktualizace: Ruská policie zatkla před plánovanou sobotní masovou demonstrací proti Putinovi čelné poradce a spolupracovníky Alexeje Navalného. Demonstrace by mohla ovlivnit to, zda bude Navalnyj odsouzen k dlouhému vězeňskému trestu. Média byla varována, aby nepodporovala sobotní protiputinovské demonstrace na podporu Navalného.

Policie zatkla Navalného tiskovéou mluvčí, dva právníky a čelného investigativního novináře, který pracuje pro Navalného a který zveřejnil informace o paláci u Černého moře v hodnotě 1 miliardy liber, který podle něho financovali Putinovi přátelé a státní firmy. Do pátku zhlédlo tuto investigaci na YouTube 50 milionů Rusů.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16480

Michael Moore o Trumpovi: Ještě jsme s ním neskončili

22. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


Když prezident Donald Trump ve středu ráno naposledy odletěl z Bílého domu, dokumentarista Michael Moore mu na Twitteru naposledy uštědřil lekci. "Právě navždy opustil Bílý dům," napsal držitel Oscara. "Vyhodili jsme ho... Teď letí nad troskami, které vytvořil, a ví, že s ním nejsme hotovi," uvedl Moore. "Soud. Usvědčení. Uvěznění. Musí za své činy zaplatit - pro něj vůbec poprvé," informuje Anthony D'Alessandro.

 16447

Brazílie: Letos žádný karneval

22. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Letos nebude možné uspořádat ani červencový karneval v Riu, prohlásil nový primátor města. Brazílií se šíří druhá vlna koronaviru a zásobování vakcínou je dosud nedostačující.

První den bez psychotického prezidenta

22. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Těším se, až se zítra vzbudím a budu pracovat na několika projektech, aniž bych musel každých 10 minut kontrolovat, jestli prezident neudělal něco psychotického, píše Tom Nichols.

29764

Úsvit Bidenovy éry: Vracejí se velká média ke své blahosklonnosti vůči mocným?

21. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Trumpovo prezidentství se v mediálním světě i na americké politické scéně vyznačovalo značným nepřátelstvím, ba nenávistí vůči vyznavači bělošské nadřazenosti v Oválné pracovně. Bylo by to pochopitelné, kdyby ovšem tradiční sdělovací prostředky s toutéž kuráží vystupovaly také proti jeho předchůdcům. Ano, Trumpovi se podařilo etablovat temné rasistické pudy, jež Republikánská strana kultivovala dlouhé dekády, vybičovat k akci neonacistické a konspirační elementy, a zároveň dokázal otřást mýtem amerického excepcionalismu – což představuje značné riziko pro již tak kolabující společenskou smlouvu v USA. Avšak ona mediální blahosklonnost vůči mocným se stala jednou z účinných Trumpových zbraní, jíž šermoval před nosem washingtonských elit, aby tak zvýšil svou popularitu mezi těmi, které Hillary Clinton označila za „zoufalce“.

 16447

Mluvením se šíří koronavirus nebezpečněji než kýcháním a kašlem

21. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Miniaturní aerosoly koronaviru, které vycházejí při mluvení z úst nakažené osoby, zůstávají ve vzduchu daleko déle než větší kapičky šířené kašlem


Mluvit s nakaženým známým je zřejmě stejně nebezpečné jako když na vás kýchne nebo zakašlá, zjistili vědci.

Koronavirus se šíří řadou způsobů, především kapénkami a aerosoly, vycházejícími z úst nakažené osoby, když dýchá, mluví nebo kašle. Je to faktor, který vysvětluje, proč se koronavirus více šíří v místnostech než venku pod širým nebem.

Klíčová část Bidenova projevu

21. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Jedna klíčová část Bidenova projevu:

"Je pravda a jsou lži, lži šířené v zájmu moci a pro zisk. A všichni z nás mají povinnost a odpovědnost bránit pravdu a porazit ty lži."



Podle britských komentátoru (Matt Frei z Washingtonu v Channel 4 News, který tam pracoval jako reportér dlouhá léta) upozorňují, že inaugurační projev nového prezidenta je pro Američany výsostně důležitý a považují ho vždy za zásadní politický mezník.

A ještě druhá důležitá věc z Bidenova projevu (cituje po paměti Jan Čulík): "Když se budeme nadále neustále hašteřit a zlovolně navzájem nenávidět, povede to k chaosu. Čehokoliv můžeme dosáhnout jen, pokud budeme jednotni. Můžete mít opačný názor, ten musíme respektovat, jsme v demokracii. Ale nemůže to znamenat vyloučení ze společnosti."

A dodává: Obávat se už v první den inaugurace,  že média budou na Bidena příliš mírná, je poněkud předčasné. (Paradoxně si na to stěžuje nejen Daniel Veselý, ale i četní ultrapravicoví komentátoři v USA.) Je docela přirozené, že po neuvěřitelných hrůzách posledních čtyř až pěti let v USA si lidé nyní oddychli a pociťují v první řadě neuvěřitelnou úlevu a klid. Bidenova kritika přijde brzo.

Nezapomínejte, že republikáni v Senátu neztratili možnost blokovat jakékoliv Bidenovy zákonné návrhy nekonečnými, nikdy nekončícími debatami (filibustering, obstrukce). Nic není vyhráno.

Murdochova Fox News se nevzdá šíření lží.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Žádnou paniku!

21. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


Ve čtvrtek 21.1. bylo v ČR zaznamenáno 7435 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 924 847.  Zemřelo 15 130 lidí, to je od předchozího dne o 157 více.  V nemocnicích je 6231 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.



-  Moskva začne od pátku rozvolňovat určitá koronavirová opatření. Otevře některé specializované školy. Moskevský primátor Sergej Sobjanin uvbedl, že pokles denních hospitalizací z 1500-1800 koncem prosince na nynějších 1200-1300 ho činí mírně optimistickým. 220 000 Moskvanů bylo už očkováno vakcínou Sputnik V.

- Španělsko naléhá, aby EU a OECD zavedla očkovací certifikát, který by ulehčil cestování.

- Noste zdravotnické roušky FFP, které filtrují vdechovaný i vydechovaný vzduch, pokud nemůžete dodržovat odstup, radí britská vláda občanům v době šíření nakažlivějších kmenů koronaviru. Francie radí totéž, Německo a Rakousko je zavedlo povinně pro veřejnou dopravu a pro obchody. Vědci dlouho varují, že roušky samotné nestačí a musejí být kombinovány s dodržováním rozestupů a s mytím rukou.
 

30689

O flagrantní nepřipravenosti vlády ČR na řešení covidové krize

Oni nevědí?

21. 1. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty


Oni nevědí, že očkování se provádí pomocí jehel a stříkaček, že bez nich to nejde?

Oni nevědí, že v ČR žije deset miliónů lidí a očkuje se dvěma dávkami?

Oni nevědí, že lodí to z asijských fabrik trvá 30 - 40 dní, s návaznou silniční dopravou, překládkami atd. ještě o desítky dní více?

Co ještě oni nevědí?

29736

Co všechno může být zveřejněno na Parlamentních listech

Detail hoaxu o vlastnickém spojení laboratoře ve Wuhanu a společnosti Pfizer

21. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Zrovna včera mi na čerpací stanici mi prodavač, kterého znám jen od vidění, sdělil, že "laboratoř ve Wuhanu vlastní Pfizer" a dodal vševědoucí "že by náhoda?". Tento lživý obsah se šíří různých podobách českým kyberprostorem, často opentlen o další objevy a údajné důkazy, které mohou mn aha lidem připadat hodnověrné: vlastnické propojení dvou pro ně jinak neznámých západních farmaceutických firem, další finanční propojení s neznámými či částečně známými společnostmi a zejména další zneužití jména - Soros - které hraje v hlavách dezinformacemi ovlivněných jedinců skutečně zásadní roli. Je to kotvící prvek, který jinak těžko posuzovatelná tvrzení zasazuje do známého konspiračního rámce. Takový konstrukt byl zveřejněn na webových stránkách Parlamentní listy. Jakkoliv to působí směšně naivně či hloupě, koktejl podobných dezinformací, přicházejících z různých stran, může podle teorie sociální reality u některých lidí způsobit dojem, že jde o skutečnou investici, v tomto případě provedenou podle všeho penzistou žijícím v Bratislavě. Zde je fact checking dezinformace od Českých elfů.

Joe Biden zahájil své prezidentství podepsáním 17 exekutivních příkazů

21. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Týkají se covidu-19, životního prostředí, imigrace a etiky.

Biden okamžitě po inauguraci zrušil zásadní rozhodnutí Trumpovy administrativy. Zrušil zákaz cestování do USA z většinově muslimských zemí, anuloval prohlášení celostátní krizové situace, které bylo použito k ospravedlnění výstavby zdi na americko-mexické hranici, podepsal příkaz, v jehož rámci se USA vrátí k podpisu pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, zrušil Trumpovo rozhodnutí, aby USA odešly ze Světové zdravotnické organizace a ukončil úsilí Trumpovy vlády zabránit nezdokumentovaným imigrantům, aby byli součástí sčítání lidu, které určuje, kolik poslaneckých křesel má který americký stát v Kongresu dostat.

Biden také podepsal příkaz nařizující nošení roušek a sociální distancování ve federálních budovách a na federálním území a vytvořil funkci koordinátora opatření proti covidu.

Mimo jiné Biden také zrušil povolení pro výstavbu kontroverzního ropovodu z Kanady Keystone XL a nařídil všech státním institucím, aby revidovaly exekutivní rozhodnutí, která "poškuzují životní prostředí nebo je nepodporuje nejlepší vědecký výzkum". Biden také nařídil všem výkonným úřadům, aby jejich zaměstnanci podepsali etický příslib a omezil jejich právo lobbovat vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

29544

Trump změnil Ameriku na celou generaci

21. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Cizinci se musejí zbavit svých sebeklamů o Americe.

Amerika, její instituce a hodnoty už přežily občanskou válkou, stejně jako vraždy prezidentů. Amerika pravděpodobně přežije hrůzy zkorumpované Trumpovy vlády. Avšak pouhé přežití už nemusí stačit v zemi, která byla přivedena tak blízko na pokraj propasti hlubokého konfliktu zlovolným a bezohledným prezidentem, jemuž spiklenecky napomáhala slabá politická strana, elita morálně spících technologických firem a televizní a tiskové mašinérie lži provozované Rupertem a Lachlanem Murdochovými, píše Martin Kettle.

Rozhovor Britských listů 354. Koronavirus: Apel na vládu: Nechte očkování provádět kraje!

14. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Vláda snad pomalu zjišťuje, že pokud očkováním nepověří samosprávné celky (kraje) a nepředá jim vakcíny a prostředky, nebude možné proces očkování zvládnout dříve než do podzimu. Lidi se z dalšího celoročního lockdownu zblázní, nebudou dodržovat karanténu a už tak šílený počet mrtvých se ještě zvýší, nemluvě o riziku vzniku nebezpečné nové mutace koronaviru. Jihomoravskému kraji bude trvat odhadem měsíc a půl, aby vytvořil funkční infrastrukturu pro očkování. Funkční v tom smyslu, že vakcíny, které budou uskladněny a budou k dispozici lidem v ČR, nebudou ležet v mrazácích a ledničkách. Situace v krajích je přitom různá a pravděpodobně se bude lišit i během procesu očkování. Dezinformace postupně nebudou hrát tak velkou roli, lidé uvidí, že vakcína je bezpečná a budou ochotnější jít se očkovat, přičemž nějaké procento nepřesvědčitelných už nemusí být tak kritické, domnívá se radní Jihomoravského kraje a investor Jiří Hlavenka, který se osobně v přípravě krajských očkovacích kapacit angažuje. Hovoří s ním Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2021.

30602

Deset let války v Sýrii drtí její obyvatele: živoří na skládkách odpadů a vracejí se do ruin

21. 1. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 9 minut

To, že válka v Sýrii skončila, není důvod k uprchlictví, ani k tomu, že se všichni mohou vesele vracet domů. Je to pouze falešná iluze, případně lživá kampaň populistů. Země se zmítá v chudobě, devalvaci měny, nezaměstnanosti, její zdroje vykrádají proturecké a další teroristické frakce. Teroristické útoky, včetně únosů, vražd a mučení se dějí běžným civilistům na denním pořádku.

Rozhovor Britských listů 353. Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce

12. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Státní úřad inspekce životního prostředí je silně mimo hledáček českých médií, protože kdo by se v ČR zajímal o ekologii, že? Jenže právě tento úřad obsadil po svém příchodu do vlády Andrej Babiš svými lidmi. Úřad měl chránit zdraví občanů před jedovatými emisemi podniků, ale jak to může dělat, když v něm má superpodnikatel Andrej Babiš své vlastní lidi? V září 2020 zemřely na otravu záhadným jedem v řece Bečvě tuny ryb. Je překvapivé, že se dosud nic nevyšetřilo? A že policie nemá zájem o novináři zjištěné skutečnosti? Jan Čulík o skandálu otravy Bečvy hovoří s investigativní reportérkou Zuzanou Vlasatou z Deníku Referendum, který v této věci odhalil řadu závažných věcí. Měli by si čeští občané nechat líbit, aby podnikatelé ve vládě ochromovali inspekční instituce, které mají chránit jejich zdraví? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. ledna 2021.

30201

Článek, který Blesk stáhl ze svého webu: Expert na dezinformace: Komunikace vlády je diletantská. A Klaus čerpá z kvaziautorit

Šéfredaktor Blesku odmítá sdělit, proč byl stažen text o dezinformacích

21. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut


Minulý týden informovaly Britské listy o tom, že on-line portál deníku Blesk stáhl z vydání text o dezinformacích, který obsahoval řadu citací autora. Autor poté dvakrát kontaktoval přímo šéfredaktora tabloidu s dotazem, proč byl článek z vydání stažen (e-mailem ve dnech 13. 1. a 14. 1. 2021). Pan Lain dosud neodpověděl a článek je stále nedostupný. Možná vysvětlení jsou dvojí: redakce Blesku si nepřeje otevírat téma dezinformací, neboť se pouští na tenký led s vlastní informační produkcí; v redakci stále přežívá antipatie vůči autorovi, který si nenechal líbit, když tento deník vedl měsíce dlouhou, denunciační kampaň proti inkluzi ve školách. Následuje celý text, který Blesk stáhl.

Rozhovor Britských listů 352. Koronavirus: Situace v ČR je opravdu hrozná. Co s tím?

8. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vzhledem k drasticky se zhoršující koronavirové situaci v České republice hovoří Jan Čulík znovu s imunologem Václavem Hořejším o tom, co teď. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2021.

30689

Dlouhej kouř a dlouhej covid

21. 1. 2021 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty


Long-haul covid a další dlouhodobé důsledky prodělání tohoto onemocnění se týkají překvapivě velké části bezpříznakových průběhů. Ze způsobu, jakým celospolečensky přistupujeme k řešení problémů pandemie lze odtušit, jaký bude přístup institucí, příslušných odborníků a specialistů k chronickým problémům obrovského množství lidí. Zatím jsme ve fázi blažené nevědomosti. Navzdory našemu malorybníčkovému teplému bahýnku ovšem budou kvalitní výzkumy na toto téma ze zahraničí dřív či později prosakovat. Nevyhnutelně tedy nastoupí kombinované fáze popření a následně bagatelizace.

Poslanci se poprali ve sněmovně

21. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Neuvěřitelné. Tupec porušující bezpečnostní opatření, reprezentující dezinformační hnutí a koneckonců dezinformační  politický subjekt, napadá fyzicky předsedajiciho jednání sněmovny a řve přitom cosi o právech voleného zástupce lidu, konstatuje Bohumil Kartous.

 16469

Nadešel čas, aby Biden ukončil nekonečné války a normalizoval vztahy s Íránem

21. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 2.0.

Ačkoli bývalý prezident Trump tvrdí, že se vyhnul zahájení jakýchkoli nových válek, ve skutečnosti významně zvýšil počet amerických vojáků v regionu. Pokusil se ekonomicky zaškrtit Írán a jednoho z jeho předních generálů nechal usmrtit. A čeho tím vlastně dosáhl? Současně nechal zavraždit irácký protějšek íránské revoluční gardy, čímž podstatně ohrozil americké a koaliční vojáky (tři z nich byli zabiti loni na jaře), píše Juan Cole.

Tímto tempem bude očkování v ČR trvat sedm let

20. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta


Proč není tato tabulka veřejná? ptá se Filip Pertold, ekonom z CERGE-EI.


K tomu poznámky čtenářů pod tím:

50.000 vakcinací týdně, děleno 2, protože 2 dávky, to máme 1.3M lidí za rok, pokud udržíme tempo. ČR má cca 10M lidí, takže už jen sedm a půl roku a dostane se na všechny. To by šlo.

Je to stejně k ničemu. Jedna dávka vakcíny nic neřeší, z tabulky se nedozvíme, kdo už má dvě dávky za sebou, kde jsou vakcinace ze SZU? Nebo ty pro kulichy?

Rozhovor Britských listů 351. Koronavirus: Jestli se ČR nezbaví dezinformací, dojde ke katastrofě

3. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík srovnávají postoje ke koronavirové epidemii a k protikoronavirovému očkování, stejně jako míru lží a dezinformací, které ovlivňují chování společnosti, v České republice, v Británii a na Západě obecně. Pokud se Česku nepodaří zlikvidovat obrovský vliv dezinformací, které vedou velký počet českých občanů k odmítání očkování, dojde ke katastrofě, protože nový kmen koronaviru se šíří astronomicky a nemocnice se plní těžce nemocnými, i mladými, obrovskou měrou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. ledna 2021.

 16472

Pach pachydermat

20. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Po uvalení západních sankcí kvůli anexi Krymu v roce 2014 zavedl ruský režim "protisankce" na zahraniční potraviny. Sliboval poddaným, že navzdory počátečním omezením nabídky podnítí rozvoj ruského potravinářství a země se vrátí k soběstačnosti. Šest let poté ceny potravin v Rusku nekontrolovaně rostou - a vláda byla nucena zavést regulaci, jakou zažili jen pamětníci sovětských dob. Běžný Rus dnes jí podstatně hůře než před Putinovým pokusem. A takřka na nic jiného než na jídlo už nezbývají peníze. - Vskutku nejvyšší čas, aby se tlustokožci s podobnými nápady začali rozvalovat i v českém rybníčku.

 16468

"Milovat svět jak je, ve vší jeho zlomenosti"

20. 1. 2021

čas čtení 10 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Anand Giridharadas: Napsala jste novou biografii Hannah Arendtové, myslitelky s hlubokou relevancí pro tento okamžik. Můžete pro lidi, kteří o ní předtím neslyšeli, vysvětlit, kdo to byl a proč jste o ní chtěla psát? 

  
Ann Heberleinová: Život Hannah Arendtové je jako román, příběh plný překážek a vítězství, lásky a nenávisti, štěstí a utrpení, nezdarů a úspěchů.

 16467

Jak Navalnyj strčil do kapsy Assangeho a Snowdena

20. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Ruský opozičník Alexandr Navalnyj se na výzvu úřadů vrátil do země, jejíž agenti se jej pokusili otrávit a kde málem zemřel. Přestože s jistotou ví, že se naprosto nedočká ničeho, co by třeba jen vzdáleně připomínalo spravedlivý proces. Přestože si musel připustit i možnost, že jej tentokrát autokratický Putinův režim usmrtí úspěšně a bez jakýchkoliv dalších ohledů na cokoliv na světě.

Tisková zpráva:

Kvóty pro české potraviny dvojí kvalitě nepomůžou, navíc nám hrozí sankce, varují Piráti

20. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Brusel/Praha, 20. ledna 2020 – Zdražení potravin, snížení výběru a v konečném důsledku i zhoršení problému dvojí kvality čeká české spotřebitele kvůli schválení kvót pro české potraviny. Kromě toho se musí Česká republika připravit na řízení pro porušení smluv, které může skončit i sankcemi. Upozorňuje na to pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Britská nakažlivější varianta koronaviru zjištěna už v 60 zemích světa

20. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

V úterý 19.1. bylo v ČR zaznamenáno 9558 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 909 131.  Zemřelo 14 820 lidí, to je od předchozího dne o 174 více.  V nemocnicích je 6608 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Britská, nakažlivější varianta koronaviru bylo už zjištěna v nejméně 60 zemích světa, konstatuje Světová zdravotnická organizace. Jihoafrický kmen koronaviru byl zjištěn v 23 zemích světa.

- Vatikán začal ve středu zadarmo očkovat římské bezdomovce.

- Koronavirus zřejmě nikdy nezmizí, ani po očkování, varoval novozélandský vládní zdravotník dr. Ashley Bloomfield. "Když pomyslíte na chřipku, která byla poprvé zaznamenána v roce 1172, tyhle viry neodumírají. Mění se časem a mohly by se stát méně vražednými, ale také více vražednými.  ZDE

- Joe Biden se účastnil vigilie za 400 000 Američanů, kteří zemřeli na koronavirus.

Rosatom i Lukoil. Proč Rusko sponzoruje české politiky?

20. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

To je titulek článku na serveru Rádia Svoboda. Alexandra Wagner v něm informuje, že český ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček organizuje cestu amatérů v automobilu Tatra kolem světa, kterou sponzoruje Rosatom a ruský propagandistický server Sputnik. Pročpak asi má české ministerstvo obchodu a průmyslu vazby na pochybné ruské instituce? Jde prý o soutěž o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Podrobnosti v ruštině ZDE 

Jak si vytvořit imunitu vůči dezinformacím?

20. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Vakcíny jsou dnes odpovědí na výzvy představované pandemií COVIDu-19, která negativně ovlivnila sociální a ekonomický život na celém světě. Očkování představuje jeden z největších úspěchů v ochraně veřejného zdraví. O chorobách jako neštovice čteme dnes spíše v historických záznamech než na zpravodajských stránkách právě díky vakcínám, které je pomohly vyhubit.

29544

Trump omilostnil podvodníka Steva Bannona

20. 1. 2021

čas čtení 1 minuta


Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce Steva Bannona, vydavatele ultrapravicového serveru Breitbart, a korupčníka Elliota Broidyho.  Celkem omilostnil 73 osob. Zřejmě neomilostnil ani Juliana Assangeho ani Edwarda Snowdena, ale není to stoprocentně jasné, protože měl právo omilostnit některé osoby neveřejně.

Trump se nepokusil preventivě omilostnit sám sebe a neomilostnil členy své rodiny ani svého právníka Rudyho Giulianiho s nímž se pohádal a odmítl mu zaplatit honorář.

Proč je Bidenův rotoped pro Bílý dům příliš nebezpečný

20. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Nový prezident údajně vlastní rotoped značky Peloton. Ten se ale ale může stát předmětem vážného šetření. Tento typ rotopedu je vybaven kamerami a mikrofony. A i když by mikrofon a kamera byly vypnuty, Peloton je nadále připojen k internetu, takže z hlediska kybernetické bezpečnosti představuje hrozbu, upozorňuje Courtney Linderová.

Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

54393