Mezitím v Absurdistánu 26:

Kritikové, děste se: Poláci mají neporazitelnou DNA

18. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Během každoměsíčních ceremonií připomínajících katastrofu letadla ve Smolensku pronáší Jarosław Kaczyński znovu a znovu tentýž projev. Krátce řečeno: "Musíme bojovat proti našim nepřátelům, oněm 'jistým' silám, všichni víme, kdo to je, takže vám to nemusím vysvětlovat. Jsou stále ještě mocné, ale my zvítězíme a odhalíme, co se opravdu stalo ve Smolensku. Jsme přímo na hranici odhalení pravdy!"

Rozhovor Britských listů 109:

Je dnešní česká politická krize soubojem mezi oligarchy?

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta




O současné české politické krizi, týkající se Andreje Babiše, Bohuslava Sobotky a Miloše Zemana, a o tom, v co se to může vyvinout, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Co vše je ukryto pod ruskou stopou

18. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Americký prezident Donald Trump čím dál tím častěji demonstruje neschopnost řídit nejmocnější zemi světa. Události posledních dní ukazují, že se suverénně dokáže zkompromitovat sám a šance na jeho impeachment se každým dnem jeví reálněji. Navzdory neobvyklým vztahům Donalda Trumpa s ruskými byznysmeny nemáme tu čest se záludným ruským špiónem, ale egomaniakálním chvástalem, jenž není s to rozeznat, jaké informace mají zůstat pod pokličkou. Bylo by to totiž příliš okaté a koneckonců naprosto kontraproduktivní pro samotný Kreml.

Trump reagoval hystericky na jmenování mimořádného vyšetřovatele

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Donald Trump si ve čtvrtek ráno na Twitteru stěžoval, že je proti němu veden "hon na čarodějnice".

"Je to největší hon na čarodějnice v americké historii!"
 



"Co všechny ty ilegální činy, které spáchali Clintonová a Obama - a žádný mimořádný vyšetřovatel nebyl nikdy jmenován!"

 

New York Tímes upozorňuje, že americký Kongres mnohokrát vyšetřoval útoky v Bengází v Libyii a roli Hillary Clintonové při tom, i prezidenta Obamu.

Ve středu večer Bílý dům reagoval na jmenování mimořádného vyšetřovatele Muellera uměřeně, jenže je známo, že Trump to nemůže vydržet a vždycky reaguje hystericky druhý den ráno.

Dali ho na samotku a vypnuli vodu. O osm dní později byl nalezen mrtvý

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Dali ho na samotku a vypnuli vodu. O osm dní později byl nalezen mrtvý, v důsledku "silné dehydratace".

 



Čtyři lidé zemřeli v jeho vězení, jeden, protože mu byla odepřena voda. Trump si ho vybral pro svůj tým:

 



Šerif, který přirovnal hnutí Black Lives Matter ke Ku Klux Klanu, byl jmenován do Trumpova vládního týmu.

Theresa Mayová: My konzervativci nevěříme v neomezený volný trh

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská Konzervativní strana ve čtvrtek zveřejnila svůj předvolební program pro předčasné volby, které se v Británii budou konat 8. června. Očekává se, že konzervativci zvítězí velkou většinou a - jak poznamenávají komentátoři - předvolební program Konzervativní strany je drsný - je důkazem, jak sebevědomí jsou britští konzervativci, že volby vyhrají, a tak do programu mohou začlenit četná drastická opatření:


Nicméně program obsahuje tuto pozoruhodnou pasáž:

"Konzervatismus není a nikdy nebyl filozofií, jakou popisují karikaturisté. Nevěříme v neomezený volný trh. Odmítáme kult sobeckého individualismu. S hrůzou odmítáme třídní rozdělování lidí, nespravedlnost a nerovnost. Považujeme tvrdé dogma a ideologii nejen za zbytečné, ale i za nebezpečné."

 


V liberální bublině ve Spojených státech

18. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Přináším ještě jeden soubor fotografií z Los Angeles, poznamenává Jan Čulík. Navzdory mediálním jobovkám jsem měl z týdenní návštěvy Spojených států velmi pozitivní dojem - ta země mi tentokrát připadala daleko tolerantnější a daleko a dlouhodoběji uvyklejší na základní principy demokratické férovosti a rovnosti, které mi připadaly daleko zakořeněnější než ve středoevropských postkomunistických zemích.

Samozřejmě, že i v USA jistě existuje rasismus, nespravedlnost a ultrapravice, vidíme to v médiích. Nepodařilo se mi ale vykročit z férové a bohaté liberální bubliny a nic takového jsem tam neviděl. Uvědomil jsem si, že demokratická kultura a kultura občanského aktivismu za základní demokratická práva je v USA daleko zakořeněnější, než to vypadá z šokujících zpráv v médiích.

Proto je tak zajímavé - a pro nás všechny na celé planetě tak důležité - zda se tradiční demokratické, multikulturní a férové principy proti útokům podvodnosti a manipulace dokáží v USA ubránit.

Celkově jsem měl dojem, že jsou USA země docela paternalistická, plná nejrůznějších - logických příkazů a zákazů a občané si jsou vědomi toho, že příkazy a normy se musejí plnit - zákon je neporušitelný. Všude máte nejrůznější předpisy, jak se máte chovat, a všude jsou různí zřízenci, kteří na to dohlížejí.

Možná docela výmluvný, až extremní případ - v českém kontextu nepředstavitelný. Po nočním pětihodinovém přeletu z Los Angeles do Filadelfie jsme se zastavili v centru města v parku z rozsáhlou mechanickou fontánou. Sedli jsme si u fontány na kamenná sedátka a jeden člen naší skupiny - unavený po probdělé noci - si na kamenném sedátku pololehl - opřel se na lokty. Okamžitě tu byl zřízenec a nakázal, že v parku se na lavičce musí sedět zpříma!

V letadle z Filadelfie do Glasgow rozdávali Američanům stewardi na vyplnění britské boarding cards, imigrační formuláře. Řekl jsem, "Nepotřebujeme, jsme britští občané." Steward: "Jak vám závidím. Vidíte přece, co se v téhle zemi děje." Já: "No jo, ale vidíte, co se děje v Británii?" Steward: "No, to máte vlastně pravdu."

No, tak se podívejte na ty fotky. První z nich ukazuje, že na dveřích losangeleské kavárny/knihkupectví je nejen nápis "Nekraďte", ale i "Americkému prezidentu vstup zakázán":

O opoziční demonstranty je třeba se postarat

Vrtulník nad Prahou

18. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Byl jsem náhodou ve správný čas na správném místě. Procházel jsem ve středu přes Václavské náměstí zhruba v 19:00, zrovna tam probíhala demonstrace proti politice prezidenta Zemana a ministra financí Babiše. Podle střízlivé informace Babišova internetového deníku iDNES.cz, která mimo jiné připomíná kontroverzní kauzy svého majitele, se na Václavském náměstí sešlo několik tisíc lidí, kteří zaplnili prostor od koně k Opletalce. Ano, tak nějak to vypadalo v 19:00. Pak se průvod vydal na Hrad. Nad hlavami vcelku nerušeně korzujících turistů v centru Prahy, kteří si až na výjimky nestačili povšimnout něčeho nestandardního, poletoval policejní vrtulník a dodával celé situaci zvláštní rozměr. Odhad bezpečnostního rizika asi tentokrát trochu selhal, nicméně demonstranti mohli mít dojem, že skutečně vyvolali ve společenské peristaltice nějaký pohyb. Podle TOP09, která si pravděpodobně shodou okolností osvojila heslo demonstrantů "Proč? Proto" v politické kampani, jde nepochybně o převratnou událost a přítomní politici strany s nadějí očekávají, copak že to peristaltika vyvrhne. Andrej Babiš se musí tetelit radostí nad tím, jak jdou věci ruku v ruce. Nově navržený ministr financí Pilný se pilně začleňuje, o bezpečí opozičních demonstrantů se stará vrtulník a je vlahý májový večer...

Na Times Square v New Yorku vjelo vozidlo do chodců

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Primátor New Yorku Bill de Blasio: 23 zraněných osob, jedna žena zemřela. Zatčený řidič je bývalý námořník s kriminální historií. Nejde o teroristický útok.





Podle předběžných zpráv nejde o terorismus:







Svědek sdělil tiskové kanceláři Reuters, že nejméně 10 lidí bylo ošetřeno na zranění poté, co na Times Square na Manhattanu vjelo rychle jedoucí vozidlo na chodníku do chodců.

Neworští hasiči uvedli na Twitteru, že ošetřeno bylo 13 osob.

Policie oblast uzavřela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Bývalý ředitel FBI Robert Mueller (72) bude řídit vyšetřování vazeb Trumpovy prezidentské kampaně na Rusko

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Americké ministerstvo spravedlnosti jmenovalo bývalého ředitele FBI Roberta Muellera mimořádným vyšetřovatelem vazeb předvolební kampaně Donalda Trumpa na ruské operativce. Mueller bude také vyšetřovat všechny ostatní zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb.

Muellera jmenoval ředitelem FBI George W. Bush a byl jím 12 let.

Trumpův návrh na věznění novinářů kritizován jako zastrašování

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


 


Během soukromé schůzky s bývalým ředitelem FBI Jamesem Comeym navrhl Donald Trump, aby novináři, kteří publikují tajné informace, byli odsouzeni do vězení. Novináři a organizace na obranu tiskové svobody ve středu konstatovali, že jsou silně znepokojeni tím, že Trump navrhoval, aby se ministerstvo spravedlnosti podílelo na potlačování novinářské práce, která se mu nelíbí.

Předchozí americké vlády z obou amerických politických stran často zneužívaly amerického Zákona proti špionáži z roku 1917, který kriminalizuje zveřejňování tajných informací, které by mohly záporně ovlivnit bezpečnost státu. Tím se však dostávají americké úřady do konfliktu s prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu slova. Žádný novinář dosud nebyl podle tohoto zákona postaven před soud a právníci většinou argumentují, že se zákon týká osob, které novinářům předají tajné informace, nikoliv novinářů samotných.

Chaos ve Washingtonu: Pod Trumpem se houpe židle

18. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Odhalení z úterního večera, že Donald Trump požádal Jamese Comeyho, ředitele FBI, kterého minulý týden vyhodil, aby zastavil vyšetřování Trupova bývalého poradce pro státní bezpečnost Michaela Flynna, bylo druhým šokem za méně než čtyřiadvacet hodin. Vyšlo také najevo, že Trump chtěl, aby FBI uvěznila novináře, kteří zveřejní informace prozrazené z Bílého domu. To vyplývá z Comeyho záznamů jeho rozhovorů s Donaldem Trumpem. Americké soudnictví považuje svědectví i toho nejposlednějšího pracovníka FBI za nezvratný důkaz, použitelný u soudu.
 

29668

Diskuse o slušnosti a zákonnosti s motocyklistou v lese

18. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zase po čase jsem vyfotil motocyklistu v našem lese. Motorová vozidla nesmějí podle následující zákonů do českých lesů vůbec vjet. Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem. Zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti v paragrafu 9 zakazuje plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat, a to i hlukem a pojezdem motorovými vozidly. Zákon č. 140/1961 Sb. trestní zákon upravuje v § 257 poškozování cizí věci a v § 258 zneužívání vlastnictví.

Bodláky Václava Duška

Budoucnost na kyselo

18. 5. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

U nás v Siciliánově míváme veselo, pouťově, střelecky – kluci si jdou po krku, zapomenuli, že mají mandát pracovat pro voliče, ne pro sebe, pro svoje pokleslé poťouchlé touhy; mít v sobě samém zalíbení není cesta k úspěchu a zajištění prosperity. Plačtiví žalobníci, uražení ješitové, parta umrněných poslíčků – občas se jim povede kváknout stupiditu nejvyššího ražení. Tváří se pak nechápavě, vypadají směšně. Hloupost a nadutost trkat, hošani, skončíte ve špitále. Gamblerské Lurdy budou otevřeny zároveň s novodobou politickou kulturou, kdy slovník zvoleného bude zvonit, jak v nedělní škole novicek. Magický socialismus skomírá.

Čekáme kyselé deště.

Netanjahu a Trump spolu hovořili telefonicky uprostřed rostoucího skandálu ohledně Rusku prozrazených výzvědných informací

17. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanyahu spolu hovořili telefonicky uprostřed rostoucího skandálu ohledně skutečnosti, že Trump sdílel důvěrné informace údajně dodané Izraelem, s Ruskem. 

Tento skandál je nejnovějším dramatem, které postihlo Trumpovu návštěvu v Izraeli a na Blízkém východě, která se má konat příští týden, i když Netanjahuův mluvčí tvrdil, že spolu Trump a izraelský premiér hovořili jen o podrobnostech jeho cesty.

Merkelová hledí na Macrona s nadějí i skepsí

17. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Dějiny někdy nabídnou náhlý zvrat. Před třemi lety zazvonil telefon německého ekonoma Henrika Enderleina. Ten je profesorem na Hertieho správní škole v Berlíně - a na druhém konci byl Jean Pisani-Ferry, ekonom z Paříže.

Nová francouzsko-německá dohoda odsune Británii v Evropě na okraj

17. 5. 2017

čas čtení 3 minuty


Dobře řízené a jednotné vedení Evropské unie bude pro Británii problémem, píše Janan Ganesh ve Financial Times.
 

Britské novinové karikatury zobrazují Emmanuela Macrona jako loutku v rukou Angely Merkelové. Od druhé světové války se Británie nezbavila falešného dojmu, že je Francie slabá a Německo chce vládnout všem. Macron nyní usiluje o obnovu francouzsko-německého vedení Evropské unie. Británie si myslí, že se to nemůže stát, protože Francie je slabá a Německo chce dominovat Evropě. To první však nemusí být vždycky pravda a to druhé není pravda už sedmdesát let.

Občan Babiš aneb představy nepředstavitelného

16. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Naše schopnost číst události okolo sebe, notabene predikovat vývoj, závisí na množství a validitě vstupních informací, které jsme schopni pojmout, vyhodnotit na základě jejich kauzality a poté správně syntetizovat. Obecně říkáme výsledku takové operace úsudek. Při čtení současné politické krize v ČR je na první pohled nejpatrnější omezené množství relevantních souvislostí, které nejrůznější komentátoři a vykladači "skutečnosti" připouštějí. Přízemní český komentariát si všímá pouze průvodních jevů krize a ve skutečnosti se nikdo moc nechce pokoušet o to vysvětlovat podstatu. Takové vytěsňování má v podmínkách českých médií vcelku jednoduché vysvětlení. Jelikož jsou jejich majitelé v této krizi přímo zapojeni, jejich zaměstnanci odpovědní za ovlivňování diskursu mají za úkol vyprávět zástupné příběhy. Celý diskurs pak připomíná trochu legrační hádku o to, která ze stran konfliktu má "pravdu", ačkoliv je evidentní, že jde pouze o protagonisty, nikoliv scénáristy. A to pochopitelně omezuje i spektrum možného.

K významu politické krize v čase zapomnění

Mouchy uvězněné v láhvi

16. 5. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 9 minut

V roce 1975 uvažoval marxistický teoretik literatury a kultury Raymond Williams o vztahu médií a času. Kladl si otázku, čím se liší televize například od filmu nebo divadla. Jeho odpověď zněla následovně: zatímco film či divadelní představení má svůj začátek, střed a konec – orámovaný nadto naším příchodem a odchodem (pokud jsme návštěvníky kina respektive divadla a nesledujeme-li film či hru doma ze záznamu) – televizní vysílání žádný začátek, střed a konec nemá. Je to nepřetržitý proud, který se stává nejen způsobem zprostředkování, technologickým jevem, nýbrž kulturní formou. Fredric Jameson v knize Postmodernismus neboli kulturní logika pozdního kapitalismu v návaznosti na Williamse dodává, že neustálé proudění jednoho televizního pořadu za druhým degraduje lidskou paměť na bezvýznamnou kategorii. Proud vysílání nelze ukončit, pouze přerušit vypnutím televizního přijímače. Naše paměť nehraje prakticky žádnou roli; nezůstává nám žádná vzpomínka na obraz, jen očekávání dalšího souvislého proudu. Williams mluvil o strukturálním vyloučení paměti, které je dáno samou povahou (strukturou) televizního vysílání.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Cesta z politické krize: samo se to nestane

16. 5. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 7 minut

Česká politika není v dobrém stavu, a ani vyhlídky nejsou podle posledních průzkumů příliš povzbudivé. Ministr financí a nejpravděpodobnější příští premiér vlastní a ovlivňuje rovnou dvoje z nejčtenějších novin. Jeho největší soupeř, současný premiér, sice žádná média nevlastní, nicméně jeho nejbližší spolupracovníci jsou namočeni v řadě problematických kauz. Prezident kvůli svým dlouhodobým postojům zaslouženě získal nálepku nejvíce proruské hlavy státu ze všech zemí EU. Případ rozdělování dotací v českém fotbale, kdy nitky vlivu vedly až k nejbližším spolupracovníkům ministryně školství, ukázal, nakolik zkorumpovaná je politika v konkrétním případě nejoblíbenějšího národního sportu.

Trump "žádal o ukončení vyšetřování" proti Michaelu Flynnovi

17. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Bývalý ředitel FBI James Comey během slyšení v senátním výboru pro zpravodajské služby zveřejnil informaci, že jej prezident Donald Trump požádal o ukončení vyšetřování proti bývalému poradci pro národní bezpečnost Michaelu T. Flynnovi. Mělo k tomu dojít během schůzky v Oválné pracovně Bílého domu v únoru.

Andrew Stroehlein z HRW je jedním z dvaceti nejvlivnějších mezinárodních komentátorů na Twitteru

17. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch patří k dvaceti nejvlivnějším mezinárodním komentátorům na Twitteru, uvádí Esglobal.org. Blahopřejeme a je nám potěšením, že je zároveň kmenovým spolupracovníkem Britských listů.


Sociální demokraté vyloučili koalici s CDU v Severním Porýní-Vestfálsku:

Čeká Německo na podzim pravicová černožlutá koalice?

17. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Po volební porážce v Severním Porýní Vestfálsku středolevicová SPD odmítla koalici s CDU kancléřky Angely Merkel. Tato zpráva může znamenat zisk pro liberální stranu FDP - také na celostátní úrovni.

Neobydlený tichomořský ostrov je zahlcen 37 miliony odpadky z umělé hmoty

17. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Hendersonův ostrov je jedním z nejvzdálenějších míst na této planetě, avšak z nového výzkumu vyplývá, že je také téměř úplně zahlcen lidskými odpadky. Dokazuje to, jak lidská činnost likviduje donedávna nedotknutelné a neporušené životní prostředí.

Studie zjistila, že neobydlený ostrov, který je součástí území britského Pitcairnova ostrova v jižním Pacifiku a z něhož je do nejbližšího města 5000 km, je zahlcený nejméně 37 miliony odpadků z umělé hmoty.

Vědecké zkoumání zjistilo, že na plážích na ostrově je na každém čtverečním metrů 671 odpadků. Je to největší hustota odpadků, jaká kdy byla zaznamenána. Na ostrově se vyplavuje každý den 3750 odpadků z umělé hmoty. Ostrov je zahlcen 17 tunami odpadků.

A Babišova IDnes bojuje proti Evropské unii za to, že "zakázala rozdávání nákupních tašek z umělé hmoty". Ostuda. 

Proč Rusko nemůže být americkým spojencem

17. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Nedávno jsem v americkém konzervativním a křesťanském prostředí zaznamenal nárůst pozitivních názorů na Vladimira Putina a touhu po americko-ruské vojenské alianci proti islamistickému terorismu, napsal George Barros.

Spojené státy ztrácejí Asii. Nahradí je Čína

17. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Nehledě k chaosu ve Washingtonu by měly probíhající události v Pekingu znamenat budíček, napsali Ely Ratner a Samir Kumaray. Americké vedoucí postavení v Asii je ohroženo. Čína hostí více než 1 200 delegátů ze 110 zemí, včetně 29 hlav států. Událost se soustředí na program výstavby tolik potřebné infrastruktury spojující Asii, Blízký východ a Evropu.

Nedá si říct klima, anebo spíš lidstvo? Či jen někteří politikové?

16. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 11 minut

Jako někdo, kdo se narodil poněkud dřív a může tudíž i zcela spontánně – aniž by se zcela evidentně mýlil – srovnávat svou životní zkušeností vzájemně delší úseky času, tvrdím, že zima jako roční období kolem poloviny 20. století (ale i předtím) bývala nesrovnatelně onačejší třeskutostí tehdejších mrazů a množstvím „nachumeleného“ sněhu všude kolem, než jsou teď ty zimy, jejich mráz a haldy sněhu třeba na počátku nynějšího už 21. století. Jako kdyby rovněž z těch ještě dřívějších časů byly mezi lidmi dnes zcela běžná očekávání v zimě mrazů často – a ne jen výjimečně – kolem -20° C (a blížících se -30° C!); aniž v létě ty teploty příliš často v maximech překračovaly naopak třeba nějakých +27° C. Ani z životního prostředí se ještě nevytvářel nějak naléhavě „technický“ problém. Vždyť třeba zrovna moderní věda, jak jí rozumíme dnes, teprve se před sto lety váhavě rodila.

Problém změn klimatu v kontrastu s neexistujícími hrozbami znepokojujícími společnost

Řídit svobodně SUV je nad lidská práva

16. 5. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 19 minut

Tímto bych se rád vyjádřil k tomu, jak česká média reflektují současné naléhavé problémy týkající se životního prostředí. Nechtěl bych se příliš rozvádět o fenoménu globálního oteplování, o kterém občas nějaká zmínka v médiích zazní. Domnívám se, že valná většina obyvatel našeho státu bere tento problém jakožto akademický. Tj. že jeho následky se jich nedotýkají a nedotknou, i když např. za posledních 20 let se počet přírodních katastrof zvýšil asi 2,5x. No a samozřejmě existuje významný počet občanů, kteří se domnívají buď, že to vědci publikují jen proto, aby dostali granty = peníze, či že to organizují blíže neurčení lobbyisté za účelem zisku - většinou přemýšlejí dle myšlenkového schématu: „podle sebe soudím tebe“. Vedle tohoto širšího problému občas vyjde v tisku zmínka o znečištění ovzduší. Ve velmi zřetelném kontrastu je frekvence informací o problému znečištěného ovzduší ve Velké Británii např. v deníku The Guardian.

Státy Perského zálivu nabízejí zlepšení vztahů s Izraelem

17. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


Arabské státy Perského zálivu nabízejí konkrétní kroky k navázání lepších vztahů s Izaelem, pokud premiér Benjamin Netanjahu podnikne významné kroky k obnově blízkovýchodního mírového procesu.

Potenciální kroky zahrnují přímé telekomunikační spojení nebo povolení přeletů izraelských letadel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Ukrajina zablokovala ruskou verzi Facebooku

16. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


 



Ukrajina zablokovala Vkontakte, populární verzi Facebooku v ruštině. Idiotské a poraženecké rozhodnutí. Kdy se Ukrajina poučí, že  se těžko odliší od Ruska tím že bude napodobovat ruský útlak?

 


Washington Post: Trump prozradil Rusům přísně tajné výzvědné informace

16. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump prozradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi a ruskému velvyslanci Sergeji Kisljakovi během své schůzky s nimi dne 10. května přísně tajné informace, uvádí deník Washington Post. Informace má od současných i minulých amerických činitelů, kteří varují, že tyto prozrazené informace vážně ohrozily klíčový zdroj informací o Islámském státu.

Informace, které Trump předal Rusům, poskytl Spojeným státům zahraniční partner prostřednictvím dohody o sdílení výzvědných informací, která se považuje za tak tajnou, že podrobnosti o ní nebyly sdíleny ani se spojenci a jsou přísně utajované i v americké vládě, konstatovali američtí činitelé.

Bodláky Václava Duška

Pučisté a prčisté

16. 5. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Pučistů mnoho nemáme, pravda pravdoucí, a těch chytrých spočítáš na levé, či pravé ruce, zato prčistů máme k rozdávání. Být nafrněným a kopat první zloligu staví se být skandální, ale není zbytí, výchova se v tomto ohledu neosvědčila – i proto, že přednášející sám patřil a patří ke zlo jedovatému druhu a otravuje pohotově mladá srdce, zasévá lživá semínka nedůvěry, tváří se tajemně a oduševněle, a přitom okvětní lístky blbosti zdobí jeho prázdnou hlavu.

Slavoj Žižek: Ve střední Evropě, včetně ČR, se normalizuje fašismus

16. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 



Slavoj Žižek: "Nevím, jaká je situace tady v Británii, avšak v kontinentální Evropě, v mé zemi, a všude tam - tady bych ideálně musel použit sprosté slovo, ale neudělám to. Tři, čtyři body, části Evropy, které zahrnují Slovinsko, Chorvatsko, a nahoru - Maďarsko, Polsko, Českou republiku, trochu méně pobaltské země.

Je to neofašistický rasismus a rehabilitace fašismu. Zajímalo by mě, zda se o tom tady vůbec píše.

Máme nyní, v mé zemi i v některých jiných, teorie, které tvrdí, že George Soros je nejnebezpečnější člověk na světě. Proč? Protože je to žid, který tajně organizuje muslimskou invazi do Evropy.

Dál tuto šílenost rozvádět nebudu. Je to představa, že izraelsko-arabský konflikt neexistuje. Je to jen předstírání, které má zamlžit fakta. Židé a Arabové chtějí společně ochromit křesťanství v Evropě. OK, dál toto šílenství rozvíjet nebudu.

To, co mě šokuje, je toto: takovéto okrajové šílené konspirační teorie jsme slýchávali v hospodě, soukromě, mezi šílenci. Teď se to stává součástí veřejného diskursu." 
 

Microsoft oficiálně potvrdil, že chybu, která způsobila globální útoky, vypracovala NSA

15. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta





Šéf firmy Microsoft Brad Smith varoval, že páteční globální útok malwaru by měl být pro vlády vážným varováním. Útok je příkladem toho, že využívání zranitelnosti softwaru vládami je problém.

 "Je zapotřebí, aby si vlády uvědomily, jaké škody civilistům způsobuje, když skladují tyto zranitelnosti a zneužívají jich. Ekvivalentní scénář s konvenčními zbraněmi by byl, kdyby z americké armády někdo ukradl její střely typu Tomahawk."

Podrobnosti v angličtině  ZDE 


Zeman opět slavný: Se svým výrokem, že by měli být novináři likvidováni, se dostal do New York Times

15. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Bohužel, znovu bylo mezinárodně posíleno povědomí, že cizokrajná ČR má za prezidenta blbce. Jeho vyjadřování, to je takový exotický kolorit, poznamená Jan Čulík: 

Miloši Zemanovi, prezidentu ČR od roku 2013, nejsou kontroverze cizí, píše New York Times. Kdysi se Zeman vyjádřil, že by měli být vegetariáni a abstinenti popraveni - a pak dodal, že tím mínil Hitlera, který nepil alkohol a nejedl maso. Zeman hovořil o reportérech jako o "hnoji" a o "hyenách". Označil islám za "náboženství smrti".

Zemanova nejnovější pobuřující výrok je z neděle. Během rozhovoru s Vladimírem Putinem v Pekingu Zeman najednou prohlásil, že novináři by měli být zlikvidováni."

Zdroj v angličtině ZDE


Zeman o potřebě "likvidovat novináře" hovořil před Vladimírem Putinem, který novináře skutečně likviduje. Ten se tomu jen usmíval. Bylo to od Zemana šokující a odporné, poznamenal na Facebooku Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

Články o Zemanově "vtipu" před Putinem, že je třeba novináře "likvidovat", vyšly i v dalších světových médiích, například Newsweek:



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22996