"Tento šokující útok na nemocnici způsobil Hamas"

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Moderátor Channel Four News Jon Snow: K dispozici jsou jen hluboce protikladné verze toho, co se stalo, ale zdá se být jisté, že deset Palestinců, většina z nich děti, bylo usmrceno, když nějaká střela explodovala v parku, v uprchlickém táboře Šaty v Gaza City. Desítky dalších osob byly zraněny a odvezeny do blízké nemocnice al Šifa, která se sama stala terčem výbuchu přibližně v tutéž dobu. Palestinské úřady uvádějí, že obojí bylo důsledkem izraelských leteckých úderů, Izrael obviňuje neřízené rakety Hamasu. Náš korespondent Paul Mason je u nemocnice v Gaze dnes večer, Paule?

Paul Mason: Johne, námořní kanonáda duní u pobřeží a sem jsou každou minutu přiváženi ranění a mrtví. Izrael znovuzahájil svou pozemní ofenzívu. Bude velmi intenzivní. Čtyři izraelští civilisté byli v městě Eškol dnes usmrceni a premiér Binjamin Netanjahu promluvil k národu, aby se připravil na dlouhou válku. Tady v nemocnici Šífa jsme se dověděli, že osm dětí a dva dospělí byli usmrceni v palestinském uprchlickém táboře, který je ve vzdálenosti jen pěti minut odsud. Také došlo k explozi na pokraji této nemocnice. To, co uvidíte v mé reportáži tohoto incidentu, obsahuje znepokojující záběry dětí.

Nejméně dalších 10 osob bylo usmrceno v táboře v Gaze a při útocích na nemocnice

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtyřletý chlapec v palestinské nemocnici. 20. července byl zraněn izraelským šrapnelem na hlavě a na oku >

  • Premiér Netanjahu sdělil v projevu izraelskému národu, že tvrdé vojenské operace proti Gaze budou pokračovat.
  • "Musíme být připraveni na dlouhou operaci, dokud nedosáhneme cíle," řekl Binjamin Netanjahu, izraelský premiér, na tiskové konferenci přenášené televizi. Vzdorně odmítl zintenzivňující se mezinárodní apely na bezprostřední a bezpodmínečné příměří. Netanjahu hovořil po celé řadě dramatických událostí, k nimž došlo v pondělí. Devět dětí, které si hrály v uprchlickém táboře v Gaze, bylo usmrceno, hlavní veřejná nemocnice se stala terčem vojenského útoku, čtyři izraelští vojáci byli usmrceni dělostřeleckým granátem a extremisté z Gazy pronikli do Izraele tunelem pod hranicí.
  • Benny Gantz, šéf izraelského vojenského štábu, varoval: "Obyvatelé Gazy by se měli odsunout z oblastí, v nichž operuje Hamas, protože my se tam dostaneme a bude to bolestivé."
  • Izraelská armáda varovala obyvatele čtvrtí v severní Gaze, včetně čtvrtí Šedžaja, kde v poslední době docházelo k intenzivním bojům, aby tyto oblasti okamžitě opustili, protože dojde k bezprostřední eskalaci izraelských vojenských akcí.
  • Činitelé Obamovy vlády v pondělí zuřili nad vlnou izraelské kritiky směřující proti americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu. Associated Press napsal: "Američtí činitelé použili nezvykle ostrého jazyka a konstatovali, že izraelská kritika Kerryho by mohla ohrozit vztahy mezi USA a Izraelem. Uvedli také, že osobní útoky proti Kerrymu jsou zvlášť velkým zklamáním v době, kdy probíhá aktivní konflikt. Izraelská média v posledních dnech ostře kritizují Kerryho za pokus přivést k vyjednávacímu stolu o příměří i Katar a Turecko, které Izrael považuje za velké stoupence organizace Hamas. Kerry je také obviňován, že během vyjednávání přestal hájit některé klíčové požadavky Izraele. "Velmi vysocí činitelé v Jeruzalémě označili Kerryho vyjednávací návrh, předložený v neděli, jako 'strategický teroristický útok'", napsal deník Haaretz.
  • OSN požaduje okamžité příměří v Gaze. Rada bezpečnosti OSN vydala těsně po půlnoci v New Yorku prohlášení svého předsedy, které požaduje vyhlášení okamžitého příměř
  • Zásah nedaleko nemocnice Šifa v Gaze a další izraelský útok proti uprchlickému táboru Šati usmrtil nejméně 10 Palestinců, včetně dětí, a zranil nejméně 46 Palestinců. Izraelská armáda ostře popřela, že by za útok nesla odpovědnost, avšak na místě byl reportér z NBC News, který byl svědkem útoku na nemocnic a uvedl, že na nemocnici střílel izraelský bezpilotní letoun.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN: Sestřelení MH17 "mohl být válečný zločin"

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Sestřelení letu MH17 Malajsijských aerolinií "mohl být válečným zločinem", prohlásila dnes OSN. Na východě Ukrajiny podle světové organizace zahynulo už přes 1 100 osob a obě strany konfliktu používají těžké zbraně v zastavěných oblastech.

Expert potvrzuje ostřelování Ukrajiny z území Ruské federace a odmítá sestřelení boeingu letounem

28. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský expert na efektivitu zbraňových systémů Vadim Lukaševič ve vysílání televize RBK-TV potvrdil průkaznost amerických satelitních snímků ukazujících ostřelování ukrajinského území z území Ruské federace. Současně vyjádřil naději, že to neznamená začátek války.

Zároveň se Lukaševič vyjádřil i k probíhajícímu šetření mezinárodních orgánů ve věci letu MH17. "Černé skříňky" zachytily masivní dekompresi na palubě letounu vyvolanou silnou explozí. To podle Lukaševiče jednoznačně vylučuje verzi sestřelení stroje palubním kanónem bojového letounu a verzi sestřelení leteckou raketou to velmi znevěrohodňuje.

Podle Lukaševiče je vyšetřování ve fázi, kdy začalo vylučování jednotlivých verzí katastrofy a nemá smysl vymýšlet stále další. V podobě mezinárodní komise vznikl orgán, který toto vylučování verzí na základě zpracování důkazů z místa katastrofy opravdu umožní.

Počet mrtvých v Gaze přesáhl 1100, usmrceno bylo 218 dětí, dvě třetiny z nich mladších 12 let

28. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Boje mezi Hamasem a Izraelem pokračovaly v neděli navzdory celé řadě oznámení o příměří, vyhlášeném z obou stran, která však druhá strana hned odmítla v souvislosti se vzájemnými výčitkami.

Americký prezident Barack Obama v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Binyminem Netanyahuem vyjádřil své znepokojení nad rostoucím počtem civilních mrtvých a požadoval okamžité, bezpodmínečné příměří.

Z Gazy byly vystřelovány rakety a Izrael prováděl letecké údery v hodinách po apelu od Hamasu požadujícího 24 hodinové příměří od 14 hodin v neděli. Izrael však toto příměří odmítl a Netanyahu se vyjádřil, že Hamas "porušil i své vlastní příměří". "Izrael musí hájit své občany."

MH17: Holandští a australští experti se znovu pokoušejí dostat se na místo katastrofy

28. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Holandská a australská policie se v pondělí znovu pokusí dostat se na místo katastrofy malajského letadla MH17 v oblasti, ovládané proruskými vzbouřenci. Předchozí pokusy selhaly v důsledku těžkých bojů v oblasti.

Pokračující boje také vedly holandské úřady, které stojí v čele vyšetřování katastrofy, při níž zahynulo 298 osob na palubě letadla, k závěru, že je nerealistické vyslat na východní Ukrajinu ozbrojenou misi, která by zajistila místo katastrofy.

Proč svět nenávidí Izrael?

28. 7. 2014

čas čtení 6 minut

"Proč svět nenávidí Izrael?" zašeptal ten voják.

Bylo mu asi dvacet, modlil se předtím v autobusové čekárně ve své šále. Přistoupil ke mně, zatímco jeho kapitán nám sděloval, proč je odložen náš vstup do Gazy. Ale nepotřebovali na to slova: vysvětlením bylo dunění dělostřelecké palby ve vzdálenosti asi pět kilometrů, píše reportér Channel Four News Paul Mason.

Ve vojákových očích byl autentický zmatek. Znovu zašeptal: "Proč nás svět nenávidí?"

Vysvětlil jsem, že velká část světa Izrael nenenávidí, ale vidí každý večer záběry zabíjení palestinských dětí a důkazy o obrovském množství civilních mrtvých, a tak dospěl k závěru - od OSN až po tisíce demonstrantů v londýnských ulicích - že Izrael používá nepřiměřené síly, a tak porušuje mezinárodní právo.

IZRAELSKO-PALESTINSKÁ KRIZE:

Proč tento konflikt není okrajový

28. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Na Blízkém východě nyní dochází k rozpadu tamějšího regionálního uspořádání. Izraelsko-palestinský konflikt je nutno nyní hodnotit v tomto kontextu, píše Rosemary Hollis v britském týdeníku Observer.

Mnoho Palestinců a Izraelců předvídalo, že letos v létě dojde v Gaze k dalšímu konfliktu. Někteří Izraelci dokonce zastávají názor, že se jim podaří udržovat nynější status quo na Západním břehu i v Gaze kombinací zadržování a periodického užívání síly, zatímco budou používat rétoriku o tom, že "někdy v budoucnu" svolí s vytvořením palestinského státu.

Robert Fisk: Co kdyby to bylo 35 palestinských mrtvých a 800 Izraelců?

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Beztrestnost je slovo, které člověka napadá. Osm set mrtvých Palestinců. To je více než dvojnásobek mrtvých v letadle MH17 nad Ukrajinou. A i počet jen "nevinných" mrtvých - tedy žádných bojovníků Hamasu, jejich mladých sympatizantů či zkorumpovaných úředníků Hamasu, s nimiž Izraelci nakonec, samozřejmě, budou muset vyjednávat - pak je počet žen, dětí a starců, kteří byli v Gaze zmasakrováni, stále ještě vyšší než celkový počet obětí z letadla MH17.

Mluvčí izraelského premiéra: "My civilisty zabíjet nechceme"

28. 7. 2014

čas čtení 4 minuty



Jackie Long, moderátorka Channel Four News: Hovořím nyní z Tel Avivu s mluvčím izraelského premiéra Markem Regevem. Pane Regeve, doufám, že jste slyšel rozhovor s panem Hasanem z Gazy. Vy ostřelujete, zabíjíte civilisty, ale neprobíhá mírový proces. Obležení nezrušíte. Toto nikdy neskončí.

(Pauza)

Izraelská armáda znovu zahájila útoky proti Gaze

27. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelská armáda v neděli zahájila letecké, námořní i pozemní vojenskou ofenzívu proti Gaze poté, co Hamas se odmítil připojit k příměří. Hamas odmítá jakékoliv příměří, jehož součástí by byla přítomnost izraelské armády v Gaze a další ničení jeho strategického kapitálu. Mluvčí Hamasu Sami Abu Zuhri zdůraznil, že příměří musí obsahovat podmínku stažení izraelských jednotek z Gazy a že desetitisícům lidí vyhnaných z jejich domovů musí být dovoleno vrátit se domů. Současné izraelské podmínky jsou "nepřijatelné", řekl novinářům.

Otevřený dopis lékařů na obranu obyvatelů Gazy

27. 7. 2014

čas čtení 9 minut

Tento otevřený dopis publikoval vědecký časopis britských lékařů The Lancet

Jsme lékaři a vědci, kteří tráví svůj život rozvíjením prostředků péče a ochrany zdraví a životů. Jsme také informovaní lidé, vyučujeme etice našich profesí, spolu se znalostmi a praxí etiky. Všichni už mnoho let pracujeme v Gaze a známe zdejší situaci.

Na základě naší etiky a praxe odsuzujeme to, čeho jsme svědky při agresi Izraele v Gaze.

Žádáme své kolegy, staré a mladé profesní odborníky, aby odsoudili izraelskou agresi. Odmítáme perverznost propagandy, která ospravedlňuje vytvoření mimořádné situace, aby jím mohla zamaskovat masakr, takzvanou "defenzivní agresi". Ve skutečnosti je to krutý útok neomezeného trvání, rozsahu a intenzity. Chceme informovat o faktech tak, jak je vidíme a o jejich dopadu na životy lidí.

Lidé se v Izraeli bojí mluvit

27. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Hrstky demonstrantů, protestujících proti hrůzám, páchaným izraelskou armádou v Gaze, se stávají terčem verbálního i fyzického násilí. Jiní občané na ně křičí "zrádci" a "vraťte se do Gazy!". Ženám se nadává do kurev a děvek. Rodiče se snaží chránit děti před těmito útoky.

O minulém víkendu se demonstranti proti násilí v Gaze v Haifě stali terčem útoků pravicových aktivistů, kteří zmlátili arabského náměstka starosty a jeho syna. Policie byla nucena chránit mírové pochody v Tel Avivu, jeden z nich se stal terčem útoků vajíčky a lahvemi z umělé hmoty.

Morální právo na existenci

27. 7. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Hoď kamenem, kdo jsi bez viny.

Janovo evangelium

Nezabiješ.

Desatero přikázání

Není to tak dlouho, kdy jistý literární historik prohlásil, že Obec spisovatelů nemá morální právo na existenci. Nevím, co tím přesně myslel, a už vůbec nemíním soudit ani posuzovat Obec spisovatelů. Daleko více mě zajímá ono "morální právo na existenci". Co to, proboha, znamená? Může být vůbec právo morální? Kolik šílených věcí se v tomto světě děje podle formálního práva, v němž není místo pro soucit a empatii. Má morální právo na existenci bezdomovec? A co ten, který z něho bezdomovce udělal -- má morální právo na existenci? Má morální právo na existenci kazatel morálky, která nerespektuje jinakost a lidský život pro ni neznamená více než nutnou daň na cestě k momentálnímu vlastnímu prosazení, moci, vlivu a budoucímu pofidérnímu profitu.

Gaza, sociální demokracie a česká beznaděj bez konce

28. 7. 2014 / Radek Mikula

čas čtení 5 minut

Tak rok po deziluzi z rozhodnutí sociální demokracie podpořit Rusnokovu vládu, která jako první v polistopadovém období vznikla zcela mimo parlamentní mechanismy, znovu jako volič sociální demokracie cítím jako hlavní téma rozpor mezi sociálnědemokratickým étosem a praktickou politikou představitelů strany, jež si ho vtělila do volebního programu. V západní Evropě patří demokratická levice mezi hlavní kritiky izraelské brutality i nelegálních postupů židovského státu ať už jde o budování osad na okupovaných územích, nebo používání teroristických aktů proti příslušníkům palestinského odboje.

Kdo vlastně bojuje v Gaze?

27. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Co se v minulých dnech dělo v Gaze a co nejspíše ještě neskončilo vyvolává řadu otázek a pochybností ohledně oficiální izraelské válečné politiky. Ta navenek deklaruje jako jeden z cílů ochranu civilistů během konfliktu a na čistě byrokratické úrovni navzdory šílené doktríně opravdu podniká řadu opatření odpovídajícího charakteru. Když ale přijde na skutečné chování vojáků k palestinskému civilnímu obyvatelstvu, a to i během přestávek ve válčení, obrázek často vypadá úplně jinak. Částečně lze pochopit, proč k uvedenému dochází, když se podíváme zblízka na to, jaká armáda vlastně v Gaze bojuje.

Proč si mě už nebude vážit Jeho Excelence

25. 7. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Až do dnešního úterka jsem netušil, že si mě váží Jeho Excelence pan Gary Koren, velvyslanec Státu Izrael v ČR. Důvod? "Vážím si všech, komu není situace lhostejná, ať už podporují Izrael, nebo Palestince a jejich cíle." Tak to aspoň píše v Právu 24. tm. v článku, který má poněkud šálivý titul Izrael usiluje o klid a bezpečí. Jelikož patřím k těm, jimž "tato situace" -- čímž míní "tento desítky let trvající konflikt mezi Izraelci a Palestinci" -- není lhostejná, mohl bych se domnívat, že jsem poctěn rovněž. Ovšem až do chvíle, kdyby pan velvyslanec zjistil, že se zřejmě naprosto rozcházíme pokud jde o pohled na "tuto situaci".

Příměří v Gaze odhalilo, jak drasticky Izrael zničil Gazu

26. 7. 2014

čas čtení 3 minuty



Palestinci jsou ohromeni obrovských rozsahem ničení jejich domovů a množstvím mrtvých příbuzných

Tisíce lidí v Gaze se odvážily během sobotního dvanáctihodinového příměří z úkrytů do ulic a zjistily, že celé ulice a celé čtvrti byly minulý týden zničeny.

Izrael a Hamas souhlasily se žádostí OSN o humanitární příměři v sobotu od 8 ráno do 20 hodin večer. Krátce před zahájením příměří usmrtil Izrael více než 18 členů rodiny al-Najarových, včetně mnoha dětí, během úderu na Khan Younis na jihu pásma Gazy. Rodina se tam nedávno uchýlila před boji v blízké vesnici, uvedl palestinský zdravotník.

V Izraeli se vede válka proti svobodě projevu

26. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Za poslední týden stále častěji vidím a slyším oblíbené heslo "Ať izraelská armáda zvítězí!" Toto heslo je zaměřené na Izraelce a obsahuje v sobě zkreslený názor na svět, kterým se Izrael řídí už dvanáct let, píše v americkém týdeníku New Yorker Etgar Keret.

Prvním chybným předpokladem je, že jsou v Izraeli nějací lidé, kteří izraelské armádě brání, aby zvítězila. Tito sabotéři, to jsem já, můj soused nebo kdokoliv jiný, kdo zpochybňuje premisu a účel této války. Všichni ti podivíni, kteří se odvažují vznášet otázky nebo být znepokojeni chováním naší vlády. Tito podivíni svazují ruce naší schopné armády kritickými redakčními komentáři a poraženeckými apely o lidskost a porozumění. Právě oni jsou tou jedinou překážkou, která brání izraelské armádě v dokonalém vítězství.

Stejně jako ruští senátoři, i čeští poslanci podpořili vraždění v Gaze

26. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Skupina poslanců českého parlamentu navštívila Izrael, aby tam vyjádřila podporu vraždění, které provádí izraelská armáda na území Gazy. Učinila to v tutéž dobu, kdy podporu izraelskému vraždění civilistů v Gaze vyjádřila i delegace senátorů z Rady Ruské federace. Při návštěvě izraelského města Sderot napsal šéf delegace ruských senátorů Michail Margelov do návštěvní knihy: ""Восхищен мужеством и жизнестойкостью житителей Сдерота! Я не первый раз у вас в гостях. Вы - молодцы!" ("Jsem nadšen odvahou a hrdinstvím obyvatel Sderotu. Nejsem u vás na návštěvě poprvé. Jste molodci!!")

Nemocnice plné raněných žen a dětí v Gaze ani ruští senátoři, ani čeští poslanci nenavštívili.

Válečnými zločiny je nejen odpalování raket Hamasu na civilní obyvatelstvo Izraele, ale i vraždění dětí, žen a starců, které provádí na území Gazy izraelská armáda. Potíž je, jak svědčí nezávislí pozorovatelé, že rakety Hamasu skoro nikoho nezasáhnou, kdežto Izraelci už vyvraždili 900 lidí, většinu civilistů a mnoho z nich malých dětí. Jen naprostý cynik může podpořit izraelské vraždění, i vzhledem k tomu, že silové řešení je nesmyslné a slouží jen vnitropolitickému divadýlku. Kvůli vnitropolitické "popularitě" jsou vyvražďováni nevinní lidé.

K výtečníkům, kteří toto podpořili, patřili místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09), místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), Robin Böhnisch (ČSSD) a Daniel Korte (TOP 09). Je toto skutečně rozumné vydávání peněz daňových poplatníků na takovéto "výlety"? Může klesnout úroveň a morálka českých politiků ještě hlouběji? Doufejme, že až někdo bude bombardovat jejich příbytky a zabije jim jejich děti, poslanci některé jiné země nepojedou vyjádřit podporu jejich vrahům. (JČ)

Podrobnosti ZDE

Gaza není jenom o nich, je i o nás

26. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Toto napsal po návratu z Gazy Jon Snow, jeden z nejslavnějších britských televizních novinářů současnosti, bývalý válečný reportér, posléze dlouholetý moderátor vynikajících nezávislých Channel Four News, padesátiminutové zpravodajské relace, která se vysílá na britské celostátní komerční kulturní stanici Channel Four každý všední den of 19 hodin už přes třicet let.

Ležela mi v náručí. Bylo jí jen několik týdnů, bylo to malinké děťátko. Její palestinský otec mi ji předal u pekelné ocelové hranice u východu z Gazy do Izraele. Neplakala. Jen se na mě dívala svýma velkýma, černýma očima.

Gaza, velké vězení

26. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Ve středu uprostřed Gaza City jsem viděl nohy jednoho muže a jeho střeva, jak visí z rozbombardovaného věžáku, který zničily dvě izraelské rakety. V té budově zemřela desetičlenná rodina. Předtím uprchla ze čtvrti Šedžaja, aby se vyhnula bojům. Někteří z nich dokonce uprchli dvakrát. Válka je prostě sledovala, kamkoliv šli. Nebylo úniku.

Toto je reportáž Paula Adamse, který zná Gazu velmi dobře. Vysílala se v pořadu rozhlasu BBC From Our Own Correspondent v sobotu dopoledne.

Během svého posledního večera v Gaze jsem ležel v posteli pozdě v noci vzhůru a poslouchal jsem vzdálené dunění. Nebyly to přirozené hromy a blesky. Někde tam v dálce byla bombardována další část pásma Gazy. Byl to, uvědomil jsem si, zvuk zpráv příštího dne. Já už tady ale pro práci se zprávami příštího dne nebudu, odjíždím. Ráno vyzvedl autobus společnosti s nepravděpodobným názvem Sweet Tours skupinu unavených novinářů v neprůstřelných vestách z našich hotelů na plážích a odvezl nás prašnými ulicemi v Gaza City. Jak jsme míjeli, obyvatelé Gazy k nám vzhlíželi s mírnou zvědavostí a obávám se, i určitou mírou pohrdání, konec konců, my vždycky přepadneme Gaza City s téměř divošskou intenzitou, kdykoliv se tady bojuje, avšak po většinu času toto město necháváme se dál hnisavě rozkládat. Odrazuje nás konflikt, který se zdá být tak nekonečný a cyklický.

Vysmívat se hrdosti prezidenta Putina a provokovat jeho paranoiu - to dělají jen pitomci

26. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Sestřelení letadla MH17 byla jasně nešťastná náhoda. Tato tragedie by neměla být zneužívána jako výmluva k tomu, jak potrestat Rusko, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Kdy se zahraniční politika začíná chovat idiotsky? Od chvíle, kdy jsme se dověděli, že malajské letadlo bylo sestřeleno nad Ukrajinou, bylo jasné, že je to nešťastná náhoda. Ať stiskl spoušť kdokoliv, nikdo nemohl tuto tragédii zamýšlet. Nebylo to další 11. září. Byla to chyba, nikoliv spiknutí.

Avšak zahraniční politika miluje spiknutí. Vladimír Putin obvinil ukrajinskou vládu. Ukrajina obvinila proruské vzbouřence. Americká velvyslankyně u OSN Samantha Power, "nemůže vyloučit" odpovědnost Moskvy. Londýn řval "vražda". Došlo ke krveprolití. Někdo za to musí vést vinu.

To, k čemu ve skutečně došlo, byla katastrofální chyba v krajině banditů, to, co bylo nutné udělat, bylo co nejrychleji obnovit důstojnost pro oběti. Avšak ještě dřív, než začaly být sbírány mrtvoly, politikové se začali předhánět v utužování sankcí, rušení obchodu, v deportaci oligarchů a ve zmrazování bankovních účtů. Brzo se začali prát jak krysy v pytli. Barack Obama je slaboch. François Hollande se chová jak za Mnichova. David Cameron je pokrytec. Filozof Bernard-Henri Lévy začal vrhat blesky po všech: "Toto je duch Mnichova. Je to mnichovanství. A je to hanba."

Recenze:

Sovětské letkyně ve Velké vlastenecké válce

28. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Vydalo nakladatelství Grada Publishing a.s. v roce 2104
Autor: Milanetti, Gian Piero
Z anglického originálu přeložil: Ing. Zbyněk Hruška
Zodpovědná redaktorka: PhDr. Danuše Martinová

Dostává se nám do rukou svým způsobem ojedinělá práce italského autora Giana Piera Milanettiho, který se do hloubky zabývá u nás prakticky neprobádaným tématem pilotek a letovodek (navigátorek) Vojenských vzdušných sil Rudé armády z období 2. světové války.

O nesmyslné válce v Gaze

22. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Toto není konflikt s vojenskými cíli, jde v něm o prestiž, hrdost a národní mytologii, míní redakční komentář deníku Guardian.

Jestliže se zeptáte, jak to ospravedlňuje zabíjení žen a dětí, nebo i uniformovaných vojáků, tak to neospravedlňuje, jenže takto často násilí mezi Palestinci a Izraelci funguje.

Cílem je dosáhnout psychologické nadvlády nad nepřítelem a plnou kontrolu nad vlastními občany. Jak izraelská hypermoderní armáda i chudá armáda Hamasu fungují daleko hůře na bojišti než na politickém, mytologickém divadle. Účelem vojenských akcí je prokázat, že armády hájí vlastní lidi.

Demokracie, nebo plutokracie?

25. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Kdysi dávno existoval v různých zemích tzv. volební cenzus, který dával volební právo pouze bohatým lidem. Bylo tak nějak jasné, že normální, chudí lidé, jichž je většina, by mohla zvolit lidi sobě podobné, kteří by prosazovali jejich zájmy. Proto všeobecné volební právo (postupně přiznané i ženám) vedlo k velkému posunu politické agendy a to, co bylo kdysi pravicově konzervativní hodnotou (třeba šlechtická privilegia nebo laissez faire kapitalismus bez právní ochrany zaměstnanců či důchodového systému), už nemohly zastávat ani ty nejpravicovější strany, pokud chtěly uspět ve volbách.

Rattenkrieg v Gaze: Civilisté jsou obětí bezohlednosti a cynismu obou stran konfliktu

25. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Výtka, že Hamás během izraelského ostřelování nedovoluje civilistům ukrýt se v podzemním systému tunelů, není "nesmysl", jak někteří jeho zapřísáhlí fanoušci tvrdí, ale má naprosto racionální jádro. Zatímco obyčejným Palestincům chybí přístup k zásobování elektřinou a vodou i v tom velice omezeném rozsahu, jaký je v Gaze dostupný během doby, kdy se většinou nestřílí (nenazývejme to mírem), podzemní systém Hamásu je napojen na nezávislé zdroje proudu a vybaven pojítky, která izraelský SIGINT nedokáže odposlouchávat.

Petice "Zhebněte, černý svině..." byla konečně odstraněna z Facebooku

25. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera byla ze sociální sítě Facebook konečně odstraněna stránka petice "Zhebněte, černý svině", kterou přes řadu nahlášení správce odmítal odstranit jako rasistickou. Redakci o tom informovala jedna ze čtenářek.

Odůvodnění:

Přehodnotili jsme rozhodnutí, které jsme učinili v souvislosti s vámi nahlášeným uživatelem Petice Zhebněte, černý svině 2014. Zkontrolovali jsme stránku, kterou jste nahlásili jako obsahující nenávistný jazyk nebo symboly. Protože porušila naše Zásady komunity, odstranili jsme ji. Děkujeme za vaše hlášení. Uživateli Petice Zhebněte, černý svině 2014 dáme vědět, že jeho stránka byla odebrána, ale nikoli, kdo ji nahlásil.

Evropská unie hledá novou podobu i smysl

25. 7. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 19 minut

Kampaň i výsledky jarních voleb do Evropského parlamentu spolu s krvavým konfliktem na Ukrajině nutí k zamyšlení, zda jsou současná podoba a fungování Evropské unie i přes určitá zlepšení v rámci Lisabonské smlouvy životaschopné a trvale udržitelné. Navzdory vykazovaným úspěchům v procesu integrace posilují nacionalistické a euroskeptické formace a to ještě nechci ani pomyslet, jaký by byl výsledek při větší účasti voličů.

Jak (ne)být jednostranný

24. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Jan Čulík si klade otázku, proč jsou dnes lidé obecně více náchylní k jednostranným pohledům s tím, že v minulosti byli kritičtější. Doslova ve svém článku píše: "Češi mívali v minulosti schopnost kriticky myslet. Je na pováženou, že mnozí z nich tuto schopnost v současnosti ztratili. Ke své vlastní škodě."

Evropský soud pro lidská práva odsoudil Polsko za mučení osob podezřelých z terorismu

24. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Polsko je první zemí Evropské unie, která byla shledána vinnou ze spiknutí se Spojenými státy ve věci unášení, tajného věznění a mučení osob obviňovaných z údajného terorismu.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že polská vláda se spikla s americkou CIA a založila tajnou věznici ve Starých Kiejkutách, která fungovala v letech 2002-2005. Na tomto místě, 180 km severně od Varšavy, byly osoby tajně vězněny a mučeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přijdou realitní kanceláře o lehkost svého bytí?

25. 7. 2014 / Jan Maršálek

čas čtení 3 minuty

Právě o to půjde při rozhodování insolvenčního soudu, kterému poškození klienti Reality 21 Century 21 podali návrh na prohlášení úpadku této pražské realitní kanceláře. Realitní trh by tak mohla v blízké budoucnosti postihnout vedle zamýšlené ministerské regulace povolání realitního makléře (tím může být dnes každý, kdo se zvládne podepsat) další rána: zodpovědnost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34981