Má Jan Fischer smůlu na prostředí?

24. 9. 2012 / Michal Rubáš

čas čtení 1 minuta

Jan Fischer ve snaze zvýšit své vyhlídky na zvolení příštím prezidentem deklaruje, že se jako hlava státu zasadí o to, aby extrémisté-komunisté nezískali podíl na moci.

Sám sice kdysi získal podíl na kariéře v důsledku vstupu do komunistické strany, ale tehdy to byla úplně jiná strana než dnes. Jak se sám vyznal, velmi si přál působit jako vysokoškolský učitel a stranická legitimace jej zvýhodňovala před nestranickou konkurencí.

Íránský generál: Budeme-li si jisti válkou, zaútočíme na Izrael

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Brigádní generál Islámských revolučních gard Amir Ali Hadžizadeh v neděli pro státní arabskojazyčnou televizi prohlásil, že pokud si Írán bude jist, že plán útoku proti němu je ve finálním stádiu příprav, může zahájit preemptivní úder na Izrael a americké základny v regionu.

Průzkum: Obama ztrácí venkov a podporu v klíčových státech

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nejmenší a nejzastrčenější místa Spojených států umožňují Mittu Romneymu získat velký náskok v rozhodujících státech letošních prezidentských voleb. Ukázal to průzkum zadaný nestranickou neziskovou organizací Center for Rural Strategies ve státech Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia a Wisconsin. Podle něj tu Romneyho podporuje 54% dotázaných, zatímco Obamu pouze 40%.

Datové schránky a "ztracených" 200 milionů

24. 9. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Podle zprávy z 21. 9. 2012 na serveru lidovky.cz poslal ministr vnitra Jan Kubice do České pošty státní kontrolu -- tým vedený náměstkem ministra vnitra. Kontrolní akce by měla zjistit. kam mizí část finančních prostředků, které vnitro dává České poště na informační systém datových schránek. Z částky 700 milionů korun (není uvedeno za jaké období, ale nejspíše půjde o platbu za jeden rok) je v hospodaření České pošty dohledatelných 500 milionů a nikdo zatím neví, kam mizí těch zbývajících 200 milionů.

Valencia: Španělské město bez léků

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělské regiony jsou masivně zadlužené. A lidé na nich závisí, protože zajišťují bezplatné zdravotnictví a vzdělání. Jenže regiony teď už nedokážou splácet dluhy - a od centrální vlády toho nemohou mnoho očekávat, protože ta se sama prohýbá pod obrovským finančním břemenem.

Jak získat důvěru občanů

24. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Dne 22. 9. proběhl v Praze na Karlově náměstí druhý ročník Festivalu za demisi vlády. V chladnějším a větrném, přesto vcelku slunečném dni se zde sešly přibližně dvě stovky lidí, aby si vyslechly příspěvky v jednotlivých tématických blocích, které byly věnovány jak ekonomickým otázkám (problematika exekucí, stagnace české ekonomiky a její konkurenceschopnosti, problematika tzv. církevních restitucí), tak politickým (co pro občana znamená dosavadní volební systém, v čem byl návrh K. Peake na referendum nepřijatelný a jak by měl nástroj obecných referend fungovat a jak zajistit jeho dostupnost a realizovatelnost).

Že by Schwarzenberg neuměl český pravopis?

24. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tuto fotografii zveřejnil server IDnes, zdroj ZDE Česky se říká "Vaše volba rozhodne na celých pět let", ne "pro pět celích let". Možná to vypovídá mnohé o tom, že si Schwarzenberg, který si musí být vědom, že neumí pořádně česky, nenechal text svými úředníky zkontrolovat. Vláda diletantů?

Vypovídá neznalost pravopisu něco o úrovni dnešní vlády? Anebo nemusí umět ministr zahraničí česky, protože s partnery stejně mluví cizími jazyky? (JČ)

Léky, které jsou neúčinné: lékařský skandál ze současnosti

24. 9. 2012

čas čtení 7 minut

Lékaři předepisující léky, nevědí, že jsou neúčinné. Nevědí to ani pacienti. Výrobci to vědí, ale utajují to, píše v deníku Guardian lékař Ben Goldacre ve výňatku z jeho knihy "Bad Pharma".

Reboxetin je lék, který jsem předepisoval, píše Ben Goldacre. Jiné léky u mého pacienta nefungovaly, tak jsem chtěl zkusit něco nového. Přečetl jsem si všechna data z lékařských testů tohoto léku a testy měly pozitivní výsledky. Schválil ho britský Regulační úřad pro léky a zdravotnické výrobky. Každoročně je Reboxetin po celém světě předepisován milionům lidí.

Majetek církve z pohledu kanonického práva

24. 9. 2012 / Jiří Beránek

čas čtení 3 minuty

V polemice nad církevními restitucemi, kterou na stránkách Britských listů vedou Jan Potměšil ZDE a ZDE, Marek Řezanka ZDE a ZDE či Jaroslav Kuba Jr. ZDE, se objevila mj. otázka, zda církev vlastnila či nevlastnila před r. 1948 restituovaný majetek a zda patřil církvi jako celku či jednotlivým farnostem. Aniž bychom zde zkoumali konkrétní historické reálie, pohled kanonického práva by mohl pomoci objasnit postoj katolické církve v této věci.

K některým specifikům kanonického práva

24. 9. 2012 / Jiří Beránek

čas čtení 6 minut

Přestože se řada právníků -- zejména pokud vykonávají advokátní praxi -- honosí titulem JUDr., tj. juris utriusque doctor, doktor obou práv (občanského i církevního), ne každý z nich bude ve skutečnosti znalcem církevního, resp. kanonického práva. Tato disciplína se sice stále vyučuje na právnických fakultách, ale jakožto předmět nikoliv povinný.

Ekvádor navrhuje výslech Assangeho ve Švédsku

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño řekl novinářům, že existuje několik možností řešení sporu s Británií ohledně zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho - včetně jeho výpovědi na ekvádorském velvyslanectví v Londýně nebo případně i ve Švédsku, tak aby byla zachována ochrana podezřelého před vydáním do USA a současně byly naplněny potřeby švédské justice.

Čeká nás rehabilitace lidské práce?

24. 9. 2012 / Josef Šmajs

čas čtení 47 minut

Ještě nedávno se v části světa při slavnostních příležitostech hrála a zpívala Píseň práce. Mnozí pamatujeme rozjásané prvomájové průvody v ulicích našich měst. Nerudův fejeton První máj 1890 byl součástí školní výuky. A dnes -- mlčení, podivné vyčkávání.

Protest učitelky

24. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Sociální rozdíly se prohlubují, chudí se stávají katastrofálně chudými, bezdomovců přibývá, policie se stará, aby neobsazovali polozbořené stavby, chaty, aby se nezdržovali pod veřejnými přístřešky jako jsou nádraží a třebas hypermarkety, zkrátka, aby nikde nebyli vidět. Zdravotní péče o tyto bezprávné lidi? Podle mojí zkušenosti žádná, leda když se najde člověk zhroucený na ulici, který ještě dýchá., odvezou jej, napsala Eva Dobšíková.

Mravní bída politiků je příčinou sociální bídy občanů!

24. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Výtky na adresu vlády za metanolovou kauzu neustávají. Právem, protože její vina je zcela prokazatelná. Snad ani nemá smysl všechny důvody, usvědčující vládu, potažmo vlády, vyjmenovávat, ale je tu i jeden latentní důvod, o kterém se příliš nemluví. Je zcela evidentní, že pančovaný, resp. metanolem "posilněný" alkohol se prezentuje především v nejlevnější cenové hladině, která, zřejmě podle správného předpokladu "pančáků", jde nejvíce na odbyt. Drahých lihovin se (až na malé výjimky v nepatrném množství), pančování de facto netýkalo. Pokud ano, pak to nebylo vinou výrobce, ale lidí, kteří originální výrobek koupili a na pančovaném se pak jeho prodejem chtěli "nabalit". Co z toho vyplývá?

Kalouskova politika živých mrtvol

23. 9. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 1 minuta

Přečetl jsem si v Britských listech Vaše včerejší upozornění "Bohužel, server IDnes zveřejnil další tupě zavádějící článek".

Je fascinující, jak ministr Kalousek a naši pravicoví ekonomové (včetně showmana NERVáka Tomáše Sedláčka) neustále udržují při životě ekonomické teorie, které nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman nazývá "zombie ekonomické politiky", píše Bohumil Trávníček. "Zombie" podle toho, že je realita neustále vyvrací, ale přesto je "nelze zabít". Krugman také vysvětluje jednu z příčin proč je "nelze zabít". Myslím, že to hezky vystihuje zejména závěrečná věta tohoto jeho převzatého článku, na který by jistě bylo vhodné dát na Britských listech odkaz, byť je již staršího data: ZDE

Ještě upozorňuji na druhý stejně zajímavý článek převzatý od Krugmana, zejména jeho první 2/3: ZDE

Klíčová je zejména věta:

"Úspory v Británii tak nejsou o deficitech, ale o tom, jak využít paniku z deficitů ke zničení sociálních programů."

Pro ČR to platí přinejmenším stejně a naši pravicoví politici a ekonomové toho zjevně využívají také k likvidaci (privatizaci) veřejného sektoru. Je logické, že tato poslouží zejména bohatšímu segmentu společnosti, ke kterému oni patří.

Škrty britské vlády udusily hospodářský růst, varuje bývalý poradce liberálních demokratů pro strategii

23. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

V jihoanglickém letovisku Brighton právě probíhá výroční kongres britských liberálních demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice s britskými konzervativci. Liberální demokraté jsou ale levostředová strana a jejich koaliční "prostituce" s konzervativci vedla k drsnému poklesu jejich volebních preferencí, na pouhých 8 procent, zejména proto, že šéf liberálních demokratů Nick Clegg před volbami v květnu 2010 přislíbil, že jeho vláda nebude zvyšovat univerzitní školné, hlasovaly pro něho tisíce studentů, a po příchodu do vlády školné horentně zvýšil. (Vydal videoomluvu, která byla okamžitě zparodována. Parodie vyšla i na Itunes jako samostatná nahrávka populární hudby!)

Druhou velmi špatnou zprávou pro liberální demokraty je vystoupení Richarda Reevese, který byl donedávna šéfem pro politickou strategii strany. Ten nyní veřejně varoval, že britská vládní politika škrtů udusila v Británii hospodářský růst a vyvolala druhé kolo hospodářské krize.

Pozorovatelé poukazují na to, že škrty, které neuměle provádí britský konzervativní ministr financí George Osborne, jsou ideologicky motivovány a jejich cílem není hospodářské oživení, ale likvidace sociálního státu. Britští konzervativci před volbami v květnu 2010 vystupovali jako středová strana, prosazující například ochranu životního prostředí a práva žen. Během vlády konzervativců, kteří ve volbách nedostali plný mandát, a proto museli vytvořit koalici s liberálními demokraty, se však ukázalo, že je strana ve skutečnost extremně pravicovou organizací, která před volbami v roce 2010 pouze z politických důvodů předstírala racionalitu. Pozorovatelé poukazují na to, že zejména z nedávné restrukturalizace vlády vyplývá, že premiér Cameron přestal předstírat, že konzervativci už nejsou ona dobře známá "nasty party", "zlovolná strana".

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění podporuje nyní labouristy (sociální demokraty) 48 procent voličů, konzervativce 30 procent, euroskeptické extremisty UKIP 10 procent a liberální demokraty 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čína zařadila do služby první letadlovou loď

23. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Liao-ning - dříve sovětská letadlová loď Varjag třídy Admirál Kuzněcov - dnes zahájila službu v čínském vojenském námořnictvu. Dochází k tomu právě ve chvíli, kdy narůstá napětí ve vztazích s Japonskem kvůli sporným ostrovům ve Východočínském a Jihočínském moři.

Vždy když teče do bot, spasí tebe Godot; aneb Svatební košile

22. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Václav Havel dovedl českou společnost k listopadu 1989", celebruje Pavel Kosatík v rozhovoru pro Salon Práva nazvaném Čekání na nového Havla. Ano, to je vlastně téměř pravda; velká většina české společnosti v listopadu 1989 přicházela na náměstí ohromně zvědavá, jak ten Havel, o němž slyšeli, že kritizuje režim a píše jakési divadelní hry, ve skutečnosti vypadá a co je zač. Ne každý odebíral Rudé právo a i mezi jeho čtenáři pouze malá skupina informovaných věděla, čí fotografie vyšla v rubrice gratulací pod jménem "Ferdinand Vaněk". Ovšem kdo se při ohřívání svatováclavské kaše ve várnici polní kuchyně odmítá zabývat otázkou Proč tak snadno, musí si zkrátka vypomoci drobnou lží. K listopadu 1989 nás dovedl Václav Havel, aleluja. Z Hrádečku na Hrad. Jenže když pak běžel okolo vrat s policajty v patách, zakopl jest o kolovrat, do louže se natáh'. Pidluke padluke!

Le Penová: Zakažme jarmulky. Kvůli rovnosti

22. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová dnes potvrdila zprávy o tom, že bude v rámci svého návrhu na zákaz všech náboženských symbolů na veřejných místech požadovat i zákaz nošení židovských pokrývek hlavy. "Samozřejmě pokud zakážeme [muslimský] závoj na veřejných místech, měli bychom zakázat kipu [hebrejský výraz pro pokrývku hlavy, v češtině častěji označovanou výrazem jarmulka převzatým z jidiš]", řekla Le Penová.

GRUZIE:

Třetí den protestů v Tbilisi proti Saakašvilimu

22. 9. 2012

čas čtení 5 minut

18. září bylo televizí Maestro TV a Channel 9 zveřejněno video s brutálními záběry mučení vězňů, kteří byli fyzicky napadáni, znásilňování a ponižováni. Reakce občanů na sebe nenechala dlouho čekat a takřka ihned vyšli lidé do ulic nejen Tbilisi, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nedodržováním lidských práv v Gruzii pod vedením Michaila Saakašviliho, píše Petra Kováčiková.

A tak již třetí den je slyšet protesty a demonstrace na hlavních ulicích Tbilisi od Avlabari, kde se nachází Saakašviliho palác, přes Náměstí svobody, hlavní třídu Rustaveli až po filharmonii. Studentstvo se zde zorganizovalo neobvykle rychle, možná i díky tomu, že pouhých několik dní před tímto protestem se konaly demonstrace proti vedoucím univerzit, kteří byli shledáni příliš staromódní a ovlivnění starým sovětským modelem autority.

K tomu: Tomáš Koloc, Tbilisi je nejbezpečnější město světa

Konec sovětské tankové školy

21. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ruská média hýří superlativy na adresu nového tanku Armata, který má být zaveden do výzbroje v roce 2015 - ZDE, ZDE, ZDE nebo ZDE. V této vlně nadšení ovšem poněkud zaniká fakt, který si uvědomí i každý amatérský zájemce o bojovou techniku nejpozději ve chvíli, kdy spatří nákres řezu novým strojem z nižnětagilského Uralvagonzavodu: Že totiž definitivně končí sovětská konstrukční tradice a koncepčním vzorem tu byl izraelský tank Merkava.

KAUZA METHANOL

Co s tím chlastem ve skladech?

21. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 10 minut

Prohibice, vyhlášená vládou v pátek 14. 9. 2012 sama o sobě problém s alkoholickými nápoji kontaminovanými jedovatým metanolem neřeší. Jde o dočasné uložení problému do skladu. Prezident republiky Václav Klaus má pravdu v tom, že jde o „silácké a v podstatě neefektivní gesto“. Bez návazných kroků jde pouze o mediální humbuk, který pouze na chvíli získá čas.

Pudy a instinkty

21. 9. 2012 / Přemysl Janýr

čas čtení 20 minut

Pudy a instinkty, objasnila mi to přítelkyně -- psycholožka a mně z té antikvární mystiky animální podstaty držené na uzdě ušlechtilým rozumem zatrnulo: jak chceme žít s druhými, když k tomu nejprve potřebujeme jim rozumět a především rozumět sami sobě? Prolistoval jsem pár publikací, psychologie od dob studií zjevně žádnou revolucí neprošla. Až teprve kniha How the Mind Works Stevena Pinkera (Jak funguje myšlení, německy Wie das Denken im Kopf entsteht), syntetizující nové poznatky z řady disciplín do uceleného obrazu, mi poskytla použitelný rámec.

Nečas se urazil, že předsedá nejhorší vládě od r. 1950

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dopady jeho nekompetentního a krutého chování byly však drastické, už když byl ještě pouhým ministrem sociálních věcí... Člověk svou podstatu nemění... Proč se dostávají do vedoucích míst v Česku hlupáci a kruťasové? (JČ)

Čtěte:

Není vám stydno, pane ministře? Vláda má plnou hubu antikomunismu, ale co oběti? ZDE

Starejte se o maminku, přijdete o invalidní důchodZDE

Aleppské gangy

21. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

KD│ Z pohledu našeho laputánského zahraničněpolitického establishmentu je to co se děje v Sýrii nebo kdekoliv jinde pokaždé konfliktem "demokracie" a diktatury. Udatná mládež bojující za "svobodu" je předurčena k triumfu, přinese do dosud utlačované země štěstí a prosperitu. To je whigovská verze historie - progresivní narativ. Skutečnosti se ovšem podobá jen málo, napsal William Lind.

Bohužel, server IDnes zveřejnil další tupě zavádějící článek

21. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Čeští "ekonomové" podle IDnes podpořili Kalouskovy výroky, že Češi "už všechno prožrali a proflákali", i když "částečně kladou vinu i politikům", píše IDnes. Kalousek se takto vyjádřil údajně na obranu svých škrtů a zvyšování daní.

Bohužel je to, jako obvykle, zcela matoucí tvrzení.

Martin Myant, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty

Ilona Švihlíková, Proč je ČR kolonie

Levný stát a draze vykoupená zkušenost

21. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

S blížícím se Festivalem za demisi vlády II (Praha, Karlovo náměstí, 22. 9. od 14:00) si mnozí z nás kladou i jiné otázky, než proč by měla stávající vláda podat co nejdříve demisi a proč by mělo dojít k novým volbám. Podstatnější je určitě debata na téma "co dál" a "jak dál".

Stručná historie "vzetí na milost" methanolu

21. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Při svém nástupu do chemické laboratoře počátkem osmdesátých let se moje setkávání s methanolem stalo každodenním chlebem. Zpočátku mi nebylo příliš jasné, proč je methylalkohol legislativně zařazen do skupiny "Zvláště nebezpečné jedy" (ZNJ), když se jeho toxicita zdaleka nedá porovnávat například s kyanidem draselným. Tehdy mi moji moudří a starší kolegové vysvětlili, že vysoká nebezpečnost methylalkoholu spočívá hlavně v jeho snadné zaměnitelnosti (sensorické nerozlišitelnosti) s ethanolem. Těžko bychom nalezli člověka, který by zaměnil kuchyňskou sůl za kyanid draselný a ten pak použil k přípravě jídla. A u methanolu tato záměna hrozila, neboť dostat se k němu bylo relativně snadnější, píše Milan Urie.

Hyenismus a hnus

21. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Není toto tak trochu hyenismus a hnus? ptá se Miloš Žambert:

PŘÍMÝ PŘENOS: Začalo "veselé" rozloučení s Radkem Brzobohatým IDNES

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36388