Vrtulník s íránským prezidentem havaroval

19. 5. 2024

čas čtení 5 minut
Pátrací týmy našly havarovaný vrtulník, hlásí íránská státní televize 

Pátrací týmy našly havarovaný vrtulník, informovala íránská státní televize. Stav osob na palubě zatím není znám.


Íránská národní televizní stanice přerušila veškerý běžný program a vysílá modlitby, které se za Raisiho konají po celé zemi. V pondělí v ranních hodinách místního času odvysílala záběry záchranného týmu ve světlých bundách a s baterkami na hlavách, jak se choulí kolem GPS zařízení a pěšky prohledává černočerný svah uprostřed sněhové vánice.

 „Důkladně prohledáváme každý centimetr v oblasti nehody,“ citovala státní média velitele regionální armády. „V oblasti panují velmi chladné, deštivé a mlhavé povětrnostní podmínky. Déšť se postupně mění ve sníh.“

 K havárii íránského vrtulníku došlo v době, kdy se země, čelící bezprecedentním vnějším výzvám, již připravovala na změnu režimu v souvislosti s očekávaným odchodem 85letého nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího v příštích několika letech. Ve vedení země, kde je moc rozdělena často neprůhlednými způsoby mezi duchovní, politiky a armádu, je to nejvyšší vůdce, a nikoliv prezident, kdo nakonec rozhoduje. Posty prezidenta a premiéra - původně založené na vzoru francouzské ústavy - se totiž při přípravě íránské ústavy v roce 1979 v některých ohledech překrývaly, což vedlo zastánce silnějšího prezidentského úřadu k tvrzení, že se tato role podřizuje formě autokracie vytvořené ve jménu náboženství.




Polooficiální tisková agentura Fars vyzvala Íránce, aby se modlili za Ebrahíma Raísího, a státní televize přinesla modlitby za jeho bezpečnost.

Státní televize také odvysílala záběry věřících modlících se ve svatyni imáma Rezy ve městě Mašhad, jednom z nejposvátnějších míst šíitského islámu.

Stalo se tak poté, co státní média oznámila, že vrtulník v konvoji převážejícím Raisiho měl nehodu.
Íránská státní televize  informuje, že vrtulník s prezidentem Ebrahímem Raisím měl „tvrdé přistání“, aniž by to upřesnila.

Raisi cestoval v íránské provincii Východní Ázerbájdžán, přičemž státní televize popsala oblast incidentu s vrtulníkem jako blízkost města Džolfa na hranici s Ázerbájdžánem.

Raisi byl v Ázerbájdžánu v neděli brzy ráno, aby společně s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem slavnostně otevřel přehradu. Jedná se o třetí přehradu, kterou oba státy postavily na řece Aras.

Agentura AP uvádí, že mezinárodní sankce ztěžují získávání dílů pro vrtulníky v Íránu. Jeho vojenská letecká flotila pochází z velké části z doby před islámskou revolucí v roce 1979, uvedla agentura.


Existují nepotvrzené zprávy o tom, zda byl Raisi na palubě vrtulníku, který podle státních médií tvrdě přistál.

„Podle některých nepotvrzených zpráv měl vrtulník s prezidentem Raisim nehodu v provincii Východní Ázerbájdžán,“ uvedla státní televize.

„Nepříznivé povětrnostní podmínky a hustá mlha ztížily záchranným týmům dosažení místa nehody,“ uvedla státní televize ve zpravodajském upozornění na obrazovce.

Záchranáři v Íránu se snaží dostat k vrtulníku, který měl „nehodu“ během cesty s doprovodem íránského prezidenta Ebrahima Raisiho, informuje agentura Associated Press (AP).

O incidentu, který se týkal jednoho vrtulníku v tříčlenné koloně, informovala v neděli íránská státní televize, která jej označila za nehodu.

Bezprostředně neupřesnila, co se s vrtulníkem stalo ani kdo byl na jeho palubě.

Ahmad Alirezabeigi, íránský poslanec za město Tabríz, podle BBC News uvedl, že záchranáři dosud nenašli místo, kde se nachází vrtulník s íránským prezidentem Ebrahimem Raisim.

Uvedl, že ostatní dva vrtulníky v konvoji bezpečně přistály.

Státní televize uvedla, že k incidentu došlo poblíž města Džolfa na hranici s Ázerbájdžánem, asi 600 km severozápadně od íránského hlavního města Teheránu.

Kdo je íránský prezident Ebrahim Raisi?

Raisi je prezidentem islámské republiky od června 2021, kdy vystřídal umírněného Hasana Rúháního.

Převzal otěže země, která se zmítá v hluboké sociální krizi a jejíž hospodářství má problémy kvůli sankcím USA vůči Teheránu kvůli spornému jadernému programu.

Írán zažil vlnu masových protestů, kterou vyvolala smrt Mahsy Amíny ve vazbě v září 2022. V březnu 2023 podepsali regionální rivalové Írán a Saúdská Arábie překvapivou dohodu, která obnovila diplomatické vztahy.

Izraelská válka v Gaze opět vyvolala prudký nárůst regionálního napětí a série eskalací vzájemných vztahů vedla v dubnu 2024 k tomu, že Teherán vypálil z Íránu stovky raket a střel přímo na Izrael.

Rajasí, který se narodil v roce 1960 v severovýchodním íránském svatém městě Mašhad, se brzy vyšvihl do vysoké funkce. V pouhých 20 letech, po islámské revoluci v roce 1979, která svrhla monarchii podporovanou Spojenými státy, byl jmenován generálním prokurátorem města Karadž ležícího vedle Teheránu.

V letech 1989-1994 působil jako teheránský generální prokurátor, od roku 2004 deset let jako zástupce šéfa soudního úřadu a v roce 2014 jako národní generální prokurátor.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1995

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024