Nové americké sankce cílí na ruskou vojensko-průmyslovou základnu

3. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Sankce jsou namířeny proti významné ruské letecké společnosti Poběda a klíčovým vojensko-průmyslovým hráčům, upozorňuje Euhenia Martyňuk.

Ministerstvo financí Spojených států oznámilo rozsáhlý balík sankcí zaměřených na ruský vojensko-průmyslový komplex, programy chemických a biologických zbraní a společnosti a jednotlivce ve třetích zemích, kteří pomáhají Rusku při získávání kritických zdrojů pro zbraňovou a obrannou výrobu.

Na sankčním seznamu je uvedena významná ruská letecká společnost Poběda a řada společností a jednotlivců přímo zapojených do vojensko-průmyslového komplexu, jako je závod na výrobu polovodičových zařízení Bolchov, závod na výrobu vysoce výkonných tranzistorů Frjazino, zelenohradský závod Proton, 48. výzkumný ústav Ministerstva obrany RF, Brjanský automobilový závod, Tomský elektrotechnický závod a desítky dalších klíčových podniků.

Sankce byly uvaleny také na společnosti z Turecka, Číny, Slovenska, Belgie a Kyrgyzstánu za údajné porušení sankčního režimu vůči Rusku.

"Spojené státy, spolu s mnoha mezinárodními partnery, jsou obzvláště znepokojeny subjekty se sídlem v Číně a dalších třetích zemích, které poskytují kritické vstupy pro ruskou vojensko-průmyslovou základnu. Tato podpora umožňuje Rusku pokračovat ve válce proti Ukrajině a představuje významnou hrozbu pro mezinárodní bezpečnost," uvádí se v prohlášení.

Téměř 300 cílů čelí sankcím ze strany ministerstva financí i zahraničí, včetně aktérů, kteří Rusku umožnili získat zoufale potřebné technologie a vybavení ze zahraničí. Ministerstvo zahraničí uvalilo sankce na více než 80 právnických a fyzických osob, které se podílejí na vyhýbání se sankcím nebo jsou spojeny s ruskými programy chemických a biologických zbraní a obranně-průmyslovou základnou.

Ministerstvo zahraničí navíc uvalilo sankce proti osobám spojeným se smrtí ruského opozičního lídra Alexeje Navalného.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1347

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2024