Lékaři bez hranic: Gaza: Nejméně 100 tisíc lidí muselo utéct. Bezpečno není nikde

9. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
První evakuační příkazy začaly platit na oblasti ve východní části města Rafáh. Nejméně 100 tisíc lidí muselo utéct. V Pásmu Gazy ale bezpečno není nikde.

Klíčový přechod u města Rafáh je nyní uzavřený, což výrazně ohrožuje přísun dodávek humanitární pomoci. Zásoby paliva, jídla, léků i vody se ztenčují, zatímco lidé zůstávají v pasti uprostřed bojů. Jejich život připomíná noční můru.

Lékaři bez hranic apelují na ochranu civilistů a okamžité znovuotevření hraničního přechodu v Rafáhu.  

 

„Vzbudila nás hlasitá střelba a bombardování. Náš tým navíc zasáhly hrozné zprávy – jeden z našich kolegů ztratil při včerejším útoku na Rafáh blízkého člena rodiny. Lidé jsou vyčerpaní, unavení a zoufalí. Poskytovat jakoukoli intervenci za neustálého zvuku výbuchů je téměř nemožné. Právě ten totiž vyvolává vzpomínky na traumatizující události, kterými si prošli,“ popisuje aktuální situaci psycholog Lékařů bez hranic, Davide Musardo. 


Hraniční přechod u Rafáhu je uzavřený, přitom se jednalo o klíčové místo, skrze které proudilo nejvíce pomoci. „Pokud se okamžitě nezprovozní, bude to mít na místní obyvatele katastrofální dopad. Pomoc proudící přes Rafáh je v současnosti životně důležitá pro celé Pásmo Gazy,“ upozorňuje Aurélie Godard, koordinátorka zdravotnických aktivit Lékařů bez hranic. „Svůj domov už muselo v důsledku sedm měsíců trvající války opustit více než 1,7 milionu lidí. Rozhodnutí uzavřít přechod v Rafáhu jenom zhoršuje životní podmínky, které jsou už tak kritické,“ říká Godard.  

Izraelské jednotky nařídily 6. května 2024 evakuaci přibližně 100 tisícům lidí z východního Rafáhu do Mawasi. Jedná se o zónu poblíž pobřeží mezi západní částí města Rafáh a Chán Júnisem. I zde ale chybí potřebné přístřešky a zásoby pro vysídlené. Rafáh byl přitom dříve označovaný izraelskou stranou jako bezpečné místo pro civilisty.  

„Lidé jsou opět nuceni přesunout se ze svých provizorních stanů do jiných, bez odpovídajícího zázemí, dostatečného množství vody, jídla i zdravotní péče,“ dodává Godard. „Mohou se propadnout ještě do hlubší humanitární krize, která přitom už teď připomíná noční můru.“ 

Evakuace nemocnic v Rafáhu 

Probíhající ofenziva a evakuační příkazy dále ztěžují přístup lidí k lékařské péči, přitom zdravotnická infrastruktura v Pásmu Gazy je už tak poničená a vyčerpaná, že nezvládá mnohdy reagovat ani na základní potřeby pacientů.  

Nemocnice Nadžar musela být už zkraje týdne evakuovaná, včetně pacientů i zdravotnického personálu. Evropská nemocnice (EGH) není již přístupná. Týmy Lékařů bez hranic začaly propouštět stabilizované pacienty v Indonéské polní nemocnici, jimž stav umožňuje odejít. Zdravotníci však dále na místě pokračují v pooperační péči. 

Organizace také až do odvolání pozastavuje aktivity v klinice Šaboura. „Pozastavit Šabouru, kde jsme v dubnu provedli 8 269 zdravotnických konzultací a pouze za minulý týden ošetřili 344 zranění, je katastrofální,“ říká Paulo Milanesio, krizový koordinátor Lékařů bez hranic v Rafáhu. „Kde budou v dnešní zdecimované Gaze vyhledávat péči těhotné ženy, děti nebo chronicky nemocní pacienti? Nemluvě o lidech, kteří potřebují psychologickou pomoc. Před zavřením jsme poskytovali zhruba 130 individuálních psychologických konzultací týdně,“ dodává Milanesio.  

Lékaři bez hranic 8. května 2024 rovněž předali své aktivity v Emirátské nemocnici do rukou Ministerstva zdravotnictví. Personál se přesouvá do Násirovy nemocnice v Chán Júnisu, která představuje bezpečnější místo. I nadále tam budou poskytovat pomoc v oblasti porodnictví. 

Zdravotnický systém se i nadále rozpadá, což má pro Palestince fatální důsledky. „Za posledních sedm měsíců jsme museli opustit už 11 zdravotnických zařízení. To jen potvrzuje, v jaké brutalitě a bezpráví se tato válka vede,“ dodává Milanesio. Lékaři bez hranic byli a doteď jsou svědky systematických útoků na zdravotnickou i civilní infrastrukturu.   


0
Vytisknout
1081

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024