Mazání paměti a přepisování dějin je projevem nesamozřejmosti a nejistoty společnosti

9. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Pavel Karous argumentuje ve věci nápisu "Moskva-Praha" přesně jako my. K "diskusi" o této věci v České televizi, viz níže Je tristní, že v ČR stále vznikají tyto ideologické debaty a pětatřicet let po pádu komunismu se musí řešit nesmysly. Je to stejně ubohé jako neschopnost vstřebat objektivní informace o situace v Gaze a nechat se absorbovat nesmyslnou ideologickou diskusí. Je to důkaz, jak tolika lidem v České republice stále z jakýchsi důvodů chybí schopnost shodit ideologické brýle a vnímat realitu, jaká je a strategicky uvažovat o přítomnosti i budoucnosti. (JČ)

Paradoxem debaty kolem odstraňovaní výzdoby na Andělu, Hradčanské a dalších stanic v pražském metru je to, že ti, co nejvíce vybízejí k tomu, aby se nezapomínalo na zločiny minulosti, se nejvíc zasazují o to, aby se mazala fyzická paměť na ni, píše Pavel Karous.

Mazání paměti a přepisování dějin je projevem nesamozřejmosti a nejistoty společnosti, která je ještě uměle přiživována stávajícím politickou garniturou. Je to výsledkem snahy současného vedení Prahy odklonit veřejnou debatu od praktických témat údržby a vývoje města (v oblasti v které selhávají) a získávání snadných politických bodů na rozdmýchávání zástupných ale mediálně účinných kauz. 

Výsledkem těchto kauz bude vymazaná paměť z veřejného prostoru. Takto potlačená paměť se zatlačí do podvědomí, což není pro organismus společnosti zdravé a může vyhřeznout v různých patologických projevech. 

Zkomplikujeme si tím přístup k vlastním nejednoznačným a složitým dějinám a rozhodně tím nepomůžeme ukrajinské veřejnosti v jejich spravedlivém a vynuceném boji za svobodu a samostatnost. 

Prostě likvidováním půl století starých historických, uměleckých a řemeslných artefaktů a reziduí minulého režimu třetinu století po jeho konci, Putinovi moc nezavaříme.

Jen se rozhoří další nesmyslná kulturní válka, zbytečně štěpící naši společnost ve prospěch tajných služeb a výzvědných agentur Ruské federace operující na našem území a zároveň si tím znepřehledníme vlastní již tak složité dějiny. 

Společnost, která nezná své dějiny nebo připomínky na ni dokonce ničí, se potom nemůže ze své historie poučit a nebude se umět účinně bránit sofistikovaným manipulacím, tlakům a hybridním útokům, kterým je dnes ve zvýšené míře vystavena. 

Pojďme proto vzít energii i nezbytné peníze, které by byli potřeba na odstraňování monumentálních děl z minulého režimu, a investujme je raději do řešení skutečných problémů dneška. Máme jich opravu hodně. 

Začít můžeme například při odstraňování komerčního vizuálního smogu v Metru, účinné údržbě veřejně sdílených ploch, zlevnění jízdného v MHD v době hospodářské a ekologické krize, tak jak tomu přistupuje Západ... Tím skutečně přispějeme k lepší atmosféře a zasypávání příkopů v naší společnosti a jejímu zdravému sebevědomí a jednotě.

Frustraci z války na Ukrajině bychom měli transformovat v účinnou finanční a hmotnou pomoc ukrajinskému lidu bránícímu se před agresí kremelského vedení Ruské federace.

3
Vytisknout
1883

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024