Co v českých televizích neuvidíte. Další izraelské zabíjení civilistů v Gaze

16. 5. 2024

čas čtení 3 minuty


Reportér, Channel 4 News, středa 15. května 2024, 19 hodin:  Ve středu  si Palestinci připomínají Nakbu, katastrofu způsobenou vznikem státu Izrael. V Gaze se tento den  jen málo liší od všech ostatních katastrofických dnů této války. Při tomto útoku na kliniku OSN ve městě Gaza zahynulo nejméně 10 lidí.

Nedaleko jsou dvě čtvrti, odkud se izraelské jednotky po několika dnech bojů stáhly. Ti, kteří utekli, se přišli podívat, co tam zůstalo."

 

Muž: „Byli jsme vysídleni do škol, ostřelovali školy, vypalovali je a zabití lidé byli rozházeni po ulici.

Trpíme. Máme sotva dva pytle mouky."


Reportér: Nedaleko další   nově vysídlení lidé kteří prchají před obnovenými těžkými boji dále na sever, v Džabalíji. Ale tato paní a její rodina zůstali. Právě tu před dvěma týdny porodila své páté dítě a už má dost pronásledování iluzorního útočiště.

Žena: „Izrael stále vydává evakuační letáky a já se kvůli svým malým dětem nemohu pohybovat. Požadují, abychom se vydali k moři, ale já jsem se rozhodla, že nepůjdu.“

Z druhého konce pásma Gaza video, které podle izraelské armády ukazuje její jednotky bojující ve východním Rafáhu. EU zdůrazňuje, že Izrael musí tuto operaci okamžitě ukončit a znovu otevřít přechod z Egypta. USA rovněž varují před humanitárními důsledky vpádu a zároveň uvádějí, že se stále očekává pokračování zbrojní dodávky Izraeli v hodnotě 1 miliardy dolarů. Izraelský premiér vyhrožuje, že bude v Rafáhu pokračovat ještě několik týdnů.

Netanjahu: V Rafáhu bylo dosud z bojových zón evakuováno téměř půl milionu lidí. Humanitární katastrofa, o které se mluvilo, nevznikla a ani nevznikne. Likvidace Hamásu je nezbytným krokem k tomu, aby se tak stalo den poté. V Gaze nebude žádný živel, který by nás ohrožoval.“

Reportér: Izraelské rozpory ohledně toho, co se stane den po válce, se však vyvalily  na veřejnost, Netanjahuův ministr obrany dal najevo, že premiér ohrožuje vojenské zisky tím, že nepřijímá rozhodnutí, která by mohla rozštěpit jeho pravicovou koalici.

Izraelský ministr obrany: Vyzývám premiéra Benjamina Netanjahua. Armáda musí učinit rozhodnutí a prohlásit, že Izrael nebude vládnout nad civilními záležitostmi v Gaze. V Gaze nebude vládnout izraelská armáda a v pásmu Gazy bude okamžitě prosazeno alternativní vedení k Hamásu. Je naší povinností a odpovědností vést naši zemi k lepšímu stavu. Právě teď. Je to na našich bedrech.


Reportér: Každý rok si na okupovaném Západním břehu Jordánu tisíce lidí připomínají rok 1948 v průvodu Nakba. Letos se více než většinou jednalo o přítomnost a obudoucnost stejně jako o minulost.
 

1
Vytisknout
1519

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2024