Co teď v ČR dělat

11. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Sice se mě nikdo neptal, přesto vám řeknu, co má stát v dilematu koronavirus - ekonomika dělat. Zadara, píše dokumentarista Ivo Bystřičan.

Nemyslím si, že ty krizové ekonomické rady, co jich teď vzniklo několik a sedí v nich kreatury jako pan Dlouhý nebo Beneš či idioti typu Lukáše Kovandy nebo nějaké vyžírky z Coca-Coly či z O2, jsou schopny vymyslet cokoli lepšího, než sbalit ty záchranné prachy přes spřátelené korporace.

 

Nabízí se totiž řešení, se kterým nemá nikdo z nich nic společného. Pakliže se ekonomika zabržďuje kvůli epidemii, stát do něčeho musí masivně lít peníze, aby se to nezadrhlo úplně. A tím může být to, co nás trápí nejvíce. Klimatická krize, kterou u nás rozpoznáváme zejména prostřednictvím sucha. V krajině není voda už teď na jaře a ekosystémy se blíží ke kolapsu. Jako první kvůli epidemii nebudou prachy, a brzy kvůli suchu bude čím dál větší problém s úrodou, takže i se žrádlem. Neradostné vyhlídky.

Teď je ta nejlepší příležitost, jak s oboustranným průšvihem naložit. Pakliže potřebujeme robustní finanční injekce do zachování ekonomiky, tak skrze masívní programy ekologizace, revitalizace krajiny, nápravy ekosystémů, investice do energetických řešení, agrárních technologií, do výzkumu, vývoje. Do spolupráce municipalit, firem, korporací, technologických center, výzkumných bází, občanských sdružení. Práce pro celé spektrum lidí, od dělníků přes manažery po vědce. Nebývalý projekt pozvednutí krajiny, životního prostředí, energetiky a zemědělství může udělat jedině stát. A jedině toto je oblast, kdy se peníze spravedlivě – protože skutečně potřebným způsobem – budou distribuovat ve chvíli, kdy je prostě potřebuje vlít do společnosti jako krev do žil.

Všichni se tomu mohou jít naproti, uzpůsobit svá portfolia, činnosti, najít v nich a rozvinout prvky, které mohou jít vstříc tomuto účelu. Je to práce pro desetitisíce lidí a za stovky miliard. Nemá žádný efekt nalít to do stávajících mamutů, když se jedním dechem říká, že nic nebude jak předtím. Pokud do něčeho lít peníze, tak do toho, co naléhavě potřebujeme. A to je životaschopná krajina, vitální životní prostředí, šetrná energetika a udržitelné zemědělství. Kromě řešení epidemie je to nejpodstatnější, co musíme chtít, aby vláda dělala, pro udržitelnost ekonomiky i života.

2
Vytisknout
13707

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2020