NATO se opět rozšiřuje - a všichni podivně mlčí

20. 1. 2020

čas čtení 3 minuty
Proč nikdo nehovoří o vstupu Severní Makedonie do nejdůležitější americké strategické aliance?, ptá se Casey Michel.


Severní Makedonie v technickém smyslu existuje jen asi rok. Ne samotný stát - tato země, která vzešla k kolapsu Jugoslávie, brzy vstoupí do čtvrté dekády své nezávislé existence. Ale "Severní Makedonie" vznikla až počátkem roku 2019, když makedonská vláda ve Skopje oficiálně změnila název země z "Makedonie". Změna názvu znamenala úlevu v probíhajícím sporu s řeckou vládou, která tvrdila, že makedonští nacionalisté mají plány týkající se podobně nazvané oblasti v severním Řecku.

Tento spor znamenal jasné vítězství sil dialogu. "Měli imaginaci, podstoupili riziko, byli připraveni obětovat své zájmy pro vyšší dobro," prohlásil Donald Tusk, tehdejší předseda Evropské rady. Skopje a Athény po takřka třech dekádách sporů nalezly řešení, které uspokojilo obě strany. A tento krok zároveň zlomil řecké námitky vůči makedonskému členství v NATO.

Očekává se, že Severní Makedonie vstoupí do NATO někdy počátkem roku 2020 a stane se třicátou členskou zemí. Avšak ve Spojených státech veřejná diskuse týkající se makedonského vstupu neexistuje. Typicky se při této příležitosti debatuje o americké odpovědnosti, záměrech a schopnostech stát v centru dění. Navzdory tiché podpoře vstupu ze strany Trumpovy administrativy se k němu prezident dosud nevyjádřil. Také si zatím odpustil své šílené komentáře - jako když tvrdil, že někteří "velmi agresívní" lidé z Černé Hory mohou vyvolat 3. světovou válku.

Po léta patřila k nejobvyklejším a také nejzaslepenějším argumentům proti rozšiřování NATO námitka založená na rozhovoru bývalého ministra zahraničí Jamese Bakera s Michailem Gorbačovem v roce 1990. Po pádu berlínské zdi Baker prohlásil, že se NATO nehne "ani píď na východ".

Na tom během posledních tří dekád stavěli svou argumentaci odpůrci rozšiřování NATO. Samozřejmě že radostně ignorovali jakékoliv důkazy odporující jejich výkladu. Ignorují, že v roce 2014 Gorbačov prohlásil, že Bakerovo vyjádření se týkalo čistě přítomnosti NATO v bývalé NDR, nikoliv celé Východní Evropy.

Avšak nyní místo zapálené debaty izolacionistů s integracionisty vstupuje Severní Makedonie do NATO zcela potichu.

Toto mlčení je z řady důvodů nešťastné. Nejen že poukazuje na širší atrofii balkánského kalkulu v americké politice, ale také ignoruje šanci odrazit pomlouvače NATO, nebo ty, kteří obviňují z ruských snah zabírat území u sousedů samotné rozšiřování NATO, místo aby brali v úvahu iredentistickou diktaturu v Kremlu. (Ti kdo tvrdí, že probíhající rozšiřování NATO vedlo k "obklíčení" Ruska, které má prý právo reagovat, by se nejprve mohli podívat na mapu.)

V regionálním měřítku vstup Severní Makedonie signalizuje trvající zájem NATO na stabilitě na Balkáně. Náklady přijetí Severní Makedonie budou minimální a jen potvrdí západní zájmy na Balkáně, které nedávno francouzský prezident zpochybnil.

Rozšiřování NATO na východ neprobíhalo vždy hladce, ale v celku zůstává pro USA i Evropu dobrou věcí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8014

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020