Bývalý vyslanec OSN pro Sýrii odstoupil, "aby si nemusel potřást rukou s Asadem"

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Podle Staffana de Mistury selhání EU v syrské krizi vedlo k hlasování o brexitu, napsal Patrick Wintour.


Staffan de Mistura, bývalý zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii, prohlásil, že vloni opustil svou pozici, protože si uvědomil, že Bašár Asad vyhrál občanskou válku v Sýrii a nedokáže se přinutit, aby mu potřásl rukou.

Prohlásil také, že zuřil, když Rusko a USA na podzim roku 2016 před americkými volbami uzavřely dohodu o deeskalaci občanské války uzemněním syrského letectva a oddělením teroristických sil organizace an-Nusra od syrské opozice. Tato dohoda se rozpadla, poté co syrská armáda zaútočila na konvoj OSN s humanitární pomocí a zabila více jak 20 lidí.

Za jeden z důsledků selhání EU v Sýrii označil de Mistura vlnu syrských uprchlíků směřujících do Evropy a následné hlasování o brexitu.

De Mistura v projevu v Aga Khan Centre v Londýně řekl: "Proč jsem vloni odešel? Jistě, oficiálně z osobních důvodů. Neoficiálně, protože jsem cítil, že válka teritoriálně směřuje ke konci a když jsem skutečně bojoval proti tomu, co se stalo v Aleppu, v Idlíbu, Daráji, nemohl jsem být ten, co si potřásá rukou s Asadem a říká maleš."

"Nemohl jsem se ráno oholit a říkat maleš (arabsky neměj obavy). Ale války jsou vyhrávány a prohrávány a tahle byla teritoriálně prohrána."

Mistura připustil, že se neřídil "manuálem perfektního mediátora", když odsuzoval válečné zločiny a obléhání u obou stran, čímž naštval jak vládu, tak opozici. Zásahy OSN, včetně konvojů s pomocí a jeho osobní odsouzení zničení Aleppa, možná zachránily až 700 000 životů. Nelituje svých činů, ale říká: "Omezil jsem svůj prostor jakožto mediátor."

Podle de Mistury si i Rusko nyní přeje mírovou dohodu a nechce skončit jako donor rekonstrukce zničené země, na kterou nemá prostředky.

Předpovídá, že se Rusko vynasnaží tuto roli přehodit na EU a ta je ochotna pomoci pouze v případě, že dojde k míru zahrnujícímu všechny zúčastněné strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5193

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2019