Bude britský premiér trestně stíhán?

3. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Boris Johnson věděl o tom, že kampaň za brexit porušila zákon, neinformoval policii

Boris Johnson byl informován o tom, že probrexitová kampaň Vote Leave v roce 2016 porušila volební předpisy, které zakazují přehnané financování předvolebních kampaní, ale neinformoval o tom úřady. Platba porušující zákony byla posléze prohlášena oficiálně za protizákonnou.


Poslanec Ian Lucas informoval, že je seznámen s korespondencí získanou během parlamentního vyšetřování dezinformací. V korespondenci se uvádí, že vysoký poradce Borise Johnsona Dominic Cummings sdělil britské volební komisi, že Boris Johnson a jeho vládní kolega ministr Michael Gove věděli o tom, že organizace Vote Leave porušila finanční limity určené pro předvolební kampaň.

Volební komise loni rozhodla, že organizace Vote Leave porušila volební zákon přehnaným financováním během referenda o brexitu tím, že organizace přesunula částku 675 000 liber jiné, spolupracující probrexitové organizaci, aby se vyhnula limitu omezujícímu předvolební financování.

Právě bylo oznámeno, že prokuratuře předala londýnská Metropolitní policie vyšetřovací složku s důkazy, které by mohly vést k trestnímu stíhání organizace Vote Leave, v jejímž čele stáli Boris Johnson a Michael Gove.

Na Johnsona je v těchto dnech zároveň vyvíjen nátlak za to, že potlačil analýzu parlamentního výboru o ruském zasahování do britské politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8367

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019