Jste si opravdu jisti, že byste neměli odejít z Facebooku?

5. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Prvotním účelem existence Facebooku je sklízet od miliard jeho uživatelů jejich osobní, rodinná a psychologická data (už nyní má Facebook pro každého z vás individuálně 5000 vašich osobních charakteristik, a ten počet se rychle zvětšuje) a prodávat je za miliardy dolarů korporacím vládám a politickým mafiím, které jejich prostřednictvím manipulují občany ve volbách. Za posledních dvacet let byl tento mechanismus tvrdě testován, nejprve komerčně, pak politicky. Nejprve v rozvojovém světě, v Africe a v Asii, pak ve východní Evropě a nakonec byl zneužit k prosazení Donalda Trumpa do prezidentské funkce v USA a zmanipulovaného referenda o brexitu v Británii.

Svým absolutně neskrupulózním  a protizákonným dobýváním soukromých údajů o osobní a rodinné situaci, přesvědčení a psychickém stavu miliard jednotlivých uživatelů Facebooku, kterážto data - nyní vládami považovaná za klíčový vojenský materiál! - se pak prodávají politickým manipulátorům, likvidují obří digitální firmy demokracii.

Došli jsme do bodu zvratu - už nikde se nemohou v současnosti konat férové demokratické volby.

To všechno vysvětluje nesmírně dramatický, dvouhodinový, vynikajícím způsobem zdokladovaný dokumentární film televize Netflix The Great Hack.

Vyšetřete si na něho ty dvě hodiny.  Pak uvažte, zda máte na Facebooku zůstat. S českými titulky si ten film  najdete ZDE

0
Vytisknout
13584

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2019