Brutální pravda o Madurově Venezuele

30. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Venezuelský autoritativní lídr utahuje šrouby na svých ozbrojených silách, v minulosti baště režimu nyní podezřívané coby semeniště protistátní činnosti, kvůli stavu ekonomického zoufalství a politické beznaděje.


Z Venezuely dál přicházejí špatné zprávy. Nedávný článek v New York Times popisuje, jak socialistický režim prezidenta Nicoláse Madura používá brutální nové praktiky, aby udržel pod kontrolou 160 000 příslušníků ozbrojených sil. Paradoxně zoufalé ekonomické řízení a obrovská byrokratizace, které zemi přivedly do současného stavu, nyní nutí Madura, aby zrazoval vojáky, na jejichž záda zakladatel režimu Hugo Chávez postavil svou vizi nové Venezuely. Posledním poučením je, že hlad je nesnesitelný a učinil potřebu předání moci ještě urgentnější. Avšak jednání vlády s parlamentní opozicí zřejmě stagnují a není v dohledu bezprostřední ukončení tragédie.

Jeden případ zmíněný NYT hovoří o kapitánu Rafaelovi Acostovi Arévalovi, o němž se již dříve zmínila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Acosta byl pohřben 10. července, tři týdny po smrti, proti přání své partnerky a za přísných bezpečnostních opatření. Pět příbuzných, jimž dovolili zúčastnit se pohřbu, ho nesmělo vidět, protože tělo bylo zabaleno v plastu. Unikly informace z pitvy, které indikují, že Acosta byl vystaven bití a elektrickým šokům.

Oficiální reakcí Madurovy vlády na tento a podobné případy je připustit, že příslušníci armády se dopouštějí zneužívání, ale trvat na tom, že neexistuje systematický program mučení oponentů a povstaleckých vojáků. Avšak existují známky toho, že Maduro ve skutečnosti povolil použití takových metod, aby zabránil jakémukoliv potenciálnímu povstání uvnitř armády.

Režim je paranoidní, a z dobrých důvodů. Vláda odvrátila několik plánů na zabití Madura, i když režim vždycky tvrdí, že se neuchýlí k nelidskému a ostudnému zacházení. Tento slib, jak vidíme, byl porušen.

Nakonec jde o ekonomiku. Americké sankce stupňují finanční krizi, která má na Venezuelany nejhorší dopady. A zatímco se Maduro snažil udržet si vojáky prostřednictvím svého byrokratického aparátu, zdá se, že státu došla mana pro tak mnoho lidí a příbuzní vojáků se přidali k trpícím masám.

To je další důvod, proč by měl Maduro odstoupit. Než se tak stane, Venezuela zůstane v ubohém stavu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11581

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2019