Norský fond rozhodl o divestování z ropy a plynu

11. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Norský státní investiční fond, který je díky petrodolarům největší na světě, prodá podíly ve společnostech věnujících se průzkumu ložisek ropy a plynu či těžbě zmíněných surovin, aby snížil svou závislost na ropě.


Ačkoliv rozhodnutí je založeno výlučně na finančních úvahách a ne na ohledech vůči prostředí, divestice v případě subjektu s aktivy v hodnotě více jak 1 bilionu dolarů jsou považovány za značnou ránu pro průmysl fosilních paliv - a evironmentální lobby ji přivítala.

Norská vláda, která je největším producentem ropy a plynu v Západní Evropě, prohlásila, že divestice se zejména týká průzkumných a těžebních společností, "spíše než prodeje široce diverzifikovaného energetického sektoru".

"Cílem je snížit zranitelnost našeho společného bohatství trvalým poklesem ceny ropy," prohlásila ministryně financí Siv Jensenová, která zdůraznila, že krok fondu nemá být vykládán jako nedostatek důvěry v budoucnost ropného sektoru.

Rozhodnutí se může dotknout 134 skupin jako Chasapeake v USA, kanadské Encany, čínské CNOOC, francouzského Maurelu a britské Tullow.

Společnosti zabývající se distribucí a rafinací a integrované skupiny, které se zabývají širším spektrem činností, jako giganty ExxonMobil, Shell, BP a Total, zasaženy nebudou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8530

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2019