Úřední varování před extremním horkem: teploty stoupají nad 40C

5. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Úřady v 11 evropských zemích varují obyvatelstvo i turisty, aby se chovali opatrně. Přichází nejintenzivnější vlna horka - nazvaná Lucifer - od roku 2003


Jedenáct jihoevropských a středoevropských zemí vydalo varování před extremním horkem. Přichází vlna extremního horka jménem Lucifer. Turisti jsou varováni, aby se chovali opatrně. Vědci varují, že situace se může ještě zhoršit.

Úřady v zemích včetně Itálie, Švýcarska, Maďarska, Polska, Rumunska, Bosny, Chorvatska a Srbska dostaly nejvyšší, červené varování, a velké části jižního Španělska a Francie mají oranžové varování.



V mnoha částech Evropy mají teploty stoupnout na 40 C, nebo je i přesáhnout. Nouzové služby byly aktivovány do stavu připravenosti a lidé "mají dávat pozor", zůstat uvnitř, vyhnout se dlouhým cestám, pít dostatečné množství tekutin a poslouchat nouzová varování od úřadů.

V Rumunsku a v Polsku už  na horko zemřeli dva lidé. Mnoho lidí končí v nemocnicích s úpalem a dalšími horkem způsobenými nemocemi. V Itálie je hospitalizováno o 15 procent více lidí než normálně. Polské úřady varují před možným selháním infrastruktury.

Vlna horka pokračuje už čtvrtý den má má trvat do středy. Následuje po obdobné vlně horka minulý měsíc, která vyvolala řadu lesních požárů v Itálii a ve Španělsku a poškodila úrodu.

Nejvyšší teploty ve čtvrtek bylo 42 C v Cordobě ve Španělsku a v Catanii v Itálii. Ve Splitu v Chorvatsku bylo ve středu naměřeno 42,3 stupňů. Vedro má vyvrcholit o víkendu v Itálii a na části Balkánu teplotami 46 C nebo vyššími.

Úřady v Itálii, která trpí nejhorším suchem za 60 let, daly 26 měst do stavu nejvyšší pohotovosti kvůli vedru, včetně Benátek a Říma.

Zatímco evropský teplotní rekord je 48 C, naměřený v Aténách r. 1977, nynější teploty jsou v mnoha místech o 10 až 15 stupŇů vyšší než je normální pro tuto část roku a povedou k zvýšení úmrtnosti obyvatelstva.

Rekordní vlna horka v Evropě v roce 2003 vedla k úmrtí 20 000 lidí, především starých a zranitelných, včetně 15 000 lidí ve Francii, kde byly v pojízdných mrazících vytvořeny dočasné márnice.

Taková vedra v jihoevropských destinacích pravděpodobně budou pravidelnější. Francouzští výzkumníci předpovídají, že letní podmínky v některých velmi populárních evropských turistických destinacích budou velmi tvrdé.


Meteoalarm vydal v sobotu varování pro Jihomoravský a Zlínský kraj:


valid from 04.08.2017 10:00 CET Until 06.08.2017 07:00 CET

Odpolední teploty vystoupí na 30 až 34°C. Doporučujeme pít dostatečné množství vody a nealkoholických nápojů. Omezit tělesnou zátěž v odpoledních hodinách. Nenechávat děti, ale i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

Nebezpečí vzniku požárů. Je zakázáno rozdělávání ohňů v přírodě. Nekouřit a vyhnout se používání vařičů nebo i jiných zdrojů otevřeného ohně v přírodě.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8410

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2017