Hostitelka Airbnb, která zrušila rezervaci turistce, protože "byla z Asie", zaplatí pokutu 5000 dolarů

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
 

Tami Barkerová musí také podstoupit kurz asijsko-amerických studií


Hostitelka Airbnb, která zrušila rezervaci turistce rasistickým výrokem, dostala příkaz zaplatit 5000 dolarů odškodného za rasovou diskriminaci a zapsat se na kurs asijsko-amerických studií.

Dyne Suh, šestadvacetiletá právní úřednice, si rezervovala horskou chatu Tami Barkerové v Big Bear v Kalifornii na lyžařský víkend letos v únoru, avšak Barkerová rezervaci zrušila esemeskou jen několik minut před jejich příjezdem. Napsala: "Tobě bych to nepronajala, kdybys byla posledním člověkem na Zemi" a "Jediné slovo vypovídá všechno: Asiatka!"


Je to poprvé, co byla hostitelka z Airbnb takto potrestána podle dohody mezi Airbnb a kalifornským ministerstvem pro férovou zaměstnanost a ubytování (DFEH). Dohoda umožňuje ministerstvu zkoušet a trestat hostitele z Airbnb pro jejich rasovou zaujatost.

Když Suh řekla, že si bude stěžovat firmě Airbnb ohledně těch rasistických výroků, Barkerová odpověděla: "Proto právě máme Trumpa - a já nedovolím, aby této zemi něco diktovali cizinci."

"Vadí mně, že poté, co žiju v USA 23 let, se tohle děje. Nezáleží na tom, že dodržuju zákony, nezáleží na tom, jak dobře se chovám vůči jiným, pokud jste z Asie, jste méně než člověk a lidi s vámi mohou zacházet jak s odpadky," řekla Suh,

Poté, co si Suh stěžovala, Airbnb věc vyšetřoval a Barkerovou odstranil ze systému. Suh si také stěžovala kalifornskému ministerstvu, což vedlo k dalšímu vyšetřování, vyjednávání a dohodě, v jejímž rámci se musí Barkerová zapsat na kurs asijsko.-amerických studií.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8547

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2017