Italský expert na mafii: Británie je "nejzkorumpovanější zemí na světě"

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Italský novinář Roberto Saviano specializující se na mafii označil v televizním rozhovoru Británii za "nejzkorumpovanější zemi na světě".


"Spojené království je již bezpochyby nejzkorumpovanější zemí na světě, ne z pohledu politiky nebo policie, ale z pohledu praní špinavých peněz," sdělil Saviano Euronews. Podle něj to organizace Transparency International prokázala "nepochybnými údaji".

Saviano obvinil Británii, že vpouští na své území "špinavé" peníze přes Gibraltar, Jersey, Maltu a námořní přístavy. Londýn podle něj nahradil Panamu v roli hlavního města světového byznysu praní špinavých peněz.

Britové se nepovažují za zkorumpované, prohlásil Saviano, protože si nemyslí, že lze podplácet policisty a nejsou si vědomi "viditelné politické korupce", ale nedostatek kontroly nad finančním systémem podle něj znamená, že země je "absolutně zkorumpovaná".

"Brexit byl naprosto poháněn touhou udělat z Anglie ostrovní daňový ráj," dodal Saviano.

Když se jej Isabelle Kumar zeptala, zda úřady a vlády zavírají oči před aktivitami mafie kvůli penězům vznikajícím v ilegální ekonomice, odpověděl "samozřejmě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8358

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017