Labouristé tvrdě prohráli v jedněch doplňovacích volbách, v druhých vyhráli

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Obrovským ponížením pro Labouristickou stranu Jeremyho Corbyna byla prohra labouristů v doplňovacích volbách v severoanglickém volebním okrsku Copeland, kde měli až dosud labouristé obrovskou volební většinu, a to od roku 1924. Poslanecké křeslo tam od nich vyhrála vládnoucí Konzervativní strana. Je to rekord: Poprvé za posledních 35 let se nyní v Británii stalo, aby od opozice převzala poslanecké křeslo vládnoucí strana.

Naproti tomu v doplňovacích volbách v nedalekém Stoke se labouristům podařilo porazit kandidujího nového šéfa euroskeptické strany UKIP Paula Nuttalla, jehož kandidatura byla v posledních dnech před volbami postižena různými lžemi a skandály.

V obou doplňovacích volbách však posílili vládnoucí konzervativci.

Podpora euroskeptické strany UKIP poklesla v obou doplňovacích volbách a v obou z nich posílila vládnoucí Konzervativní strana. Odborník na volební problematiku profesor John Curtice poukazuje na to, že pokud se mají labouristé vůbec zachovat v Británii jakoukoliv relevanci, musejí se zaměřit na podporu oněch 48 procent voličů, kteří hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii, které kromě menších stran skotských nacionalistů a liberálních demokratů v Británii dnes nikdo nezastupuje. Liberální demokraté posílili svou volební podporu v obou volebních okrscích.

Curtice poukazuje na to, že tutéž chybu jako labouristé dělají stoupenci protievropské strany UKIP, kteří se snaží na severu Anglie přetáhnout k sobě hlasy labouristických voličů, ale to se jim nemůže podařit, protože drtivá většina labouristických voličů tam hlasovala pro setrvání Británie v Evropské unii.

Pro Theresu Mayovou budou oba volební výsledky potvrzením, že její politika, prosazující tvrdý brexit, je populární a správná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5564

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017