Orbánovi jeho protiuprchlické referendum nevyšlo

3. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Protiuprchlické referendum, které se konalo v neděli v Maďarsku, je neplatné. Po sečtení 99 procent hlasů se ukázalo, že bylo odevzdáno pouze 39,82 procent platných volebních lístků. 98,28 procent voličů hlasovalo proti uprchlickým kvótám, 1,72 procenta voličů hlasovalo pro ně.

Referendum je však neplatné, protože ústavní podmínkou bylo, že má-li být platné, musí se ho účastnit více než 50 procent voličů.

Viktor Orbán a jeho média výsledek však podle očekávání označuje za "úspěch" a připravuje ústavní změnu, totiž zrušení podmínky padesátiprocentní účasti. Orbán se vyjádřil, že referendum je "vynikající výsledek", vzhledem k tomu, že proti uprchlickým kvótám Evropské unie hlasovalo více lidí, než kolik r. 2003 hlasovalo v Maďarsku pro vstup do Evropské unie.

Navzdory masivní a drsně protiuprchlické předvolební kampani, která referendu předcházela, zůstalo více než 60 procent Maďarů doma a referendum ignorovalo.

Mezinárodně bylo Orbánovo referendum vnímáno jako plebiscit nejen o tom, zda má Maďarsko přijmout pouhých 1294 uprchlíků podle dohody EU z Řecka a z Itálie, ale i o roli národního státu a o budoucnosti liberální demokracie v Evropské unii. Orbán se stylizoval do mluvčího evropských lidových mas, chtěl vyvolal v Evropské unii kulturní kontrarevoluci a rozšířit tam svou "neliberální demokracii", která je v konfliktu s demokratickými hodnotami Evropské unie.

Neplatných volebních lístků bylo po celém Maďarsku 6 procent, v Budapešti 11 procent:

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016