Britská libra padá: Konzervativci zřejmě "zruší" londýnskou City

4. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Britské finančnické firmy nedostanou žádné zvláštní výsady při vyjednávání britské vlády o brexitu. Premiérka Theresa Mayová chce prý změnit vztah mezi britskou vládou a londýnskou City. Podle třech vysokých činitelů ve vládě Theresy Mayové odmítne její konzervativní vlády dát přednost ochraně britského finančního sektoru při vyjednávání o odchodu Británie z EU.Je to zvláštní, protože konzervativci přece dosud vždycky podporovali kapitalistické firmy, v tomto případě zjevně neváhají je likvidovat. Mayová dává před hospodářskou spoluprací s EU přednost odchodu Británie z evropského trhu a zavedení přísných omezení imigrace z Evropské unie.

V důsledku výroků Theresy Mayové rychle padá britská libra a dosáhla v úterý vůči dolaru třicetiletého minima 1,275 dolaru. Burzovní index londýnské City však radikálně stoupl na hodnotu vyšší než 7000, protože v důsledku poklesu hodnoty britské libry jsou akcie mezinárodních podniků nyní v librách daleko cennější než dosud.

Konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd oznámila, že zavede opatření, která omezí počet lidí, kteří přicházejí do Británie pracovat a studovat. Zavede také opatření, jak ztížit firmám zaměstnávání zahraničních pracovníků. Zpřísní testy, kterými firmy budou muset procházet, než začnou hledat zaměstnance v zahraničí. Kdo pronajme pokoj či byt cizinci bez oficiálního povolení k pobytu v Británii, bude odsouzen do vězení. Vláda bude prověřovat žadatele o taxíkářskou licenci, mají-li povolení k pobytu, a banky neotevřou účet žádné osobě, která se neprokáže oficiálním povolením k pobytu v Británii. Pachatelé i drobných trestných činů z EU budou deportováni a budou mít zákaz návratu do Británie na dobu deseti let:

Britský Institute of Directors (ředitelů podnikatelských firem) si stěžoval v rozhlase, že britská vláda terorizuje legitimní zaměstnavatele poté, co vláda oznámila nová omezení pro zaměstnávání migrantů.

Theresa Mayová chce imigraci "omezit na desetitisíce lidí ročně". Dosud dosahuje 300 000 lidí ročně.

Zahraniční lékaři budou smět v Británii pracovat jen do doby, než si Británie vyškolí lékaře vlastní, domácí, konstatovala Theresa Mayová:

Arogance britské vlády bere dech, píše skotská premiérka Nicola Sturgeon. Jako by jaksi těm doktorům dělala nějaké milosti, že jim DOVOLUJE zachraňovat tady životy.

0
Vytisknout
6913

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016